21 Ocak 2009

2.Yeşilçam Ödülleri Aday Listesi


Geçtiğimiz yıl Beyoğlu Belediyesi'nin girişimi sayesinde, TÜRSAK tarafından, Kültür Bakanlığı'nın desteği ve Turkcell'in sponsorluğu ile; Türkiye'nin en prestijli sinema ödülü olması amacıyla, Oscar-BAFTA-César-Goya dengi bir ödülün, Yeşilçam Ödülleri'nin temelleri atılmıştı. AMPAS'ınkinin benzeri bir eleme ve oylama sistemine sahip olan ödüllerin 2.adayları, dün gece açıklandı. Tören, 3 Mart 2009'da düzenlenecek.

Türkiye'nin en prestijli sinema ödülü olma iddiası olan bir ödülün "Issız Adam" ve "A.R.O.G." gibi popüler eserleri ve "Sonbahar" ve "Üç Maymun" gibi dünya standartlarındaki sanatsal filmleri bir arada görmesi bir taraftan şaşırtıcı olsa da, Türkiye standartlarını ve gerçekleri yansıtıyor bence. Adaylar arasında çok beğendiğim "Tatil Kitabı"nı hiçbir dalda görememek ve "Vicdan"ın adının çok az geçtiğini farketmek beni üzse de, SİYAD'ın tahtına oynayan bir sinema ödülümüzün olması ve popülariteyi görmezden gelmezken bunu en azından çıtayı aşırı düşürmeden yapması sevindirici bir şey.

Yeşilçam Ödülleri'nde bu sene 9 dalda aday gösterilen "Devrim Arabaları" ve 8'er dalda aday olan "Sonbahar" ile "Üç Maymun" öne çıkıyor. Onları 6 adaylıkla "Issız Adam", ve 5'er adaylıkla "A.R.O.G." ve "Ulak" izliyor. Nurgül Yeşilçay, henüz 2.si verilen bir ödüldeki 3. adaylığını elde ederek efsaneleşme yolunda ilerliyor. Benzer bir durum bu yıl iki ayrı filmi toplam 11 dalda aday gösterilen Çağan Irmak için geçerli. "Üç Maymun"da harikalar yaratan Ahmet Rıfat Şungar'ın ise neden Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinde görmezden gelinerek Genç Yetenek Ödülü'ne itildiğini anlayamadım. Gelecek SİYAD mı Yeşilçam mı konusunda ne der bilinmez; benim şimdilik sadece SİYAD'ın habercisi konumunda gördüğüm Yeşilçam Adayları şöyle:

En İyi Film: A.R.O.G., Devrim Arabaları, Issız Adam, Sonbahar, Üç Maymun


En İyi Yönetmen: Özcan Alper (Sonbahar), Nuri Bilge Ceylan (Üç Maymun), Çağan Irmak (Issız Adam), Tolga Örnek (Devrim Arabaları), Cem Yılmaz & Ali Taner Baltacı (A.R.O.G.)

En İyi Erkek Oyuncu: Yavuz Bingöl (Üç Maymun), Taner Birsel (Devrim Arabaları), Onur Saylak (Sonbahar), Çetin Tekindor (Ulak), Cem Yılmaz (A.R.O.G.)

En İyi Kadın Oyuncu: Demet Akbağ (O... Çocukları), Hatice Aslan (Üç Maymun), Melis Birkan (Issız Adam), Ayça Damgacı (Gitmek), Nurgül Yeşilçay (Vicdan)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Zafer Algöz (A.R.O.G.), Altan Erkekli (O... Çocukları), Ercan Kesal (Üç Maymun), Serkan Keskin (Sonbahar), Volga Sorgu (Gitmek), Selçuk Yöntem (Devrim Arabaları)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Megi Kobaladze (Sonbahar), Yıldız Kültür (Issız Adam), Özgü Namal (O... Çocukları), Şerif Sezer (Ulak), Sele Uçer (Ara)

En İyi Senaryo: Devrim Arabaları, Issız Adam, O... Çocukları, Sonbahar, Üç Maymun

En İyi Görüntü Yönetimi: A.R.O.G., Devrim Arabaları, Sonbahar, Ulak, Üç Maymun

En İyi Müzik: Demir Demirkan (Devrim Arabaları), Aria Müzik (Issız Adam), Mazlum Çimen (Son Cellat), Evanthia Reboutsika (Ulak), Zülfü Livaneli (Vicdan), Cahit Berkay (Yağmurdan Sonra)

Genç Yetenek Özel Ödülü: Ozan Bilen (Girdap), Emrah Özdemir (Gitmek), Ahmet Rıfat Şungar (Üç Maymun), Onur Ünsal (Devrim Arabaları), Atakan Yağız (Ulak)

İlk Film Özel Ödülü: Hamdi Alkan (Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım), Özcan Alper (Sonbahar), Özhan Eren & Murat Saraçoğlu (120), Hüseyin Karabey (Gitmek), Tolga Örnek (Devrim Arabaları)

Hiç yorum yok: