24 Ocak 2009

Oscarlar 2008: En İyi Kurgu Adayları

Hiç anlamadığım kategorilerin sonuncusu, En İyi Kurgu kategorisi. (ki itiraf etmem gerekirse birkaç yıl öncesine kadar bu dalın filmin senaryosunun kurgusuyla alakası olduğunu sanıyordum) Filmlerin sürükleyiciliğiyle doğru orantılı bir dal En İyi Kurgu. Ve neredeyse her yıl En İyi Film adaylarının 4ü bu kategoride aday olarak yer alıyor. Eğer "Dark Knight" En İyi Film adayı olsaydı, bu yıl iki kategorinin adayları aynı olacaktı.


En İyi Kurgu:
Curious Case of Benjamin Button (Kirk Baxter (0/0), Angus Wall (0/0))
Dark Knight (Lee Smith (0/1))
Frost/Nixon (Mike Hill (1/3), Dan Hanley (1/3))
Milk (Elliot Graham (0/0))
Slumdog Millionaire (Chris Dickens (0/0))

Adaylar çoğunlukla Oscar yarışında yeni isimler. 5 film de American Cinema Editors tarafından verilen Eddie Ödülleri'ne En İyi Drama Filmi Kurgusu dalında aday gösteirlmiş. BAFTA'nın aynı kategorisinde ise "Milk" dışında tüm filmler bulunuyor.

"Curious Case of Benjamin Button", Kirk Baxter'ın kariyeri boyunca kurguladığı ikinci film. Filmin diğer adayı Angus Wall'un ise David Fincher ile 3. iş birliği.

"Dark Knight"ın editörü Lee Smith'in de Christopher Nolan ile 3. iş birliği. Editör, daha önce "Truman Show" ve Oscar adayı olduğu "Master and Commander: The Far Side of the World" gibi filmlerde çalışmış.

"Frost/Nixon" ile aday olan editör ikilisi Mike Hill ve Dan Hanley, 18. kez birlikte ve Ron Howard ile çalışıyor. Daha önce (hepsi de Ron Howard filmleri olan) "Cinderella Man", "A Beautiful Mind" ödülü kazandıkları "Apollo 13" ile aday gösterilmişler.

"Milk" editörü Elliot Graham henüz sahalarda çok yeni. Daha önce "X-Men 2" ve "Superman Returns" gibi aksiyon filmlerinde co-editor olarak çalışmış.

"Slumdog Millionaire" ile aday olan Chris Dickens, daha önce birçok İngiliz filmini yönetmesine rağmen Danny Boyle ile ilk kez çalışıyor. Bu filmdeki çalışması ona Oscar adaylığı dışında 1 ödül ve 3 adaylık kazandırmış.

En İyi Kurgu dalındaki yarış tahminen En İyi Film dalında olduğu gibi "Slumdog Millionaire" ve "Curious Case of Benjamin Button" arasında olacak. "Slumdog Millionaire"in bu teknik daldaki çok konuşulan başarısı ve diğer teknik dallarda fazla şansının olmaması ise onu bir adım önde gösteriyor.

Hiç yorum yok: