29 Ocak 2009

Oscarlar 2008: En İyi Yabancı Film Adayları

Kıskandığımız ve içinde yer almaya bu kadar yakınken hüsrana uğradığımız kategori "En İyi Yabancı Film" kategorisiydi biliyorsunuz. Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde "En İyi Yönetmen" ödülünü kazanmasını sağlayan "Üç Maymun"du aday adayımız ve 9 filmlik kısa listede yer alıyor, güçlü adaylardan biri olarak gösteriliyorduk. Rakiplerimizden yüzleri gülenler ise şunlar oldu:

En İyi Yabancı Film:
Baader Meinhof Complex (Der Baader Meinhof Komplex - Almanya (3/16))
Class (Entre les Murs - Fransa (9/34))
Departures (Okuribito - Japonya (0/11))
Revanche (Avusturya (1/2))
Waltz with Bashir (Vals Im Bashir - İsrail (0/7))

3 Yabancı Film Oscar'ının 2'sini son 10 yıl içinde (2002 - Nowhere in Africa, 2006 - Lives of Others) almış olan Almanya, bu yıl merakla beklediğim "Der Baader Meinhof Komplex" ile aday. Politik, anarşist ve terörist konulara parmak basan hareketli bir film olduğunu duyduğum film, her ne kadar güçlü bir aday olduğu söylense de Almanya'ya 4. Oscar'ını kazandırması biraz zor gibi duruyor.

Bugüne dek 34 adaylıkla bu kategoride en çok aday olan 9 Oscarlı ülke Fransa, bu yıl Cannes'dan Altın Palmiye ile dönen "Entre les Murs" ile aday oldu. Filmekimi'nde seyretme fırsatı bulduğum ve çok beğendiğim sımsıcak, akıp giden ve doğal bir filmdi "Entre les Murs". Tek mekanda geçen filmlerden nefret etmeme rağmen, bir sınıf ortamını ve öğrenci-öğretmen ilişkilerini bu kadar güzel gözlemlerle verebilen; bunu yaparken de kültür çatışmnalarından politikaya, edebiyattan felsefeye, hatta futbola kadar uzanan birçok konuda konuşan bir film. Benim kategorideki favorim, ama ne yazık ki istatistiklere göre Altın Palmiye alan filmlerin Oscar şansı bir hayli düşük.

"Departures" aramın hiç iyi olmadığı Uzakdoğu Sineması'na biraz daha soğumama neden olan film oldu bu yıl "Üç Maymun"un yerini alarak. Bugüne dek hiç Oscar'ı bulunmayan Japonya'nın aday filmi, işsiz kalan bir çellistin evine dönüşünü anlatıyor.

"Revanche", 1986'daki ilk adaylığından beri ilk kez geçen yıl bu kategoride aday olmayı başarabilen ve Oscar'ı "Counterfieters" ile kazanan Avusturya'nın adayı. Polisiye bir suç filmi olan "Revanche"'nin iki yıl üstüste aynı ülkenin ödüllendirilmesi istisnasını gerçekleştirip ödülü kazanacağını düşünmüyorum.

Bu yılın kazananı gibi gözüken ülke ise "Waltz with Bashir" ile İsrail. Hem animasyon, hem belgesel, hem de yabancı film olma özelliği taşıyan ve teknik anlamda bu yüzden birçok artısı bulunan "Waltz with Bashir"; ayrıca İsrail'in iğrenç bir savaşın içinde bulunduğu bir politik ortamda savaş karşıtı temasıyla da dikkatleri çekiyor. Altın Küreler'de de Almanya ve Fransa'nın aynı filmleri ile yarışan ve geceden ödülle ayrılan film, Filmekimi'nde ülkemizde gösterilmişti. "Waltz with Bashir" aynı zamanda hem En İyi Animasyon, hem de En İyi Yabancı Film dallarında BAFTA ödüllerine aday. Ayrıca gerek orijinal müzikleri, gerekse soundtrack şarkıları ile kulağa da hitap ediyor. Açıkçası -favorim olmamasına rağmen- bu yıl Türkçe ve İngilizce dışındaki dillerde izlediğim en iyi filmlerden biri ve bir animasyondan da bir belgeselden de çok öte bir deneyim kendisi. İsrail, 8. adaylığıyla büyük ihtimalle Oscarlı ülkeler arasında katılacak.

Hiç yorum yok: