12 Ocak 2009

66th Golden Globe Awards

HFPA tarafından dağıtılan Golden Globe Ödülleri'nin 66.ları biraz önce sahiplerini buldu. "Slumdog Millionaire", "30 Rock" ve "John Adams" ödüllerin önemli bir yüzdesini silip süpürürken; Kate Winslet'in oyunculuğu geç olsa da iki katı kadar tescillenmiş oldu.

Şu ana kadar onlarca adaylığına rağmen ne bir Altın Küre, ne de bir Oscar'ı bulunan müthiş aktris; hayatımın kadınlarından Kate Winslet, hem En İyi Kadın Oyuncu, hem de En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorilerinde ödüllendirilerek evine iki Altın Küreli bir oyuncu olarak döndü. "The Reader" ile ilk ödülünü alan aktris ödülünü alırken "I have a habit of not wining things." diyerek, şaşırmaktan ve ağlamaktan artan zamanını küçük bir espriyle süsledi. Ricky Gervais ise bir sunuş için çıktığı sahnede kendisine laf atarak "I told you Winslet, do a Holocaust movie and the awards come!" dedi ve ben de dahil olmak üzere birçok kişiyi güldürdü.

Gecede iki ödül alan "Wrestler"dan Bruce Springsteen, şarkısı "The Wrestler" ile ödülünü alırken, "Gran Torino" şarkısının sahibi Clint Eastwood için "This is the only time I'm going to be in competition with Clint Eastwood." dedi.

Her ne kadar henüz vizyona girmemiş ve seyretmemeiş olsam da inanılmaz sempati duyduğum "Curious Case of Benjamin Button"ın hiçbir ödül alamamış olmasına, Penelope Cruz ve Neil Patrick Harris'in elleri boş dönmesine olduça üzüldüm. Diğer yandan Heath Ledger'ın gözyaşları eşliğindeki alkışlarla Oscar'ına doğru gidiyor olmasını kanıtlayan Altın Küresi, Gabriel Byrne'ın kazanması ve "In Bruges" filminin Colin Farrell ile olsa bile bir ödül alması beni havaya uçurdu. Judi Dench'in yıllardır ısrarla neden hiçbir ödül törenine katılmadığı tarafımdan her geçen sene daha çok merak ediliyor, ayrıca bu merakıma bu gece bir de "Sally Hawkins sarhoş muydu?" sorusu eklendi. Diğer yandan savaşı eleştiren İsrail filmi "Waltz with Bashir"in böyle bir politik fonda aldığı En İyi Yabancı Film Ödülü ise ne kadar politiktir ve ne kadar tepki çekecektir bilemiyorum.

Gecenin çetelesi şöyle:

Best Picture - Drama: Slumdog Millionaire
Best Picture - Musical/Comedy: Vicky Cristina Barcelona
Best Director: Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
Best Screenplay: Simon Beaufoy (Slumdog Millionaire)
Best Actor - Drama: Mickey Rourke (Wrestler)
Best Actress - Drama: Kate Winslet (Revolutionary Road)
Best Actor - Musical/Comedy: Colin Farrell (In Bruges)
Best Actress - Musical/Comedy: Sally Hawkins (Happy-Go-Lucky)
Best Sup.Actor: Heath Ledger (Dark Knight)
Best Sup.Actress: Kate Winslet (Reader)
Best Original Score: A.R.Rahman (Slumdog Millionaire)
Best Original Song: Bruce Springsteen ("The Wrestler", Wrestler)
Best Foreign Lang. Film: Waltz with Bashir (Israel)
Best Animated Film: Wall-E

Televizyon cephesinde ise Drama dizisi kategorileri dışında iki "sweep" söz konusuydu. Amerikan tarihini deşen mini dizi "John Adams", En İyi Minidizi/TV Filmi ve bu kategorideki En İyi Erkek ve Kadın Oyuncu (Paul Giamatti, Laura Linney) ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - Dizi/MiniDizi/TVFilmi (Tom Wilkinson) ödüllerini alarak 4 Altın Küre sahibi oldu. Komedi dizisi "30 Rock" ise (ki artık seyretmeye başlamalıymışım gibi geliyor), bu daldaki 3 ödülü de silip süpürdü. (En İyi Komedi Dizisi, En İyi Erkek Oyuncu (Alec Baldwin) ve En İyi Kadın Oyuncu (Tina Fey)). En İyi Drama Dizisi yine "Mad Men" olurken, "In Treatment"taki rolü ile Gabriel Byrne En İyi Erkek Oyuncu dalındaki ödülü Hugh Laurie veya Jon Hamm'e bırakmadı. En İyi Kadın Oyuncu "Blood Simple" dizisi ile Anna Paquin, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ise "Recount" TV filmi ile Laura Dern seçildi.

Hiç yorum yok: