24 Ocak 2009

Oscarlar 2008: En İyi Makyaj Adayları

Sanatsal dallardan ilk olarak, En İyi Makyaj kategorisindeyiz. Son yıllarda "Click" ve "Norbit" gibi filmleri 'bile' aday gösteren bir kategoriden bahsediyoruz. "Bakalım bu yıl ne saçmalayacaklar?" diyordum ki, adaylar açıklandığında durumun o kadar kötü olmadığını farkettim. Kategorideki adaylar 6 Ocak 2009'da yayınlanan kısa listedeki 7 filmin ("Curious Case of Benjamin Button", "The Dark Knight", "Hellboy II: The Golden Army", "The Reader", "Synecdoche New York", "Tropic Thunder", "The Wrestler") arasından seçildi.

En İyi Makyaj:
Curious Case of Benjamin Button (Greg Cannom (2/8))
Dark Knight (John Caglione Jr. (1/1), Conor O'Sullivan (0/1))
Hellboy II: The Golden Army (Mike Elizalde (0/0), Thom Floutz (0/0))

"Curious Case of Benjamin Button"da Brad Pitt'i farklı yaşlara yaşlandıran; 1992 ve 1993'te sırasıyla "Bram Stoker's Dracula" ve "Mrs. Doubtfire" filmleri ile iki yıl üst üste Oscar kazanan Cannom'ın kariyeri boyunca toplam 8 Oscar adaylığı bulunuyor.

Heath Ledger'ı bir ikona dönüştüren Joker rolünün önemli bir parçası olan makyajını yaratan isimlerden John Caglione Jr. ise 1990'da "Dick Tracey" filmindeki çalışması ile Oscarlı bir makyaj sanatçısı olmuş.

Bu yılın makyaj dalı sürprizi ise "Hellboy II: The Golden Army". Kate Winslet'in yaşlandığı "Reader"ı "Dark Knight"tan daha çok seven Akademi'nin, filme bu dalda yer vermeyişi şaşırtıcı. Hadi o olmadı, "Synecdoche, New York" yedek tahminim olarak durmaktaydı. Diğer yandan, Guillermo del Toro dünyasının ("Hellboy II: The Golden Army"deki birçok yaratığın "Pan's Labyrinth"tekiler benzediği fargmandan bile anlaşılıyor yani...) yaratıkları ikinci kez Oscar adayı. Bu kez farklı sanatçıların ellerinden çıkma olsalar da, ödül şansı az gibi gözüküyor.

Kategoriye "En İyi Saç ve Makyaj" olarak yer veren BAFTA cephesinde "Curious Case of Benjamin Button" ve "Dark Knight" yer alıyor. Brad Pitt'i şekilden şekle sokan Greg Cannom, "Curious Case of Benjamin Button" ile rakiplerine göre bir adım önde gibi.

Hiç yorum yok: