31 Ocak 2009

Oscarlar 2008: En İyi Kadın Oyuncu Adayları

Her yıl olduğu gibi çok çekişmeli bir yarış var En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde. Judi Dench'in yokluğu hissedilse de, Meryl Streep yine adaylar arasında. Dışarıda kalan Kristin Scott Thomas ve Sally Hawkins bile o kadar iddialıyken, adaylar ne kadar başarılı düşünün.

En İyi Kadın Oyuncu:
Anne Hathaway - Rachel Getting Married (0/0)
Angelina Jolie - Changeling (1/1)
Melissa Leo - Frozen River (0/0)
Meryl Streep - Doubt (2/14)
Kate Winslet - Reader (0/5)

Sinemaya 2001'de salak gençlik filmi "Princess Diaries" ile giriş yapan, sonrasında "Brokeback Mountain", "Devil Wears Prada" gibi filmlerde ciddileşip başarısını kanıtlayan Anne Hathaway, bu yıl "Rachel Getting Married" ile büyük övgüler toplamayı başardı. 26 yaşındaki aktris, filmde ablası Rachel'ın düğünü için evine dönen, uyuşturucu tedavisi gören Kym'i canlandırıyor. Bu rolü ile birçok ödüle aday gösterilip National Board of Review ve Broadcast Film Critics Assosciation gibi önemli eleştirmen ödüllerinin dahil olduğu 4 ödülü evine götürdü. Akademi'nin genç aktrislere olan aşkı ve performansının iyi eleştiriler almış olması düşünüldüğünde, Hathaway'in şansı hiç de küçümsenecek gibi değil.


Angelina Jolie, 1999'da "Girl, Interrupted"daki rolü ile Oscar aldığında henüz 24 yaşında, sarışın ve çocuksuzdu. Şu anda Brad Pitt ile evli ve toplamda 18 ay hamile kalarak 6 çocuk sahibi olmayı başarmış bir magazin ikonu. Jolie, Clint Eastwood ile ilk kez çalışıyor. Filmde, 20. yüzyılın ilk yarısında Los Angeles'ta kayıp çocuğunu arayan bir anneyi, Christine Collins'i canlandıran ünlü aktris, ne yazık ki güçlü rakipleri karşısında pek şanslı gözükmüyor.


Yılın sürprizi Melissa Leo, 48 yaşında ilk Oscar adaylığını elde etti. Yılın beğenilen bağımsızlarından "Frozen River"da evini kaybetmemek ve çocuklarına güzel bir yaşam sunabilmek için insan kaçakçılığı suçuna bulaşan Ray Eddy adındaki anneyi oynuyor Leo. Kendisi, daha önce birçok filmde küçük rollerde ve televizyonda karşımıza çıkmış; en çok 2003'te "21 Grams"daki performansı ile dikkat çekmişti.


Oscar kraliçesi, 2 Oscarlı, 15. adaylığı ile en çok Oscar adayı olmuş oyuncu ünvanına sahip Meryl Streep; bu yıl "Doubt" ile aday. Cinsel taciz suçlamaları ile çalkalanan bir Katolik okulunun lideri Rahibe Aloysius Beauvier rolünde döktürdüğü söylenen Streep, 59 yaşında 3. Oscar'ını almak için Anne Hathaway ve Kate Winslet ile yarışıyor.


Oscar açısından "sırası gelen" biri varsa, o da yıllardır Meryl Streep'in varisi olduğu söylenen Kate Winslet'tir. 6 kez Oscar adayı olan en genç oyuncu olan Winslet, bundan önceki beş adaylığında ne yazık ki evine eli boş dönmüştü. Adaylıklarından ikisini "Sense and Sensibility" ve "Iris"teki yardımcı rolleri ile alan hayatımın kadınlarından Winslet, bu yıl "Reader" ile 4. kez En İyi Kadın Oyuncu dalında aday. "Revolutionary Road"daki performansı çok beğenilse ve bu yıl "Reader" ile aldığı birçok ödülü En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu olarak aldıysa da Akademi kendisini bu kategoride bu film ile aday göstermeyi uygun görmüş. Winslet Oscar'ı bir kez daha ustası Streep'e kaptırırsa Streep'in "Reader"ın kampanyasını yürütenlere teşekkür etmesi gerektiğini söyleyenlerin sayısı sanal alemde bir hayli fazla.


Bu yıl dağıtılan ödüller arasında 3 aday öne çıkıyor: Meryl Streep, Kate Winslet ve Anne Hathaway. Bu ödüllerden en önemlileri olan Altın Küre'yi "Revolutionary Road" ile Kate Winslet, SAG Ödülü'nü ise Meryl Streep aldı. Fakat iki törende de Winslet'in "Reader" ile En iyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorisinde ödüllendirildiğini unutmamak gerek. Genel olarak kategoriye bakacak olursak, Altın Küre adayları arasında Melissa Leo yerine Kristin Scott Thomas; BAFTA'larda ise Leo ve Hathaway yerine duble-Kate Winslet ve Kristin Scott Thomas bulunuyor. Kısacası, ödülü alması gereken isim Kate Winslet. Fakat yanlış filmle aday gösterilmiş olması üçüncü kez Meryl Streep'in ya da ilk kez Anne Hathaway'in yüzünü güldürebilir. (İkincisi olursa gözyaşlarına hazır olun)

3 yorum:

ahdiker dedi ki...

Hathaway alsın ya. Tamamen duygusal bir seçim çünkü filmi izlemedim =)

Adsız dedi ki...

Anne Hathaway'in bu ödülü kucakladığını ne zaman göreceğim derdim hep kendi kendime. Gülüşüyle tescilli yıldız ilk defa bir rolüyle bu kadar öne çıkıyor ve Akademi'nin de ya sırası gelene ya da gençlere öncelik tanıdığını biliyoruz. Meryll ablamız bu sebeplerden ötürü kaybediyor ödülü. Sıra gelme durumu konusunda Kate başı çekiyor. Anne daha çok genç olduğu için bu ilk seferinde atlayacaklar onu kanımca ve Kate'e verecekler. Anne'im de eleştirmen ödülleriyle yetinecek...

Emre dedi ki...

Kate Winslet'in sırasının ne kadar gelmiş olduğunu şöyle anlatayım:
Sinemaya ilgi duymaya başladığım gün(ki 1998'in Mayıs ayında Titanic'i seyretmem ile gerçekleşmiştir), yani 10 sene önce hayran olmuştum kendisine. Ve o zaman bile bir Oscar adaylığı vardı. Üstüne 5 tane daha aldı, hala yetmediyse ağlıcam.
(kötü haber: Anne Hathaway için en az 10 sene beklemek gerekebilir :P)