4 Mart 2010

Oscarlar 2009: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Adayları

Javier Bardem ve Heath Ledger yıllarından sonra, 2009 da En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscarı'nı kimin alacağının kesinlikle belli olduğu bir başka yıl oldu. Cannes Film Festivali'nde başlayan ödül süpürgeliğine 7 Mart gecesi de devam edecek olan Christoph Waltz'u bir kez daha hayranlıkla selamlıyorum.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:
Matt Damon - Invictus (1/2)
Woody Harrelson - Messenger (0/1)
Christopher Plummer - Last Station (0/0)
Stanley Tucci - Lovely Bones (0/0)
Christoph Waltz - Inglourious Basterds (0/0)

Clint Eastwood'un yönettiği, Nelson Mandela'nın Güney Afrika Cumhuriyeti'nde siyahlar ve beyazları barış içinde yaşatmak için sporun birleştirici yönünü kullanmasını konu alan "Invictus" rugby milli takımının kaptanı François Pienaar rolünde izledik Matt Damon'ı. 1997'de "Good Will Hunting"deki rolü ile En İyi Erkek Oyuncu dalında bir Oscar adaylığı ve En İyi Orijinal Senaryo dalında arkadaşı Ben Affleck ile paylaştığı bir Oscar'ı bulunan Damon, bu yıl "Invictus"taki rolünün yanısıra Steven Soderbergh'in casus komedisi "Informant!"ta da başrol oynadı. "Invictus"ta Morgan Freeman'ın oyunculuğunun gölgesinde kalsa da, bu film Bourne imajından kurtulmak için başarılı bir seçim olarak yer alabilir 39 yaşındaki Damon'ın kariyerinde.

Bu yıl "Messenger", "2012" ve "Zombieland"de izlediğimiz, farklı türler deneyen Woody Harrelson'ı genellikle bağımsız filmlerde görmeye alıştık bugüne kadar. 1996'da "People vs. Larry Flynt"teki başrolü ile elde ettiği bir adaylığı bulunan 48 yaşındaki Harrelson; "Messenger"da Irak'ta şehit olan askerlerin ailelerine bu haberi iletmekle görevli asker Captain Tony Stone rolünde.
Bu yılki ilk adaylığı ile bugüne dek Oscar adayı olmuş en yaşlı 2. erkek oyuncu ünvanını George Burns ile paylaşacak olan 80 yaşındaki Kanadalı oyuncu Christopher Plummer, "Last Station"da ünlü yazar Tolstoy'u canlandırıyor. Son yıllarında karısı ve hayranları arasında kalan yazarın karısı rolünde En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde aday olan Helen Mirren'i izleyeceğimiz "Last Station"ı İstanbul Film Festivali'nde izleme şansı bulacağız.

Peter Jackson'ın izleyicileri ikiye bölen (benimse hiç hoşlanmadığım) son filmi "Lovely Bones", tek adaylığını seri katil ve gizemli komşu George Harvey rolündeki Stanley Tucci'ye borçlu. Bugüne dek, birçok yardımcı rolde oynasa da henüz ilk adaylığını elde eden 49 yaşındaki oyuncuyu bu yıl bu filmin yanısıra "Julie & Julia"da izledik.

Yılın tartışmasız galibi, Tarantino'nun "Inglourious Basterds"ında Colonel Hans Landa rolünde karşımıza çıkan, bugüne dek pek sık karşılaşmadığımız bir yüz olan Christoph Waltz. 53 yaşındaki Avusturyalı oyuncu, film boyunca, akıcı ve etkileyici bir şekilde konuştuğu Almanca, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca'nın hiçbirinde bir şey kaybetmiyor mükemmel oyunculuğundan. Yeri geliyor seyirciyi sinirlendiriyor, yeri geliyor mimikleriyle ve imalarıyla kahkahaya boğuyor, yeri geliyor bakışları ile geriyor. Umarız kendisini ileriki yıllarda çok farklı ama hepsi birbirinden iyi filmlerde izleriz.
SAG, BFCA, BAFTA ve Altın Küre. Christoph Waltz bu yıl bunların hepsini kazanmakla kalmadı, Cannes Film Festivali'nden de En İyi Erkek Oyuncu ödülü ile döndü. Bunlardan dördüne aday olan Stanley Tucci'yi, 3'er tanesine aday olan Matt Damon ve Woody Harrelson izliyor. Yılın başarılı performansları arasında gösterilen Alfred Molina (An Education) ile Christian McKay (Me and Orson Welles) ise Oscar adayı olamadı. Kısacası, Christoph Waltz'un Oscar'ı hayırlı olsun.

Sırada: En İyi Kadın Oyuncu

Hiç yorum yok: