24 Ocak 2009

Oscarlar 2008: En İyi Ses ve Görsel Efekt Adayları

Adayların detaylı incelemesine her törende tanımadığımız isimleri duymamıza/görmemize neden olan ve hakkında hiçbir şey bilmediğimiz dallardan başlıyorum. Bu üç dalın hepsinde aday olarak karşımıza "The Dark Knight" çıkıyor. Diğer adaylıklar ise 5 film arasında 2'şer adaylıkla bölüşülmüş durumda.

En İyi Görsel Efektler:
Curious Case of Benjamin Button (Eric Barba (0/0), Steve Preeg (0/0), Burt Dalton (0/0), Craig Barron (0/1))
Dark Knight (Nick Davis (0/0), Chris Corbould (0/0), Tim Webber (0/0), Paul Franklin (0/0))
Iron Man (John Nelson (1/2), Ben Snow (0/2), Dan Sudick (0/2), Shane Mahan (0/0))

Aday filmler BAFTA'nın da bu kategorideki 5 adayı arasında bulunuyor. Fakat "Dark Knight", Visual Effects Society (VES) adayları arasında yer almıyor. Ekiplerin geçmişlerine bakıldığında, Chinese Theatre'da bulunmak konusunda en deneyimli ekip "Iron Man"inki. "I,Robot", "Star Wars Episode III", "Pearl Harbor", "War of the Worlds" gibi filmlerdeki işleriyle bu kategoride aday olmuş isimlerden oluşan ekipten John Nelson, 2000 yılında "Gladiator" ile ödülü kazanmış. Diğer yandan "Curious Case of Benjamin Button", konusu ve oyunculuklarıyla olduğu kadar efektleri ile de konuşulan bir film. (Hatta filmin efektlerinin daha mükemmel olması için vizyon tarihi ertelenmiş, yapım süreci uzatılmıştı.) Dolayısıyla bu kategoride "Dark Knight"ın diğer iki aday karşısındaki şansı oldukça düşük. "Hakeden değil, sırası gelen." açısından da düşünüldüğünde "Iron Man" ekibi biraz daha şanslı.

En İyi Ses:
Curious Case of Benjamin Button (David Parker (2/4), Michael Semanick (2/5), Ren Klyce (0/1), Mark Weingarten (0/0))
Dark Knight (Lora Hirschberg (0/0), Gary Rizzo (0/1), Ed Novick (0/1))
Slumdog Millionaire (Ian Tapp (0/0), Richard Pryke (0/0), Resul Pookutty (0/0))
Wall-E (Tom Myers (0/0), Michael Semanick (2/5), Ben Burtt (3/10))
Wanted (Chris Jenkins (2/3), Frank A. Montaño (0/4), Petr Forejt (0/0)

En İyi Ses Kurgusu:
Dark Knight (Richard King (1/2)
Iron Man (Frank Eulner (0/0), Christopher Boyes (4/10))
Slumdog Millionaire (Glenn Freemantle (0/0), Tom Sayers (0/0))
Wall-E (Ben Burtt (3/10), Matthew Wood (0/1))
Wanted (Wylie Stateman (0/3))

Hemen hemen aynı filmleri aday göstereceklerse, neden bu iki kategori ayrıdır anlamıyorum. Cevap sanırım, iki ayrı filmi ödüllendirme isteği. (ki geçen sene "Bourne Ultimatum"un iki ödülü birden almasını saymazsak neredeyse her zaman iki kategorinin kazananları farklı olmuş) BAFTA adayları arasında (BAFTA iki kategori yerine tek kategoriyi tercih ediyor), Oscar adayı 6 filmden yalnızca "Dark Knight", "Slumdog Millionaire" ve "Wall-E"ye rastlıyoruz. Cinema Audio Society (CAS) ise (yine tek kategori) bu adaylardan "Wanted" ve "Curious Case of Benjamin Button"ı dışlamış.

Ses kategorilerinde "Dark Knight" ve "Wall-E" çekişmesi yaşanacak gibi gözüküyor. Hatta iki ödülün bu iki film arasında paylaştırılacağını söylemek gayet mümkün. Diğer yandan tek kategoride aday olan "Iron Man" ve "Curious Case of Benjamin Button"ın ekipleri de oldukça deneyimli, başarılı ve Oscarlı isimlerden oluşuyor. Bireysel anlamda bakıldığında ise "Wall-E" ve "Curious Case of Benjamin Button"da karşımıza çıkan 2 Oscarlı Michael Semanick ve "Wall-E"nin her türlü ses efektinin arkasındaki isim 3 Oscarlı Ben Burtt'ün, ikişer adaylıkla bu yılın iddialılarından olduğu söylenebilir.

1 yorum:

sinabey dedi ki...

ben sordum çocuklara çok uğraşmışlardı dark knight ile bence haklarını yemişler. grahamcığım duymasın.