3 Mart 2010

Oscarlar 2009: En İyi Uyarlama Senaryo Adayları

Bu yıl 10 En İyi Film adayından 8'i senaryo dallarında aday ve bunlardan 4'ü uyarlama senaryolara sahip. Bu yıl 2 roman, 1 anı, 1 kısa film ve 1 televizyon dizisi uyarlaması bulunuyor adaylar arasında.

En İyi Uyarlama Senaryo:
An Education (Nick Hornby (0/0))
District 9 (Neill Blomkamp (0/0), Terri Tatchell (0/0))
In the Loop (Jesse Armstrong (0/0), Simon Blackwell (0/0), Armando Iannucci (0/0), Tony Roche (0/0))
Precious (Geoffrey Fletcher (0/0))
Up in the Air (Jason Reitman (0/1), Sheldon Turner (0/0))

"An Education", Lynn Barber'ın anılarını topladığı aynı adlı eserinden "About a Boy" ve "High Fidelity" gibi eserlerin yazarı olarak tanıdığımız Nick Hornby tarafından uyarlanmış. Barber'ın eğitim ve evlilik arasındaki yanlış seçimini konu alan filmin senaryosunun ne yazık ki Oscarlık olmadığını düşünüyorum. Hornby'nin başkasının eserlerini senaryolaştırmasındansa, romanlarının sinemaya uyarlanmış hallerini izlemeyi daha fazla seviyorum şimdilik.

"District 9", Neill Blomkamp'ın 2005 yapımı kısa filmi "Alive in Joburg"un yeniden ve uzun metrajlı çevrimi. Her iki filmin de yönetmeni ve senaristi olan Blomkamp'e senaryo sürecinde Terri Tatchell da yardımcı olmuş. "District 9" öncülünden çok daha fazlasını, anafikre sadık kalarak içermekte. Filmin belgeselimsi atmosferi, kısa filmde birkaç cümle ile yer alan karakterlerin "District 9"daki karakterlerin çıkış noktası olduğunun her halden anlaşılması ve senaryonun oldukça başarılı oluşu, iki filmin ve iki senaryonun aynı ellerden çıkmasından kaynaklanıyor.

"In the Loop", BBC televizyonunda yayınlanan İngiliz siyaset komedisi dizisi "Thick of It"in spin-off'u. Dizinin yaratıcısı ve filmin yönetmeni/senaristlerinden biri olan Armando Iannucci'ye seanryoda dizinin yazarlarından Armstrong, Blackwell ve Roche eşlik etmiş. İnce espriler, siyasi göndermeler ile dolu; eğlenceli bir politik taşlama olan "In the Loop", halen bir televizyon dizisi havasında.

"Precious", ya da uzun ismi ile "Precious: Based on the Novel Push by the Sapphire", bu kategori için tüm gerekli bilgileri adı ile veriyor. Yılın gişe filmlerinden "Push" ile karışmaması adına, adı değiştirilen filmi uyarlayan Geoffrey Fletcher, başarılı bir iş çıkarmış olsa da, filmin kurgusunun bunu biraz baltaladığını (buna rağmen filmin En İyi Kurgu dalında aday olduğunu) düşünüyorum.

"Up in the Air", işten çıkarma işlerini üstlenen bir şirketin deneyimli elemanlarından birinin havaalanları, uçaklar ve otellerde geçen yaşamını konu alıyor. Walter Kirn'ün aynı adlı romanından yönetmen Jason Reitman ve Sheldon Turner tarafından uyarlanmış. 6 yıldır yönetmenin aklında olan bir proje olmasına rağmen yeni senaryolaştırılarak hayata geçebilmiş "Up in the Air". Bu süre içinde değişen ekonomik ve toplumsal koşullar, artan işten çıkarmalar; önce bir komedi olarak düşünülen filmin dramatik yanının ön plana çıkmasına ve mizahi yönünü koruyan bir dramaya dönüşmesine neden olmuş.

En İyi Uyarlama Senaryo dalındaki Oscar, bu yıl bu kategorideki tüm ödülleri silip süpüren "Up in the Air"in olacak çok yüksek ihtimalle. 2007'de "Juno", bu yıl da "Up in the Air" ile En İyi Yönetmen dalında da aday olan Reitman, ilk Oscar'ını uyarlama senaryosuna borçlu olacak. Son 10 yıla bakıldığında bu dalda ödül alan her filmin En İyi Film adaylarından olduğunu, hatta 5'inin En İyi Film Oscar'ını kazandığını görüyoruz. Dolayısıyla Oscar'a en uzak filmin, "In the Loop" olduğunu söylemek de mümkün. Tüm adaylar BAFTA'ya da aynı dalda aday olurken, WGA (Writers Guild of America), bu dalda yalnızca "Precious" ve "Up in the Air"e, Altın Küre Ödülleri ise yalnızca "District 9" ve "Up in the Air"e yer vermiş. Tüm ödüllerin kazananı ise "Up in the Air"...

Sırada: En İyi Orijinal Senaryo

Hiç yorum yok: