18 Ocak 2009

Haftanın Filmi #3: Waitress (2007)

"Pushing Daisies" dizisi ile birlikte turtaların hayatımızdaki yeri ve önemi henüz bu kadar belirgin değilken çekilmiş bir film "Waitress". Hayatını turtalara adamış, mutsuz bir evliliği olan ve yaptığı turtaların da satıldığı bir 'diner'da garsonluk yapan Jenna'nın trajikomik hayatı üzerine, akıllıca yazılmış bağımsız bir film. Jenna'nın istenmeyen hamileliği ile başlayan, 'Dear Baby' kıvamında bir günce ya da. Patronu, mal sahibi ve diğer çalışanları ile renkli bir mekan olan 'diner'ı ve doktorunun ofisini (ve kollarını) kocasına ve evine tercih etmesi kendisi için daha iyi olacak bir genç kadın hakkında.

Filmin yönetmeni Adrienne Shelly, ne yazık ki trajik ölümü nedeniyle filmin Sundance Film Festivali'ndeki ilk gösterimini ve sonrasını görememiş. 1 Kasım 2006'da, henüz 40 yaşında evinde ölü bulunan yönetmen, senarist ve oyuncu Shelly'nin önce intihar ettiği düşünülse de, yapılan araştırmalar sonucunda olayın bir cinayet olduğu kanıtlanmış ve 2007'nin Mart ayında katili 25 yıla mahkum edilmiş. Shelly (yukarıdaki resimde, ortada) aynı zamanda yazıp yönettiği "Waitress"da Dawn adlı garsonu canlandırıyor. Shelly bu rolü ile iki En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülüne aday gösterilirken, filmi de dünyanın çeşitli festivallerinden 3 En İyi Film ödülü ile dönmüş. Bu ödül ve adaylıkların en ciddisi ise yine Shelly'nin Amerikan Bağımsız Film Ödülleri'ndeki En İyi Senaryo adaylığı.

"Waitress"ın başrolünde "Felicity" dizisi ile yıldızı parlayan Keri Russell oynuyor. Çok da güzel oynuyor. Canlandırdığı karakter Jenna, hayatındaki her duruma uygun bir turta yaratabilmesiyle dikkat çekiyor. ("I Don't Want Earl's Baby Pie" gibi) Jenna'nın hayatında iki sinir bozucu erkek, kocası Earl (Jeremy Sisto) ve patronu (Lew Temple) var. Fakat 'diner'ın asıl sahibi Old Joe (Andy Griffith) akıl hocalığı ve sempatikliğiyle Jenna'nın kalbini yumuşatırken; istenmeyen hamileliği sayesinde tanıştığı ve aşık olduğu doktoru da (Nathan Fillion) bir yaşama sevinci veriyor anne adayı genç garsonumuza. 'Diner'ın diğer iki renkli kişilikli garsonu Becky (Cheryl Hines) ve Dawn (Adrienne Shelly) da ona tüm bu zamanlarında destek oluyorlar.

Filmin şirin ve canlı renklerin ağır bastığı sanat yönetimindeki başarısı bir yana, soundtracki de hoşa giden cinsten. Özellikle filmin sonunda Quincy Coleman tarafından seslendirilen "Baby Don't You Cry" şarkısı oldukça başarılı ve duygusal. Şarkının sözleri ise yine Adrienne Shelly imzası taşıyor.


Aslında tüm hayali biriktirdiği parayla başka bir eyaletteki turta yarışmasına katılıp, kazanacağı birincilik ödülü ile kocasını terkedecek güce sahip olmak olan Jenna'nın; karnındaki bebekle bu hayale nasıl ulaşmaya çabaladığını anlatan şirin bir film "Watiress". Kadraja giren onlarca, çeşit çeşit, lezzetli turtalarla; biraz da iştah açıcı.

Hiç yorum yok: