23 Mart 2010

"Modern Family"

2009-2010 sezonunda karşımıza çıkan ve başarısı şimdiden tescillenmeye başlamış dizilerden biri de Fox imzalı abc komedisi "Modern Family". Dizinin yaratıcı ve yapımcıları, Frasier yazarları olarak tanınan Christopher Lloyd ve Steven Levitan. Çarşamba gecelerinin favorilerinden olan dizi, bir başka modern hayat dizisi Courtney Cox'lı "Cougar Town" ile arka arkaya yayınlanmakta. Halen yayınlanmakta olan ilk sezonu ile birçok ödüle (Emmy Ödülleri henüz gündem dışıyken bile) aday gösterilmiş ya da layık görülmüş olan dizinin ikinci sezonu için de gereken anlaşmalar yapılmış durumda.

"Modern Family", adından da anlaşılacağı gibi, modern yapıları ile ön plana çıkan geniş bir aileye odaklanıyor. Bunu yaparkenki en büyük artısıysa, "The Office" ile İngiliz televizyonlarından Amerikan televizyonlarına transfer olmuş mockumentary yapılı komedi dizisi formatını sürdürüyor oluşu. Her bölümde ailenin 3 ayrı hanesinde aynı tema üzerinden ilerleyen hikayenin aralarına serpiştirilmiş, aile bireyleri ile röportajlar modern hayatı konu alan bir belgesel izliyormuşuz hissi yaratıyor bizde. Dizinin en başarılı yanı, çok farklı hayat tarzlarına sahip, fakat aynı ailenin parçası olan bu 3 hanede gelişen olayların bölümün temasına sadık kalarak, kimi zaman birbirine bağlı, kimi zaman bağımsız olarak anlatabilen bir şekilde yazılmış olması.

"Modern Family"nin odaklandığı geniş ailenin üç parçasından ilki, 60'lı yaşlardaki Jay Pritchett, Kolombiyalı genç karısı Gloria ve Gloria'nın ilk evliliğinden olma büyümüş-de-küçülmüş Manny'den oluşuyor. "Married with Children"ın Al Bundy'si olarak yıldızı parlayan Ed O'Neill'in canlandırdığı Jay, dizinin baba/dede figürü olarak en önemli karakterlerinden biri. Birbirinden zor iki çocuğunun aileleri ile, torunu yaşındaki üvey oğlu Manny ve gariplikleri ile, genç ve güzel karısının dikkat çekiciliği ile, hanesindeki Kolombiya kültürü ile, eski karısının delilikleri ile ve Gloria'nın eski kocasının fiziksel olmasa da psikolojik varlığı ile başa çıkmaya çalışan ve tüm bunları yaparken yaşlandığını çaktırmamaya çalışan bir adam Jay.

Jay'in kızı ve ailesi "Modern Family"nin en renkli hanesinde karşımıza çıkıyor. "Lost", "ER", "Boston Legal" gibi, daha çok drama dizileri ile tanınan Julie Bowen'ın canlandırdığı Claire; kocası Phil ve herbiri farklı telden çalan 16-14-12 yaşlarındaki çocukları Haley, Alex ve Luke bu ailenin parçaları. Phil'in çocukları karşısında cool bir baba rolü oynaması dizinin bu aile ile ilgili kısımlarındaki başlıca komedi unsuru. Kısacası başa çıkması gereken 3 değil, 4 çocuğu var Claire'in. Kocası dışındakilerden ilki cinselliği keşfetmeye başlamış oldukça güzel ergen bir genç kız, diğeri tam bir 'nerd' olan sakin bir kız, diğeri ise gerçekten hiçbir şeyi umursamayan sevimli bir çocuk.

Dizinin son ailesi ise Jay'in eşcinsel oğlu Mitchell, partneri Cameron ve Uzakdoğu'dan evlat edindikleri 2 yaşındaki kızları Lily'den oluşuyor. Düzenli bir hayattan yana olan avukat Mitchell ve fazla abartı hareketlere sahip obez sevgilisi Cameron arasındaki bitmek bilmez tartışmalar, çoğunlukla güldürüyor. İkilinin birarada kalabilmesi de, zaten bu tartışmaların komik olmasından kaynaklanıyor sanırım. Henüz yeni yeni baba olmaya alışmalarının doğruduğu durumların komikliği ise ayrı bir konu...

"Modern Family", bu sezon için önümüzdeki yaz sonu dağıtılacak Emmy Ödülleri'nin iddialı komedi dizilerinden biri olacak gibi görünüyor. Şimdiden pilot bölümü ile DGA (Directors Guild of America) ve WGA (Writers Guild of America) ödüllerini kazanmış ve En İyi Komedi Dizisi dalında Altın Küre ve En İyi Oyuncu Kadrosu dalında SAG (Screen Actors Guild) adaylığı almış durumda. Dizi, yönetmen, yazar, oyuncu gibi dallar dışında Emmy için Elizabeth Banks, Edward Norton ve Shelley Long'un konuk oyunculukları da değerlendirilecektir.

Modern hayatın modern ailelere getirdiği üç yeniliğe odaklanıyor "Modern Family": Eşcinsel çiftler, arasında yaş farkı olan çiftler ve çocuklarıyla çocuk olan çiftler... Kendisine modern diyen herkesin kendinden bir şey bulabileceği ve oldukça güldüren bir dizi.

Hiç yorum yok: