15 Mart 2010

Almost Alice.

Tim Burton'ın kendi dünyasının Wonderland'ini yarattığı, Alice'i 19 yaşında izlediğimiz "Alice in Wonderland" vizyonda. Film ile ilgili söyleyeceklerim çok fazla değil. Çünkü bu bir film yazısı değil. Sadece, ticari sebeplerle filmin başrol oyuncusu olarak Mia Wasikowska yerine Johnny Depp'in lanse edilmesinden ve ana karakter olarak Alice'in değil, Mad Hatter'ın ön plana çıkarılmasından memnun olmadığımı belirtmek ve Türkiye sınırları içinde 3D ve dublajsız olarak izlemek mümkün olmadığından 2D ve orijinal/altyazılı olarak izlemekten pişman olmadığımı söylemek istiyorum. Colleen Atwood'un muhteşem kostüm tasarımları ve Tim Burton'ın kusursuz dünyasına hayran olsam da, evet, bu bir müzik yazısı.

"Alice in Wonderland"in müzikleri, Burton'ın defalarca birlikte çalıştığı ve çok iyi bir uyum yakaladığı Danny Elfman'a ait. Elfman, filmin atmosferine, Tim Burton'ın gözlüklerinden görünen dünyaya ve Wonderland'in çılgınlıklarına uygun bir iş çıkarmış "Alice in Wonderland" için bestelediği müziklerde. Film boyunca 5 kez reprise olarak karşımıza çıkan tema müziği "Alice's Theme", özellikle koral kısımları ile harika bir parça olmuş. 'Alice! Alice!' şeklindeki koral çağrılar, Wonderland'in gizemini ve uyandırdığı merakı destekliyor ve dinleyeni o dünyaya çağrıyor sanki. Özellikle kornoların kullanıldığı kısımlar geçtiğimiz yıl Elfman'ın "Wanted" filmi için bestelediği müzikleri çağrıştırsa ve ben bunu sanatçının imzası yerine kendini tekrar ettiğinin göstergesi olarak algılasam da, film boyunca birçok şeyin önüne geçtiğini düşündüğüm mistik ve büyüleyici müziklerin 2010 yılının en iyileri arasında anılacağından şüphem yok. Belki de Danny Elfman 5. Oscar adaylığını "Alice in Wonderland" ile elde eder...


Danny Elfman'ın müzikleri bir yana, filmin OST albümü dışında piyasaya sürülen ikinci ve unofficial soundtrack'i diyebileceğimiz albüm ise "Almost Alice". "Almost Alice", çeşitli sanatçıların "Alice in Wonderland"den esinlenerek yazdıkları, ya da daha önce eser için yazılmış şarkıları coverladıkları bir albüm. 10 Amerikan, 1 Kanadalı, 1 İngiliz, 1 İskoç, 1 Estonyalı, 1 Alman ve 1 Avustralyalı pop-rock, alternatif rock, punk gibi tarzlarda çalan grup ve sanatçının bir araya geldiği çok eğlenceli bir albüm. Albümde yer alan şarkılardan yalnızca Avril Lavigne'in yazdığı ve seslendirdiği "Alice"i filmin sonunda yer alıyor. Lavigne dışında, All-Americans Rejects, Franz Ferdinand, Tokio Hotel, All Time Low gibi son dönemin tanınmış grupları da şarkıları/coverları ile yer alıyor albümde.

Albümün en iyi 3 şarkısı bana göre şöyle sıralanıyor:

1. "Her Name Is Alice" - Shinedown: Floridalı hard-rock grubu Shinedown'un film için bestelediği "Her Name Is Alice", bir piyano solosu ve Alice'in ağzından çıkan "If I had a world of my own everything will be nonsense / Nothing will be what it is because everything will be what it isn't" cümlesi ile başlıyor ve müzik gittikçe sertleşiyor. Vokallerdeki Brent Smith'in bas sesinin ilginç bir hava kattığı verselere ve Linkin Park'ı andıran bir nakarata sahip şarkı.

Her name is Alice
She crawls into the window
Through shapes and shadows
And even though she is dreaming
She's unlocked the meaning

2. "White Rabbit" - Grace Potter and the Nocturnals: Californialı psychedelic-rock grubu Jefferson Airplane tarafından bestelenen ve 1967 tarihli albümlerinde yer alan şarkı, Vermontlu rock grubu tarafından coverlanmış albüm için. Psychedelic havanın, "Alice in Wonderland"e ne kadar yakıştığını tahmin edebiliyorsunuzdur.

And you've just had some kind of mushroom
And your mind is moving slow
Go ask Alice
I think she'll know

3. "The Lobster Quadrille" - Franz Ferdinand: Ünlü İskoç alternatif rock grubu, bu kez "Take Me Out" değil, "Will you join the dance?" şeklinde bir teklif ile çıkıyor karşımıza. Konuşan ve dansa davet edilen hayvanlar arasında salyangozlar ve ıstakozlar var.

Kısacası, "Alice in Wonderland"in iki soundtrack albümü de birbirinden güzel...

1 yorum:

apollo boy dedi ki...

cevahirde 3 boyutlu oynuyo, ayrıca ingilizce oynadığı seanslar da varmış, gerçi ben de dublajlı izlemek zorunda kaldım ama...

albüm hakkında ben de blogumda yazmıştım...benim de favori olarak belirttiğim şarkılar seninkiyle aynı..