4 Mart 2010

Oscarlar 2009: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Adayları

Yıllar boyunca kimin kazanacağı çok önceden belli olan birçok kategorinin aksine, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorisi tahmin edilmesi güç bir kategori olmuştur Oscarlar söz konusu olduğunda. Bu yıl ise durumun değiştiğini ve Mo'nique'in Oscar'ın tahmin edilebilir sahibi olduğunu söyleyebiliriz. Kendisine geçtiğimiz yılın kazananı Cruz, "Up in the Air"in iki hanımefendisi ve sürpriz adaylığı ile Gyllenhaal eşlik ediyor.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu:
Penélope Cruz - Nine (1/2)
Vera Farmiga - Up in the Air (0/0)
Maggie Gyllenhaal - Crazy Heart (0/0)
Anna Kendrick - Up in the Air (0/0)
Mo'nique - Precious (0/0)

Geçen yıl Woody Allen filmi "Vicky Cristina Barcelona"da aklı iki uç arasında, dili ise İspanyolca ve İngilizce arasında gidip gelen eski eşi canlandırarak En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscarı'nın sahibi olan Penélope Cruz, ilk adaylığını 2006'da "Volver" ile elde etmişti. (4 yılda 3 Oscar adayı olmak, her oyuncunun başarabileceği türden bir şey değil.) Bu yıl Almodòvar'ın "Los Abrazos Rotos" filminde de başrolü üstlenen 35 yaşındaki İspanyol oyuncu, "Nine" müzikalinde yönetmen Guido'nun metresi Carla rolünde karşımıza çıkıyor. Filmde "A Call from the Vatican" şarkısını seslendiren, oldukça seksi dansları ile göz kamaştıran Cruz'un Mo'nique gibi güçlü bir adayın karşısında şansı yok. Hele ki henüz ödülü yeni kazanmışken.

Bugüne dek "Departed", "Breaking and Entering", "Nothing But the Truth" ve "Manchurian Candidate" gibi politik ve polisiye filmlerde karşımıza çıkan ve modern şehirli kadın rollerine oldukça yakışan Vera Farmiga, ilk adaylığını Jason Reitman'ın son filmi "Up in the Air"deki Alex Goran rolü ile elde etti. 46 yaşındaki oyuncu George Clooney ve Anna Kendrick ile karşılıklı sahnelerinde yer yer duygusal, yer yer eğlenceli bir karaktere hayat veriyor filmde.

Yılın sürpriz adayı, "Crazy Heart"taki Jean Craddock rolü ile Maggie Gyllenhaal. 32 yaşındaki oyuncu, 2002'de "Secretary" ve 2006'da "Sherrybaby" ile Oscar adaylığına çok yaklaşmış fakat başaramamış; 2005 yılında kardeşi Jake Gyllenhaal ondan önce ulaşmıştı adaylığa. Bu yıl Julianne Moore, Samantha Morton ve Judi Dench gibi isimleri geride bırakarak aday olan Gyllenhaal; henüz izlemediğim filmde Jeff Bridges'ın karşısında rol alıyor.

Ödülleri benim vermem gibi bir durum olsa, ödülün bu yılki sahibi Anna Kendrick olurdu. "Up in the Air"de yeni mezun, şirketin işleyişini teknolojik ve çağa uygun yöntemlerle değiştirmek isteyen enerji dolu fakat güçsüz bir genç kızı, Natalie Keener'ı canlandıran Kendrick, 24 yaşında. "Twilight" serisinin yan karakterlerinden biri olan oyuncudaki yeteneği keşfeden isme saygılarımı sunuyorum. Çok karikatürize oynanabilecek, klişelere başvurulabilecek bir rolün hakkını vermek; bunu yaparken de George Clooney'den rol çalmak kolay iş değil. Ne yazık ki Akademi'nin genç oyuncuları ödüllendirmemesi, Mo'nique'in varlığından daha büyük bir talihsizlik kendisi için.

"Precious"da Precious'ın şeytan ruhlu, iğrenç annesi rolünde gerçekten görkemli bir oyunculuk sergileyen 42 yaşındaki Mo'nique, bugüne kadar gereksiz sinema filmlerinde oynayan bir televizyon dizisi oyuncusu olmaktan ileri gidememiş ve Lee Daniels'ın filminde keşfedilmiş. İkiyüzlü bir karakterin saf kötülüğünü ve yapmacık iyiliğini seyirciye çok iyi yansıtan, filmin sonundaki duygusal patlamasında etkileyici bir monolog sergileyen oyuncu, umalım ki ilk büyük rolü ile Oscar'ı alıp sonra ortadan kaybolanlardan olmasın (bkz. Jennifer Hudson)

SAG (Screen Actors Guild), Altın Küre, BFCA ve BAFTA'nın hepsine aday olan yardımcı kadın oyuncular Mo'nique, Kendrick ve Farmiga oldu bu yıl. Cruz yalnızca Altın Küre ve SAG adaylığı ile yetinirken, Gyllenhaal'ın adı ilk kez Oscar adayları açıklandığında telaffuz edildi. Tüm bu ödüllerin sahibi olan Mo'nique, yazının başında da söylediğim gibi Oscar'ın da sahibi olacak.

Sırada: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Hiç yorum yok: