26 Ocak 2009

Oscarlar 2008: En İyi Orijinal Şarkı Adayları

Adaylar açıklandığında Oscar takipçilerini şoka uğratan bir başka dal, En İyi Orijinal Şarkı dalı oldu. Öncelikle 49 şarkılık listeden 5 şarkı çıkmasını fazla görüp, 3 şarkıyla sınırlamışlardı kategoriyi. İkincisi, "Wrestler"ın Bruce Springsten imzalı çok beğenilen Altın Küreli şarkısı "Wrestler" aday değildi.

Akademi bu yıl; iki sene önce "Dreamgirls", geçen yıl da "Enchanted"ın bu kategoride 3 ayrı şarkı ile gözükmesinden sonunda rahatsız olup, kurallarını güncelleyerek bir filmden en fazla iki şarkının aday olabileceğini söylemişti. Muhtemelen bu kural olmasaydı, "Slumdog Millionaire"in üç şarkısının bulunduğu 5 şarkılık bir liste görebilirdik.

En İyi Orijinal Şarkı:
"Down to Earth" / Wall-E (Söz: Peter Gabriel (0/0), Müzik: Peter Gabriel & Thomas Newman (0/8))
"Jai Ho" / Slumdog Millionaire (Söz: Gulzar (0/0), Müzik: A.R.Rahman (0/0))
"O Saya" / Slumdog Millionaire (Söz: Maya Arulpragasam (0/0) & A.R.Rahman (0/0), Müzik: A.R.Rahman)

58 yaşındaki İngiliz şarkıcı eski Genesis solisti Peter Gabriel, "Wall-E"de film için yazdığı ve müzikleri filmin müziklerini besteleyen Thomas Newman imzasını taşıyan "Down to Earth"ü seslendiriyor. Şarkı, filmin kapanışındaki kısa animasyon tadındaki görüntülere eşlik ediyor yazılar akarken. Film gibi, aynı anda hem sıcak hem de robotik olmayı başarabilen bir şarkı; sözleri de filmin yarattığı havayı yakalayan ve ona uyan sözler.

"Slumdog Millionaire" ise (ki bence A.R.Rahman 22 Şubat gecesi bir ödül alacaksa bu kesinlikle En İyi Orijinal Müzik değil, En İyi Orijinal Şarkı olmalı) iki şarkı ile aday. Hint müziklerini modern müzikle birleştiren inanılmaz bir soundrtack albümüne sahip filmde çalan iki şarkı "Jai Ho" ve "O Saya" ile... "O Saya"yı ve filmdeki birçok şarkıyı seslendiren M.I.A. aynı zamanda şarkının söz yazarı. Eminim favori şarkılarımdan "Ringa Ringa" ve "Paper Planes" de kısa listede yer alsalardı, aday da olabilirlerdi. Aday gösterilen iki şarkı arasındaki favorimse doğulu ezgileri, davul sesleri ve "Jai Hooo!!" çığlıkları ile "Jai Ho".

Altın Küre'lerde bu üç şarkıdan yalnızca "Down to Earth" adaydı. Ödülü ise Akademi'nin aday göstermediği "Wrestler" almıştı. (Akademi Disney aşığı olmasına rağmen 12 adet "High School Musical 3" şarkısı ve 2 adet "Bolt" şarkısını da görmezden geldi bu sene. Disney dışında "Hamlet 2"nin komiklik dolu şarkısı "Rock Me Sexy Jesus", Regina Sepktor şarkısı "The Call" ve Beyonce'nin "Cadillac Records"da söylediği "Once in a Lifetime" gibi şarkılar da bir kenara itilmiş.) Eğer Akademi yıllardır ödül vermediği Thomas Newman'ı ödüllendirmek istiyorsa A.R.Rahman'ı tercih etmediğim ve kendilerinden nefret etmeme neden olacak bir şekilde En İyi Orijinal Müzik dalında ödüllendirecekler. Ama bunu hakeden insanlara hakettikleri şekilde vermeyi de tercih edebilirler pek tabii ki. -umarım. Ama "Slumdog Millionaire" şarkılarının oy bölünmesine neden olarak "Wall-E"ye bu dalda bir ödül kazandırması daha olası.

Hiç yorum yok: