27 Ocak 2009

Oscarlar 2008: En İyi Orijinal Senaryo Adayları

Bu yılın en çok sürprize sahip kategorisi En İyi Orijinal Senaryo oldu. "Vicky Cristina Barcelona", "Rachel Getting Married", "Visitor" ve "Wrestler" gibi kategorinin favorileri aday listesi dışında kaldı. Önemli bir hayran kitlesine sahip fakat Altın Küreler haricinde fazla ödül yüzü görmeyen efsane film "In Bruges" ve yılın beğeni toplayan bağımsızlarından "Frozen River"ın yukarıda saydığım filmler yerine aday gösterilmesi ise sürprizin diğer yarısını oluşturuyor.

En İyi Orijinal Senaryo:
Frozen River (Courtney Hunt (0/0))
Happy-Go-Lucky (Mike Leigh (0/5))
In Bruges (Martin McDonagh (1/1))
Milk (Dustin Lance Black (0/0))
Wall-E (Andrew Stanton (1/3), Jim Reardon (0/0))

"Frozen River", Oscar aday tahminleri listelerinde değil ilk 5'e, ilk 10'a bile girmiyordu yıl boyunca. Fakat Courtney Hunt'ın başarıyla yönettiği ilk filmi Melissa Leo'nun oyunculuğunun da etkisiyle olumlu eleştiriler alıyordu. İlk senaryosu ile sürpriz adaylığı yakalayan Hunt'ın sonraki filmlerini de merakla bekliyorum.

"Happy-Go-Lucky" İngiliz yönetmen ve senarist Mike Leigh'in Akademi'nin dikkatini çeken dördüncü filmi. 1996'da "Secrets & Lies" ve 2004'te "Vera Drake" ile hem En İyi Yönetmen hem de En İyi Orijinal Senaryo dalında aday olan Leigh; bu yıl "Happy-Go-Lucky" ile 1999 yılında "Topsy Turvy" ile olduğu gibi yalnızca senaryo dalında listeye girebildi. Sally Hawkins'in En İyi Kadın Oyuncu dalındaki yokluğu, filmin fazla taraftarının olmadığına işaret ediyor ve Leigh'in 6. adaylığı ile de İngiltere'ye eli boş dönmesi anlamına geliyor büyük ihtimalle.

"In Bruges", "Frozen River" gibi bir ilk film, ve yine onun gibi bir sürpriz. Martin McDonagh 2005'te çektiği "Six Shooter" adlı kısa filmi ile bir Oscar kazanmış ve 3 yıl sonra ilk uzun metraj filmini yazmış/çekmiş. "In Bruges" yılın en iyi filmlerinden biri bence. (En azından şimdiye kadar seyrettiklerim arasında öyle.) Fakat Oscar'a aday olması bile sürprizken, ödül şansından bahsetmek komik olabilir.

"Milk" bu kategorideki tek En İyi Film adayı. Genelde senaryo kategorilerinde yalnız kalan bir En iyi Film adayına ödülün verilmesi alışılmış bir durum. Ve Dustin Lance Black'in ilk filmlerine ve ilk senaryolarına imza atanların ağırlıkta olduğu bir kategoride diğerlerinden fazla eksiği yok gibi.

Son olarak son Pixar harikası "Wall-E"... Daha önce "Finding Nemo" ve "Toy Story" ile bu dalda aday olmuş, 2003'te "Finding Nemo"nun yapımcılarından biri olarak En İyi Animasyon Oscar'ını kazanmış Andrew Stanton'ın elinden çıkma bir senaryo "Wall-E"ninki. Stanton'a Jim Reardon eşlik etmiş.

BAFTA adayları arasında bu 5 adayın yalnızca ikisine, "Milk" ve "In Bruges"e yer verilmiş; WGAW ise bu sayıyı 1e indirerek yalnızca "Milk"i 5 filmlik aday listesine koymuş. Kısacası, filminin En İyi Film adayı olmasının avantajını da kullanarak yarışın önde giden ismi "Milk" ile Dustin Lance Black. Fakat yine her şey olabilir diyor; En iyi Animasyon ve birkaç teknik ödülü yeterli bulmazlarsa "Wall-E"nin, sırası gelene şans vermek isterlerse "Happy-Go-Lucky"nin, hatta ve hatta "In Bruges"ün bir sürpriz yapabileceğini hesaba katmak lazım diye düşünüyorum.

Hiç yorum yok: