4 Mart 2010

Oscarlar 2009: En İyi Orijinal Senaryo Adayları

"(500) Days of Summer" gibi bir senaryoyu En İyi Orijinal Senaryo kategorisinde görmezden geldiği için Akademi'ye olan öfkem halen geçmiş değil. Fakat geçtiğimiz yıl hem "In Bruges", hem "Happy-Go-Lucky", hem de "Frozen River"ı aday göstererek bana sevinç çığlıkları attırdıkları için, ardından bu yıl böyle bir hayalkırıklığı ile karşılaşmayı bekliyordum. En İyi Uyarlama Senaryo dalında olduğu gibi bu kategoride aday olan filmlerden 4'ü de En İyi Film adayı. Fakat uyarlama senaryoların aksine, orijinal senaryoların çoğu Oscar yarışında oldukça deneyimli isimler tarafından kaleme alınmış.

En İyi Orijinal Senaryo:
A Serious Man (Ethan Coen (4/8), Joel Coen (4/8))
Hurt Locker (Mark Boal (0/0))
Inglourious Basterds (Quentin Tarantino (1/2))
Messenger (Alessandro Camon (0/0), Oren Moverman (0/0))
Up (Bob Peterson (0/1), Pete Docter (0/4), Tom McCarthy (0/0))

"Fargo" ve "No Country for Old Men" ile yönetmen, yapımcı ve senarist olarak kazandıkları 4'er Oscarları bulunan Coen Kardeşler, bu yıl biyografik yanları da olduğunu ifade ettikleri "A Serious Man" ile, 60'lı yıllarda geçen bir hikaye anlatıyorlar. Her zamanki tarzları ile bu kez bir akademisyenin başına işler açıyorlar senaryolarında. Her yıl bir filme imza atmak konusunda Woody Allen ile yarışan, fakat son yıllarda Allen'dan çok daha başarılı işler çıkaran ikili, bu yıl da "A Serious Man" ile senarist ve yapımcı olarak Oscar adayı.

Yılın en iddialı filmi "Hurt Locker"ın, en büyük rakibi "Avatar"a karşı bir avantajı da senaryosu ile de Oscar adayı oluşu. Zira yine bir James Cameron filmi olan "Titanic"in 1997'deki zaferinden beri senaryosu ile aday olmayan bir film En İyi Film Oscar'ını kazanamadı. Irak'ta görev yapmış bir gazeteci olan Mark Boal, 2007'de Paul Haggis tarafından uyarlanan "In the Valley of Elah"ın senaryosunun kaynağı olan makalenin yazarı. Bu yıl ise yine Irak ile ilgili bir filmin, "Hurt Locker"ın orijinal senaryosunu kaleme almış ve yapımcıları arasında yer almış. Boal, bu yıl iki adaylığından en az biri ile Oscar'a sahip olacakmış gibi gözüküyor.

Hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip, son yılların en yaratıcı yönetmenlerinden Quentin Tarantino, 1994 yılında "Pulp Fiction" ile olduğu gibi, bu yıl da "Inglourious Basterds" ile En İyi Yönetmen ve En İyi Orijinal Senaryo dalında iki Oscar adayı. Ve 1994'te olduğu gibi Oscar'a uzanabileceği kategori En İyi Orijinal Senaryo. "Inglourious Basterds" ile tarihi kendince yorumlayan, iz bırakan sahnelere ve karakterlere hayat veren Tarantino, sinema tarihine yaptığı göndermelerle de seyircinin kalbini fethetmiş durumda. "Hurt Locker" yazarı Mark Boal'un en güçlü rakibi ve benim favorim, Quentin Tarantino.

"(500) Days of Summer" ve "Hangover"ı geride bırakarak bu kategoride sürpriz bir adaylık elde eden "Messenger", Irak'ta şehit düşen askerlerin ölüm haberlerini ailelerine iletmek gibi zor bir göreve sahip olan askerlerin ruh haline odaklanıyor. En İyi Orijinal Senaryo kategorisinde iki Irak, üç savaş filmi bulunması bir yana, bunların aralarında şansı en az olan ve 5 adaydan En İyi Film adayı olmayan tek film "Messenger".

En İyi Animasyon kategorisi dışında genelde En İyi Orijinal Senaryo dalında da görmeye alıştık Pixar filmlerini. Bugüne kadar 5 Pixar animasyonu bu kategoride aday olsa da henüz hiçbiri ödülü almayı başaramadı. "Up"ı yazan ekipte bulunanlardan Peterson ve Docter, bugüne de "Wall-E", "Ratatouille", "Monsters Inc." ve "Toy Story" gibi filmlerin senaryolarında imzası bulunan isimler. McCarthy ise "Visitor" ve "Station Agent" gibi bağımsız filmlerin yönetmen/senaristi. Gayet sevimli bir hikayesi ve karakterleri olan "Up"ın önceki Pixar filmlerinin elde edemediği başarıya ulaşamayacağını düşünüyorum.

En İyi Orijinal Senaryo dalındaki yarış "Hurt Locker" ve "Inglourious Basterds" arasında. Altın Küre adayları arasında sadece bu iki film bulunuyordu, fakat ödülün tek senaryo kategorisinde veriliyor olması nedeniyle kimin kazandığını göremedik. Tarantino WGA üyesi olmadığından, aday değildi, ödülün sahibi "Hurt Locker" oldu. BFCA, "Inglourious Basterds"ı, BAFTA ise "Hurt Locker"ı ödüllendirdi. Kısacası, tam bir ikilem söz konusu. Son yıllarda bir teselli ödülü işlevi de olan senaryo kategorileri, bu yılda da benzer bir işleve sahip olacak ve "Inglourious Basterds" ile Tarantino Oscar'a uzanacak isim olacak bence.

Sırada: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Hiç yorum yok: