1 Mart 2010

Oscarlar 2009: En İyi Belgesel ve Kısa Belgesel Adayları

Belgesellerden hazzetmediğimi, hazzetmediğimi değil de, belgesellerin ilgimi çekmediğini herkes bilir. Ta ki bu yıl iki belgesel film izleyip derinden yaralanana kadar: Michael Moore imzalı "Capitalism: A Love Story" ve aday listesinde yer alan "Food, Inc." bu yıl, genelde hiçbir fikrim olmayan bu kategoriyi de inceleme isteğimin canlanmasına neden oldu. Akademi, bilindiği gibi hem uzun metraj belgesel, hem de kısa belgesel filmlere yer verdiği iki ayrı kategoride ödüllendiriyor belgesel sinemacıları. En İyi Belgesel kaegorisinde filmlerin hem yönetmenleri hem de yapımcıları ödüllendiriliyor. Uluslararası yapımların da sıklıkla yer bulduğu kategoriler oluyor her ikisi de...

En İyi Belgesel Film:

Burma VJ (Anders Østergaard (0/0), Lise Lense-Møller (0/0))

Cove (Louie Psihoyos (0/0), Fisher Stevens (0/0))

Food, Inc. (Robert Kenner (0/0), Elise Pearlstein (0/0))

Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers (Judith Ehrlich (0/0), Rick Goldsmith (0/1))

Which Way Home (Rebecca Cammisa (0/0))

Danimarka yapımı "Burma VJ", baskıcı yönetimin hakim olduğu ve basın özgürlüğünün bulunmadığı Burma'da kaçak bir şekilde çektikleri haberleri uluslararası basın kuruluşlarına yollayan habercileri konu alıyor. Ülkesinin en önemli iki ödülü Bodil ve Robert Ödülleri'ni kazanan belgesel ülkesi dışında da birçok ödül kazanmış durumda.


Yılın en çok ödül kazanan belgeseli ve muhtemelen Oscar'ın da sahibi olacak olan "The Cove", Japon Denizi'nde kaçak olarak yunus avcılığı yapan ve cıva değerleri yüksek yunus etinin satışını balina eti diye yaparak binlerce insanın hayatını tehlikeye sokan balıkçılara dikkat çekiyor. ABD yapımı filmin, açık denizde balinalarla birlikte yüzen dalgıç görüntülerinin etkileyici olduğu söyleniyor.


Geçtiğimiz haftalarda !F Bağımsız Filmler Festivali kapsamında izlediğim "Food, Inc.", ABD başta olmak üzere kapitalist sistemin işlediği ülkelerde gıda endüstrisinin hangi şartlar altında üretim yaptığını korkutucu bir şekilde gözler önüne seriyordu. Bugüne dek izlediğim belgesel sayısı iki elin parmaklarını geçmese de, izlediğim en iyi belgesel olma özelliği taşıyor "Food, Inc.". Benim bile ilgimi canlı tutmayı başaran, konuyu işlerken yer verdiği bölümleri birbirine ustaca bağlayan Robert Kenner'ı da yönetmen olarak ayrıca kutlamak gerekmekte. Aday olduğu birçok ödülü kaptırdığı "The Cove"un en büyük rakibi durumunda "Food, Inc."


Bu üç iddialı yapım dışında Vietnam Savaşı sonrası basına birçok Pentagon dosyasını sızdıran ordu analisti Daniel Ellsberg'i konu alan "Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers" ve Guatemala'dan ABD'ye kaçak göçmen olarak gitmek için yola çıkan iki gencin hikayesini anlatan "Which Way Home" adaylar arasında yer alıyor. Bu kategoride Oscar'ı elde etmek için yeterli belirtiler olan PGA (Producers Guild of America) ve DGA (Directors Guild of America) ödüllerini kazanan "The Cove"un yarıştaki tek güçlü rakibi BFCA kazananı "Food, Inc.".


En İyi Kısa Belgesel Film:

China's Unnatural Disaster: The Tears of Sichuan Province (Jon Alpert (0/0), Matthew O'Neill 0/0))

Królik po Berlinsku (Bartek Konopka (0/0), Anna Wydra (0/0))

Last Campaign of Governor Booth Gardner (Daniel Junge (0/0), Henry Ansbacher (0/0))

Last Truck: Closing of a GM Plant (Steven Bognar (0/0), Julia Reichert (0/2))

Music by Prudence (Roger Ross Williams (0/0), Elinor Burkett (0/0))


En İyi Kısa Belgesel Film adayları arasında, Çin'deki Sichuan depreminde yıkılan okullara ve hayatını kaybeden çocuklara odaklanan "China's Unnatural Disaster..."; Berlin Duvarı'nın gölgesinde yaşayan ve duvar yıkılınca evsiz kalan tavşanları konu alan Polonya yapımı "Królik po Berlinsku"; ötenazi hakkı savunucusu Parkinson hastası vali Booth Gardner'ın yaptıklarından söz eden "Last Campaign of Governer B.G.", konusu adından anlaşılan "Last Truck: Closing of a GM Plant" ve Zimbabveli engelli müzisyen Prudence üzerine olan "Music by Prudence" bulunuyor. Filmlerin hiçbirini izleme fırsatım olmasa da, hem bu kategoride 2 kez adaylığı bulunan bir ismin elinden çıkan, hem de yılın popüle konularından ekonomik krize odaklanan "Last Truck: Closing of a GM Plant"in şansı olduğunu düşünüyorum. Ama sadece bir düşünce...

Sırada: En İyi Kısa Film

Hiç yorum yok: