30 Ocak 2009

Oscarlar 2008: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Adayları

Kate Winslet'in "Reader" ile En İyi Kadın Oyuncu olarak aday gösterilmesi sonucu, güçlü bir rakibi eksilmiş olan yan rollerdeki beş yetenekli aktris şöyle sıralandı bu yıl:

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu:
Amy Adams - Doubt (0/1)
Penelope Cruz - Vicky Cristina Barcelona (0/1)
Viola Davis - Doubt (0/0)
Taraji P. Henson - Curious Case of Benjamin Button (0/0)
Marisa Tomei - Wrestler (1/2)

Tüm oyuncuları bu yıl 3 farklı kategoride aday gösterilen "Doubt" ile bu kategoride aday olan iki isimden ilki Amy Adams. 2002'de yıldızı "Catch Me If You Can"deki küçk rolü ile parlayan Adams, asıl çıkışını 2005'te şirin bir bağımsız bir film olan "Junebug" ile yaptı. O yıl Oscar dahil bir çok ödüle aday gösterilen ve çoğunu toplayan Adams'ın 34 yaşında ikinci Oscar adaylığı. Aktris "Junebug"da Kuzey Carolina'lı hamile ve çocuksu Ashley'i oynamış, geçtiğimiz yıl "Enchanted"da ise kendisini şaşkın bir Disney prensesi olarak görmüştük. Bu yıl "Doubt"ta ise Rahibe James rolünde izleyeceğiz kendisini.


"Doubt" ile aday olan ikinci isim ise Viola Davis. Daha önce hep küçük rollerde izlediğimiz Davis'in ilk Oscar adaylığı (ve daha bir çok ödüle ilk ve tek adaylığı). "Doubt"ın geçtiği dini okulda, filmin genelindeki gerilimi yaratan cinsel taciz suçlamasının maduru olan çocuğun annesi rolündeki Davis'in bu rol için biraz da çirkinleştiğini söyleyebiliriz (bkz. aşağıdaki fotoğraf) (ya da imdb'deki fotoğraflarında çok makyaj var). Davis, 43 yaşında.


Bu yıl Kate Winslet'in yokluğuna en çok sevinmesi gereken isim ise Penelope Cruz. 2006 yılında "Volver" ile En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde aday gösterilen 34 yaşındaki İspanyol oyuncu, ülkesinde Pedro Almodovar filmleri ile ünlenmiş, Hollywood'a ise 2000li yılların başında "Captain Corelli's Mandolin", "Blow" ve "Vanilla Sky" gibi filmlerle hızlı bir giriş yapmıştı. Aynı zamanda bir dönem Tom Cruise ile olan ilişkisi ile de gündeme gelen, dünyanın en güzel kadınlarından biridir. Woody Allen ile ilk kez çalışan Cruz, filmde iki Amerikalı güzeli kendine aşık eden bir İspanyol yakışıklısının fazlasıyla çatlak eski karısını oynuyor. Woody Allen tarzı doğaçlamanın güzelliğini İspanyolca, İngilizce ve İspangilizce duymak isteyenlere de bir oyunculuk ziyafeti sunuyor. Cruz bu rolü ile bu yıl 5'ten fazla ödül aldı.


Taraji P. Henson, daha çok televizyonda görmeye alışkın olduğumuz bir aktris. 38 yaşındaki oyuncu, yılın en çok konuşulan filmlerinden biri olan "Curious Case of Benjamin Button"da yaşlı bir adam olarak doğan Benjamin'in bakıcısı rolünde.


1992'de 28 yaşındayken ilk Oscar adaylığında ödülü "My Cousin Vinny" filmindeki yardımcı rolü ile kazanan Marisa Tomei, 2001'deki "In the Bedroom"dan sonra bir kez daha adaylar arasına, yine yardımcı oyuncu kategorisinde geri döndü. Efsanevi geri dönüşlerin filmi olan "Wrestler"da orta yaşlı bir striptizciyi cesurca canlandıran Tomei, Mickey Rourke'un gölgesinde kalsa da ortalamanın çok üstünde bir oyunculuk sergiliyor.


Kategorinin önemli ödüllerinden Altın Küre ve Screen Actors Guild Awards (SAG)'da Kate Winslet "Reader" ile bu dalda aday gösterildiği için kazanan bu adaylardan hiçbiri değildi. Winslet'in varlığı nedeniyle aday gösterilmeyen isimler ise Altın Küreler'de Taraji P .Henson, SAG'de ise Marisa Tomei idi. BAFTA adaylarında ise durum biraz daha karmaşık: Kate Winslet söz konusu olmasa da Taraji P.Henson ve Viola Davis adaylar arasında bulunmuyor. Oscarlarda ise kategorinin galibi Penelope Cruz olacak ve Javier Bardem'den bir yıl sonra yine bir yardımcı oyuncu kategorisinde İspanya'ya bir Oscar gidecekmiş gibi duruyor.

Hiç yorum yok: