25 Ocak 2009

Oscarlar 2008: En İyi Sanat Yönetimi Adayları

Madem Ses Miksajını ve Ses Kurgusunu ayırıyorlar, bunu da ayırmaları gerekiyor diye düşündüğüm bir kategoriye geldi sıra. Sanat yönetmenleri ve set dekoratörlerinin ödüllendirildiği En İyi Sanat Yönetimi kategorisinde genelde hep karmaşık ve detaylarıyla göz kamaştıran büyük setleriyle öne çıkan filmlere yer veriliyor. Bu yıl çoğu sahnesi gerçek mekanlarda çekilen ve sadece bir kostüm filmi olan "Duchess"ın adaylar arasında ne işi olduğunu pek anlayamadım.

Bu yıl adaylar arasındaki üç film I. ya da II. Dünya Savaşları'na rastlayan yirminci yüzyılın ilk yarısındaki dönemlerde, biri fantastik alemlerde, diğeri ise 18. yüzyılda geçiyor. Çoğunlukla Oscar yarışına yabancı isimlerin işleri aday gösterilmiş. Aday olan 10 sanatçıdan 7'sinin bu kategorideki ilk Oscar adaylığı.

En İyi Sanat Yönetimi:
Changeling (Sanat Yönetmeni: James J. Murakami (0/1), Set Dekoratörü: Gary Fettis (0/1))
Curious Case of Benjamin Button (Sanat Yönetmeni: Donald Graham Burt (0/0), Set Dekoratörü: Victor J. Zolfo (0/0))
Dark Knight (Sanat Yönetmeni: Nathan Crowley (0/1), Set Dekoratörü: Peter Lando (0/0))
Duchess (Sanat Yönetmeni: Michael Carlin (0/0), Set Dekoratörü: Rebecca Alleway (0/0))
Revolutionary Road (Sanat Yönetmeni: Kristi Zea (0/1), Set Dekoratörü: Debra Schutt (0/0))

"Changeling" ekibi, bu yılki iki filminde ve 2006 yapımı "Letters from Iwo Jima"da Clint Eastwood ile çalışmış. "Curious Case of Benjamin Button" ekibi ise "Zodiac"tan sonra ikinci kez David Fincher ile birlikte. "Prestige" 2006'da aday olmuş olan Nathan Crowley'e Christopher Nolan ile 4. çalışmasında Peter Lando eşlik etmiş. Aptal gençlik komedileri ve romantik komedilerden dönem filmlerine açılımları "Duchess" ekibinin işine yaramış gibi gözüküyor. 1997 yapımı "As Good As It Gets"in yapımcısı olarak bir adaylığı bulunan, bugüne dek önemli filmlerin ("The Departed", "Silence of the Lambs", "Lorenzo's Oil", "Goodfellas", "Philadelphia") sanat yönetmenliğini üstlenmiş Kristi Zea, ilk adaylığını "Revolutionary Road" ile kazanmış.

Amerikan Sanat Yönetmenleri Derneği'nin Dönem Filmi, Çağdaş Film ve Fantezi Filmi olmak üzere üç ayrı kategoride verdiği ödüllere "Duchess" ve "Revolutionary Road" aday gösterilmemiş. BAFTA ise aday listesinde "Duchess" dışındaki dört adaya yer vermiş.

Eleştiriler ve yorumlar yarışın "Curious Case of Benjamin Button" ve "Changeling" arasında olduğuna işaret etse de, "sırası gelen" Kristi Zea nedeniyle "Revolutionary Road" (diğer dallarda görmezden gelinmesi de göz önünde bulundurulursa) sürprizine de hazır olmalıyız gibi.

Hiç yorum yok: