En İyi Kostüm Tasarımı:
Australia (Catherine Martin (2/3))
Curious Case of Benjamin Button (Jacqueline West (0/1))
Duchess (Michael O'Connor (0/0))
Milk (Danny Glicker (0/0))
Revolutionary Road (Albert Wolsky (2/6))
"Australia"nın yaşadığı hayal kırıklığının tek tesellisi yegane adaylığını getiren Catherine Martin, Baz Luhrmann'ın sağ kolu diyebiliriz. Yönetmenin görselliğin, sanat yönetiminin ve kostümlerin her şeyden daha çok ön planda olduğu "Kırmızı Perde Üçlemesi"nde ("Strictly Ballroom", "Romeo+Juliet", "Moulin Rouge") olduğu gibi bu filminde de hem sanat yönetmeni, hem de kostüm tasarımcısı olarak çalışan Martin, 2001 yılında "Moulin Rouge" ile iki dalda da Oscarlanmış biri. "Australia"da 1930'lu yılların modasını yansıtan tasarımcı, Nicole Kidman'ın aristokrat kıyafetlerinden, çiftlik kıyafetlerine, hatta 2. Dünya Savaşı asker üniformalarına kadar geniş bir yelpazede çalışıyor filmde.
"Curious Case of Benjamin Button" 80 yılı kapsayan bir film olduğundan, tasarımcısının işini oldukça zora sokan, çeşitlendiren bir film. Üstelik film boyunca savaştan, baloya kadar onlarca farklı sahne var. 2000 yılında "Quills" filmi ile ödüle aday olan Jacqueline West'in üçüncü dönem filmi. Kendisi filmin zorlu sahnelerle dolu uzun bir sürece yayılmış olmasından ve tüm bu sahnelerin altından başarıyla kalkabilmiş olmasından dolayı avantajlı.
"Duchess"ın tasarımcısı Michael O'Connor bugüne dek kostümleriyle öne çıkan filmlere fazla bulaşmamış. 18. yüzyıl İngiltere'sinin moda ikonu, Devonshire Düşesi Georgiana'nın abartılı kıyafetlerini tasarlayan O'Connor'ın ilk dönem filminde bir sarayı giydirmesi, hele ki filmin başrolündeki insanın bir 'moda ikonu'nu canlandırıyor olması kendisinin en büyük artısı.
"Milk"te 1970'li yılların Amerika'sını -başta gay nüfusu olmak üzere- giydiren Danny Glicker, daha önce "Transamerica" gibi çağdaş dönemleri yansıtan filmlerde çalışmış. Bu sezon da Amerika'nın yeni vampir dizisi "True Blood" ile adından söz ettirmiş.
Son olarak "Revolutionary Road" ile aday olan Albert Wolsky var karşımızda... Wolsky, çoğunlukla 80li ve 90lı yıllarda çalıştığı filmler sayesinde 2 Oscar kazandıktan sonra, uzun bir süre adaylar arasında gözükmedikten sonra geçtiğimiz yıl "Across the Universe" ile yarışa geri dönmüş. Bu yıl 7. adaylığında 1950li yıllarda banliyöde yaşayan bir çifti canlandıran iki büyük yıldızı, Kate Winslet ve Leonardo DiCaprio'yu giydirmiş.
BAFTA adayları arasında "Australia" ve "Milk" yer almazken, Kostüm Tasarımcıları Derneği'nin dönem filmi, çağdaş film ve fantezi filmi olmak üzere üç kategoride dağıttığı ödüllerine yalnızca "Australia" aday değil. Geçtiğimiz yılların kazananlarına bakıldığında ("Memoirs of a Geisha", "Marie Antoinette", "Elizabeth: The Golden Age") iki ayrı sonuç çıkarabiliriz: İlki saray modasının sevildiği. Bu durumda, "Duchess" önde. Fakat diğer yandan son üç senenin tasarımcılarının ortak özelliği, uzun bir süre aday olup ödülü alamamış olmaları veya uzun bir süre ortadan yok olmuş olmaları. Bu durumda ise "Revolutionary Road"un avantajlı olduğunu söylemek mümkün. Zaten 2/3 yapmış bir ismin, pek beğenilmeyen bir filmle 3. Oscar'ını alması ("Australia" ile C.Martin'den bahsediyorum) imkansız gibi. Yarış şimdilik, çok zor bir çalışmanın çeşitlendirildiği "Curious Case of Benjamin Button" ve saray modası avantajına sahip olan "Duchess" arasında gibi duruyor. "Revolutionary Road" ise bu dalda da bir sürpriz yapabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder