1 Şubat 2009

Oscarlar 2008: En İyi Erkek Oyuncu Adayları

En İyi Kadın oyuncu kategorisinin aksine En İyi Erkek Oyuncu daha az rekabetli bir kategori bu yıl. En azından yarış iki kişi arasında geçiyor olacak. Tüm adaylara baktığımızda Akademi'nin orta yaşın üstündeki aktrisleri sevmemesine rağmen, bu durumun erkek oyuncular söz konusu olduğunda değiştiğini görüyoruz. Adaylarımız şöyle:

En İyi Erkek Oyuncu:
Richard Jenkins - Visitor (0/0)
Frank Langella - Frost/Nixon (0/0)
Sean Penn - Milk (1/4)
Brad Pitt - Curious Case of Benjamin Button (0/1)
Mickey Rourke - Wrestler (0/0)

Richard Jenkins'in 61 yaşında Oscar ile ilk münasebeti. Bugüne dek bağımsız filmlerden romantik komedilere, ağır dramlardan aksiyon filmlerine kadar onlarca rolde sağdan-soldan karşımıza çıkan tanıdık bir yüz kendisi. 2008'de Coen'lerin aptallık komedisi "Burn After Reading"in kadrosunda da yer alan Jenkins, yılın övgü toplayan bağımsız filmlerinden "Visitor"da kaçak göçmenlerle muhatap olmak zorunda kalan New York'lu dul Walter'ı canlandırıyor.


"Frost/Nixon"da eski Amerikan Başkanı Nixon rolünde olan Frank Langella ise 70 yaşında. Langella, geçtiğimiz yıl da "Starting Out in the Evening" filmindeki rolü ile bu kategorideki aday adayları arasında ismi sıkça geçenlerdendi. Fakat kendisinin de, yaşına ve başarılı kariyerine rağmen ilk adaylığı.


Sean Penn, son yılların en 'Oscar' isimlerinden birisi. Aktörün efsanevi oyunculuğu bugüne dek kendisine "Dead Man Walking", "Sweet and Lowdown", "I Am Sam" gibi filmlerle Oscar adaylıkları getirmiş, 2003'te "Mystic River"la ise ödülü kazanmıştı. Bu yıl ABD'nin ilk gay senatörü Harvey Milk rolünde Gus van Sant'ın yönettiği "Milk"de izleyeceğimiz Sean Penn, yılın birçok ödülünü toplamış ve çok çok iyi eleştiriler almış durumda. 48 yaşındaki Penn, ikinci Oscar'ına bir hayli yakın duruyor.


Brad Pitt'in de "Curious Case of Benjamin Button" ile aday olarak yine adaylar arasında bulunan karıcığına eşlik etmesi, Akademi Ödülleri Töreni'nde Brangelina'yı her zamankinden daha ışıltılı göreceğimiz anlamına geliyor. 80 yıla yayılan bir filmde yaşlı bi adam olarak doğup yıllar geçtikçe gençleşen Benjamin Button rolünde onlarca farklı yaşta ve haliyle ağır bir makyajla karşımıza çıkan Pitt, şu an 45 yaşında. 1995'te "12 Monkeys"deki yardımcı rolüyle tek bir adaylığı bulunan seks ikonu insan, aday olacağı bile son ana kadar kesin değilken ödülü almaya pek yakın bir konumda değil.


Son olarak "Wrestler" ile Altın Küre'sini kazanmış Mickey Rourke var. Rourke (56) da 50'sinden sonra ilk adaylığını alanlardan. Filmde orta yaşlı bir Amerikan güreşçisini canlandıran ve bu rolü bir geri dönüş olarak nitelendirilen aktör, filmdeki başarılı performansıyla Sean Penn'in tek rakibi.


Yukarıda belirttiğim gibi Altın Küre'nin sahibi "Wrestler" ile Mickey Rourke oldu. SAG ise aynı adaylar içinden "Milk"teki performansı ile Sean Penn'i ödüllendirdi. BAFTA adayları arasında Richard Jenkins'in yerini Dev Patel ("Slumdog Millionaire") alırken, Altın Küre adayları arasında da Richard Jenkins yerine Leonardo DiCaprio ("Revolutionary Road") bulunuyor. Bu durumda yarışın gerçekten de Sean Penn ve Mickey Rourke arasında olduğunu söyleyebiliriz. Umarım Akademi, ikinci bir Hilary Swank vakasına imza atıp 5 yıl sonra bir kez daha Sean Penn'i seçmek yerine oyunu Mickey Rourke'dan yana kullanır.

Hiç yorum yok: