25 Ocak 2009

Oscarlar 2008: En İyi Görüntü Yönetmenliği Adayları

En iyi görüntüleri bize veren insanların ödüllendirildiği kategoride sıra. İki yıldır beni üzen bir kategori kendisi. Geçen yıl özellikle "Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford"da harikalar yaratan ve iki ayrı filmle aday olan Roger Deakins'i görmezden gelen, 2006'da ise kameraya kan sıçratan Emmanuel Lubezki'yi eli boş yollayan Akademi; bu yıl da Deakins'in "Revolutionary Road"daki sanatını görmezden geldi. Onun yerine Chris Menges ile ortak çalışması olan "Reader"ı tercih etti. Diğer bir görmezden gelinen harika çalışma ise "Defiance" ile Eduardo Serra'nınki oldu. En İyi Görüntü Yönetmenliği listesinde de bu yıl Oscar yarışında yeni 3 isim var.

En İyi Görüntü Yönetmenliği:
Changeling (Tom Stern (0/0))
Curious Case of Benjamin Button (Claudio Miranda (0/0))
Dark Knight (Wally Pfister (0/2))
Reader (Chris Menges (2/3), Roger Deakins (0/7))
Slumdog Millionaire (Anthony Dod Mantle (0/0))

Tom Stern, "Changeling" ile birlikte "Gran Torino"da da Clint Eastwood ile birlikte çalışmış. Stern ve yönetmenin bu iş birliği 2003 yılındaki "Mystic River"dan beri sürüyor.

"Curious Case of Benjamin Button"ın görüntü yönetmeni Claudio Miranda, David Fincher'ın "Se7en", "Fight Club" ve "Zodiac" gibi filmlerinde yönetmenin ekibinde yer alsa da ilk kez kendisi için görüntü yönetmenliği yapıyor.


"Dark Knight"ın görüntü yönetmeni Wally Pfister, Christopher Nolan'ın vazgeçilmezi. Her filminde kendisinin yanında olan görüntü yönetmeni "Batman Begins" ve "Prestige" ile ilk Oscar adaylıklarını elde etti. "Batman Begins"te olduğu gibi "Dark Knight"ta da inanılmaz bir atmosfer yaratan ve görüntüleriyle seyredenleri büyüleyen Wally Pfister'in artık ödülü alma zamanının geldiğine inanıyorum.

(Nedenini anlamasam da) İki görüntü yönetmeni olan "Reader", aday filmler arasında bu kategorideki en deneyimli isimlere sahip. Coen kardeşlerin görüntü yönetmeni olarak tanınan 2si geçtiğimiz yıl olmak üzere 7 Oscar adaylığı bulunmasına rağmen hala ödülü evine götürememiş olan Roger Deakins'e 80li yıllarda iki Oscar kazanmış ve en az meslektaşı kadar deneyimli Chris Menges eşlik ediyor.


"Slumdog Millionaire" ile aday olan Anthony Dod Mantle "28 Days Later"dan beri Danny Boyle ile çalışıyor. Kariyeri boyunca aralarında "Dogville" ve "Festen" gibi ülkenin en önemli filmleri de bulunan birçok Danimarka filminin de görüntü yönetmenliğini yapmış ve 4 kez Danimarka'nın En İyi Görüntü Yönetmeni seçilmiş.

BAFTA da aynı 5 filmi ve 6 görüntü yönetmenini aday göstermiş. American Society of Cinematographers (ASC) ise "Changeling" yerine "Revolutionary Road"u tercih etmiş. Şu anda yarış Wally Pfister ve Anthony Dod Mantle arasında gibi gözüküyor. Christopher Nolan'ın görmezden gelindiği bir yılda en azından görüntü yönetmenini -hem de zamanı gelmişken- ödüllendirmek güzel olur gerçekten. "Dark Knight"ın sadece En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülüyle evine yollanmasına gönlüm razı olmayacağından belki de, favorim ve kazanacağını düşündüğüm isim o yüzden Pfister. Fakat "Slumdog Millionaire" ve "Curious Case of Benjamin Button" arasındaki En İyi Film yarışı bu kategoriye de yansıyabilir. Ne yazık ki, tek kişilik çalışmaların hüküm sürdüğü bir kategoriye iki kişi aday olmak şans düşürücü bir şey. Bu nedenle Roger Deakins görüntü yönetmenlerinin Martin Scorsese'si muamelesi görmeye devam edecek sanırım.

Hiç yorum yok: