5 Mart 2010

Oscarlar 2009: En İyi Kadın Oyuncu Adayları

Son yılların en büyük çekişmelerinden biri yaşanıyor bu yıl En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde. Bir yanda, 16. Oscar adaylığı ile efsane aktris Meryl Streep, bir yanda şaşırtıcı derecede ciddi bir rolde gördüğümüz romantik-komedi yıldızı Sandra Bullock... Onlara Dame Helen Mirren ve iki genç yıldız eşlik ediyor. Fakat şansları olduğunu kimse düşünmüyor, sadece eşlik ediyorlar.

En İyi Kadın Oyuncu:
Sandra Bullock - Blind Side (0/0)
Helen Mirren - Last Station (1/3)
Carey Mulligan - An Education (0/0)
Gabourey Sidibe - Precious (0/0)
Meryl Streep - Julie & Julia (2/15)

90lı yılların romantik komedilerinde güzel yüzü ve hoş bakışları ile ünlenen Sandra Bullock, bu yıl "The Blind Side" filminde evsiz kalan 17 yaşındaki siyahi bir çocuğu evlat edinen ailenin annesi Leigh Anne Tuohy'i canlandırıyor. Güçlü ve fedakar bir anne portresi çizen 45 yaşındaki Bullock, gerek aksanı, gerek duruşu ile yılın en iyi performanslarından biri ile karşımızda. Ödülün en iddialı iki isminden biri olmasına şaşırmamak gerek.

2006 yılında "Queen"deki performansı ile Oscar sahibi olan 64 yaşındaki Helen Mirren, "Last Station"da ünlü Rus yazar Tolstoy'un karısı Sofya rolünde, kocasını hayranları ile paylaşmaya çalışan bir kadını canlandırıyor. 4. adaylığını elde eden Mirren, ödülü kazanırsa, kendisi bile şaşırıp, Akademi'ye fotoğraftaki hareketi ile cevap verecekmiş.

24 yaşındaki İngiliz Carey Mulligan, "Pride & Prejudice" filminde Elizabeth'in kardeşlerinden birini oynadıktan sonra ilk büyük rolünü aldı "An Education"ın merkezindeki Jenny olarak. Filmde eğitimi ve etkileyici bir koca adayı arasında seçim yapmak ve bu seçimin getirdiği zorluklarla başa çıkmak zorunda kalan bir genç kızı canlandıran Mulligan, henüz daha yolun başındayken ödülü alacağını düşünmüyorum. Zira Akademi, genç kızlarımızı aday göstererek teşvik eden, fakat ödüllendirmek için yaşlanmalarını bekleyen bir kurum.

"Precious"da 16 yaşındaki Precious'ı canlandıran 26 yaşındaki Gabourey Sidibe, Harlem'in en şanssız karakterlerinden birini depresif bir şekilde oynuyor. Filmin bunalımının ve Mo'nique'in performansının gölgesinde kalan oyuncunun aday olması bile büyük bir başarı.

1979 yılında "Kramer vs. Kramer"deki yardımcı rolüyle ve 1982'de "Sophie's Choice"un Sophie'si olarak kazandığı iki Oscar'ı ve tam 15 adaylığı bulunan, Akademi tarihinin en başarılı isimlerinden "La" Meryl Streep, 16. adaylığını "Julie & Julia"da Fransız mutfağını Amerikalı evhanımlarına tanıtan Julia Child rolü ile elde etti. Karakteri oynamayan, adeta yaşayan Streep, Sandra Bullock'un en büyük rakibi. 2 Oscar'ı olan biri, 3. Oscar'ı almak için biraz daha bekleyebilir savunmasını yapanlara o 2 Oscar'ın üzerinden 30 yıl geçtiğini hatırlatmak istiyorum.

Streep, Sidibe ve Mulligan; SAG, Altın Küre, BFCA ve BAFTA ödüllerinin tamamına aday olurken; fazla Amerikan bir rolü olduğu için Sandra Bullock BAFTA adaylığını elde edemedi. -ki zaten ödülü kazanan isim bir İngiliz, Carey Mulligan oldu şaşırtıcı bir şekilde. BFCA Ödülü, nadir görülen bir şekilde Streep ve Bullock arasında paylaştırıldı. Altın Küre'yi drama dalında Bullock, komedi/müzikal dalında Streep kazandı. Bullock'un tek artısı, SAG Ödülü'nün sahibi olması. Dolayısıyla durum henüz neredeyse berabere gibi. Fakat ben Oscar yarışında da Sandra Bullock'un galip geleceğine inanıyor ve Meryl Streep'in 21. yüzyıldaki ilk Oscar'ı için biraz daha bekleyeceğini düşünüyorum.

Sırada: En İyi Erkek Oyuncu

Hiç yorum yok: