30 Ocak 2009

Oscarlar 2008: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Adayları

Galibi en belli kategoride sıra. Heath Ledger, zamansız ölümünden birkaç ay önce çekimleri tamamlanan devleştiği "Dark Knight"taki Joker rolü ile yılın En İyi Yardımcı Erkek Oyuncusu olduğu kesinleşmiş olan isim. Tartışılabilecek tek şey, artık aramızda olmayan Ledger'ın ödülünü kendisi yerine kimin alacağı. (Adaylar: Christopher Nolan, annesi, babası, kız kardeşi ve kızının annesi Michelle Williams)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:
Josh Brolin - Milk (0/0)
Robert Downey Jr. - Tropic Thunder (0/1)
Philip Seymour Hoffman - Doubt (1/2)
Heath Ledger - Dark Knight (0/1)
Michael Shannon - Revolutionary Road (0/0)

Bu yıl Oliver Stone'un "W" adlı filminde de George W. Bush'u canlandıran son yılların yıldızı parlayan ismi Josh Brolin, "Milk"te ise gay hakları savunucusu senatör Harvey Milk'e muhalif bir eski-itafiyeci politikacı Dan White rolünde. Brolin, bu yıl dağıtılan ödüller arasında Heath Ledger'ı es geçen birkaç istisnanın sahibi oldu. 40 yaşındaki aktör,"Milk" ile iyi eleştiriler alan James Franco yerine bu kategoride filmin adayı olmayı başarsa da, filmde Sean Penn'in oyunculuğunun gölgesinde kalıyor.


43 yaşındaki Robert Downey Jr.'ın, 1992 yapımı "Chaplin"deki Chaplin rolü ile Oscar adayı olduktan sonra daha geniş bir kitleye hitap edebilmek için 2000li yılların başlarında "Ally McBeal" dizisinde oynaması yeterliydi. Uyuşturucu tedavisini de başarıyla tamamladıktan sonra, birçok güçlü rolde izledik kendisini. 2008'de ise önce "Iron Man" olarak, sonra da son yılların en efsanevi komedi karakterlerinden biri olan "Kirk Lazarus" olarak "Tropic Thunder"da çıktı karşımıza. Filmde başka birini oynayan başka birini oynayan başka biri olan Robert Downey Jr.'ın tüm Oscar kampanyası da "Kirk Lazarus" adıyla yapıldı. Heath Ledger ve Joker'i olmasaydı şu anda favorimin kesinlikle o olduğunu söyleyeceğim bir isim. Oscar adaylığına kadar giden bu rol ve oyuncusu, başarılarının büyük çoğunluğunu da Ben Stiller'ın ilk yönetmenlik deneyimine rağmen yapabildiklerine borçlu. Filmin içindeki oyuncu karakterlerin fake fragmanlarını filmin başına yerleştirmek gibi fikirlerine mesela. Ne de olsa sonradan Robert Downey Jr. için kurulan pazarlama stratejisinin çıkış noktası bu fikir.


Philip Seymour Hoffman, hep çok iyi bir oyuncuydu. Fakat son yıllardan ne olduysa artık, Akademi tarafından da farkedilen çok iyi bir oyuncu olmayı başardı. 2005'te "Capote" ile ilk adaylığında kazandığı Oscar'ından sonra geçen yıl da "Charlie Wilson's War"daki rolü ile adaydı ödüle. 41 yaşındaki oyuncu, bu yıl "Doubt"ta cinsel taciz suçlamalarının odak noktası haline gelen rahip Brendan Flynn'i canlandırıyor.


Heath Ledger, 1999'da "10 Things I Hate About You" adlı başarılı romantik film ile kendini gösterdi ilk kez. Daha sonra "Patriot", "Monster's Ball", "A Knight's Tale", "Casanova", "Brothers Grimm", "Brokeback Mountain", "Candy" ve "I'm Not There" gibi farklı tarzlarda filmlerle gittikçe geliştirdi kendini. "Brokeback Mountain"daki rolü ile ilk Oscar adaylığını 26 yaşında alan aktörün 29 yaşında dünyaya veda etmeden önce canlandırdığı son karakterlerden biri de kısacık kariyerinin zirve noktası olan Joker oldu. "Dark Knight"ın gerek gişede, gerekse aldığı eleştirlere göre bu kadar başarılı bir film olmasında en az yönetmen Christopher Nolan kadar rolü olan Ledger, büyük ihtimalle ölümünden sonra Oscar kazanan ikinci oyuncu olacak.


Yılın en iddialı yapımlarından olmasına rağmen Akademi'nin 3 adaylıkla bir kenara ittiği "Revolutionary Road"un büyük kategorilerdeki tek adaylığı, bir akıl hastasını canlandıran 34 yaşındaki Michael Shannon'ın bu daldaki sürpriz adaylığı oldu. Shannon, "Slumdog Millionaire"in oyuncusu Dev Patel'i sollayarak bu kategorideki yerini aldı.


Altın Küre ve SAG Ödülü dahil bu yıl bu kategoride dağıtılan birçok ödülü aldığı gibi, Oscar'ın da galibi çok büyük bir ihtimalle Ledger olacak. Fakat diğer adayların performanslarına bakacak olursak; Shannon ve Brolin Altın Küre ve BAFTA Ödülü adayları arasında bulunmuyor. SAG ise yalnızca Shannon'ı aday göstermemiş.

Hiç yorum yok: