10 Mart 2010

29. İstanbul Film Festivali Önerileri...

3-18 Nisan 2010 tarihleri arasında düzenlenecek olan 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali, birbirinden güzel 200'ü aşkın filmden oluşan programını dün gece açıkladı. 6. kez Akbank sponsorluğunda düzenlenen festivalde bu yıl 57 ülkeden 243 yönetmenin filmleri, 22 bölüm altında toplanmış. 20 Mart Cumartesi genel satışa çıkacak olan festival biletleri Gala filmleri için 15 TL, haftaiçi gündüz seansları ve Türk Sineması filmleri için 3.5 TL, diğer filmler için ise 10 / 7 TL... Festivalin Uluslararası Yarışma Bölümü'nün jüri başkanlığını oyuncu Klaus Maria Brandauer, Ulusal Yarışma Bölümü'nün jüri başkanlığını ise yönetmen Yeşim Ustaoğlu yapacak.

Festivalde yarışma bölümleri dışında "Sinemada İnsan Hakları", "Akbank Galaları", "Belgesel Kuşağı", "Dünya Festivallerinden", "Genç Ustalar", "Yıllara Meydan Okuyanlar", "Geceyarısı Çılgınlığı", "Mayınlı Bölge" ve "Çocuk Menüsü" gibi gelenekselleşmiş bölümlerin yanısıra; komedi filmlerinden oluşan "Antidepresan", Estonya yapımı animasyonlara yer verilen "Canlandrma Sineması: Estonya", sinema tarihi boyunca İstanbul temalı filmler seçkisinden oluşan "İstanbul: İçeriden ve Dışarıdan", Ortadoğu ve Kuzey Afrika sinemasının bağımsız örneklerine yer veren "Büyüleyici İsyancılar" gibi bölümler de bulunuyor. Joseph Losey, Elia Sıleiman'a adanan birer bölüm ve bu yıl kaybettiğimiz sinemacıların filmlerinden oluşan "Anılarına" bölümleri de mevcut.

İşte bana göre festival programının göze çarpan, merak uyandıran, ağız sulandıran ve kaçırılmaması gereken 10 yabancı filmi:

1) A Single Man (Yön: Tom Ford / ABD): 20. yüzyılın ortalarında, Los Angeles'da ölen sevgilisinin ardından tuttuğu yası gizlemek zorunda kalan bir eşcinsel İngilizce profesörüne odaklanan filmde Colin Firth ve Julianne Moore rol alıyor. Firth, "A Single Man"deki rolü ile BAFTA En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazanmış, Oscar'a aday olmuştu. (Gala Filmi)

2) Julie & Julia (Yön: Nora Ephron / ABD): Amerikalı evhanımlarına Fransız mutfağını tanıtan ünlü yemek kitabı yazarı Julia Child ve 2000li yıllarda onun kitabındaki tüm tarifleri sayılı günde pişirmeye çalışan ve bu deneyimini blogunda paylaşan Julie Powell'ın içiçe geçen hikayesini anlatan filmi, son yılların parlayan kadın yönetmenlerinden Nora Ephron yönetiyor. Meryl Streep ve Amy Adams'ın Julia ve Julie'yi canlandırdığı film ile Streep 16. Oscar adaylığını elde etmişti. Filmle ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz. (Gala Filmi)

3) The Cove (Yön: Louie Psihoyos / ABD): En İyi Belgesel dalında Oscar dahil ne kadar ödül varsa toplamış olan "The Cove", Japonya'daki bir koyda kaçak avlanan ve tüketilmesi sağlık açısından zararlı olsa da eti balina eti olarak satılan yunuslara odaklanan film "NTV Belgesel Kuşağı"nda gösterilecek.

4) Celda 211 (Yön: Daniel Monzón / İspanya): 16 dalda aday olduğu Goya Ödülleri'nden 8'ini kazanan İspanya'nın geçtiğimiz yılki en başarılı filmi "Celda 211", geçirdiği rahatsızlık sonucu boş olan 211 nolu hücrede dinlenen bir gardiyanın uyandığında kendini mahkum rolü yapmak zorunda kaldığı bir durumun içinde bulmasını konu alıyor. Festival programında İspanya'nın 2009'da en beğenilen ve Oscar aday adayı olan diğer filmi "El baile de la Victoria"nın da programda yer aldığını hatırlatmak gerek.

5) Fish Tank (Yön: Andrea Arnold / İngiltere): 2006'da ilk filmi "Red Road" ile büyük başarı elde eden yönetmen Andrea Arnold'ın ikinci filmi "Fish Tank", BAFTA Ödülleri'nden "En İyi İngiliz Filmi" ödülü ve Cannes Film Festivali'nden Jüri Özel Ödülü ile ayrıldı geçtiğimiz yıl. Film 15 yaşındaki bir genç kız ve annesinin sevgilisi arasındaki ilişkiye odaklanıyor.

6) J'ai tué ma mère (Yön: Xavier Dolan / Kanada): Sıkı durun. 20 yaşındaki Xavier Dolan, yazdığı, yönettiği ve başrol oynadığı "Annemi Öldürdüm" adlı yarı-otobiyografik ilk filmi ile Cannes Film Festivali'nde 3 ödül kazanmayı başarmış genç bir yönetmen. Bu yıl Kanada'nın Oscar aday adayı olan film, genç bir eşcinselin annesine karşı öfkesini konu alıyor.

7) Lebanon (Yön: Samuel Maoz / İsrail): Bu listede yer almasını beklediğiniz, İsrail'in Oscar adayı olacak denli çok sesini duyurumuş filmi "Ajami" dururken, başka bir İsrail filmi seçtiğimin farkındayım. Venedik Film Festivali'nden Altın Aslan dahil 3 ödülle dönen "Lübnan", son yılların en çarpıcı filmlerinden olduğu şeklinde yorumlar alan bir savaş filmi. 2008 yapımı beğenilen animasyon-belgesel "Vals im Bashir"in de konu aldığı 80lerin Lübnan Savaşı'na odaklanıyor.

8) Greenberg (Yön: Noah Baumbach / ABD): Film festivallerinde "Squid and the Whale" ve "Margot and the Wedding" gibi bağımsız filmleriyle tanıyıp çok sevdiğimiz yönetmen Baumbach'ın son filmi, yine bir Amerikan ailesinin sorunlarına mizahla karışık bir yaklaşım sergiliyor. Başrollerini Ben Stiller ve yönetmenin eşi Jennifer Jason-Leigh'in paylaştığı film "Akbank Galaları" bölümünde gösteriliyor.

9) Whip It! (Yön: Drew Barrymore / ABD): Festivalin komedi filmlerinden oluşan bölümü "Antidepresan"da yer alan merakla beklenen filmin yönetmeni, ilk yönetmenlik deneyimi ile oyuncu Drew Barrymore. "Whip It!", bir Amerikan kasabasında yaşayan ve Austin'daki paten yarışmasına katılmak isteyen bir genç kıza odaklanıyor. Başroldeki "Juno"nun yıldızı Ellen Page'e, Juliette Lewis, Kristen Wiig, Marcia Gay Harden gibi isimler eşlik ediyor.

10) Män som hatar kvinnor (Yön: Niels Arden Oplev / İsveç): Ülkesinin en büyük sinema ödülü Guldbagge Ödülleri'nden En İyi Fİlm ve En İyi Kadın Oyuncu Ödülleri ile dönen İsveç yapımı bu gerilim filmi, Stieg Larsson'un aynı adlı romanından uyarlanmış. "Ejderha Dövmeli Kız", bir gazeteci ve 'hacker' bir genç kızı merkezine alıyor. Film, LG sponsorluğundaki "Geceyarısı Çılgınlığı" bölümünde gösterilecek.

Türk Sineması bölümlerinde geçtiğimiz yıl vizyonda izlediğimiz başarılı yapıtların yanısıra merakla beklenen filmler de izleyiciyle buluşacak. Altın Lale için yarışacak filmler şöyle: "Min Dit", "Denizden Gelen", "Kıskanmak", "Acı Aşk", "Neşeli Hayat", "Karanlıktakiler", "Büyük Oyun", "Bal", "Vavien", "Ses", "Beş Şehir". Kesinlikle kaçırılmaması gereken yerli filmlerden oluşan kişisel listem ise şöyle:

1) Bal (Yön: Semih Kaplanoğlu): 60. Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı'yı kazanan, "Yumurta" ve "Süt" ile başlayan Yusuf Üçlemesi'nin son filmi "Bal", Altın Lale için de yarışıyor.
2) Kosmos (Yön: Reha Erdem): Reha Erdem'in 6. uzun metrajlı filmi, geçtiğimiz Ekim ayında Altın Portakal'ı yine festivalde gösterilecek olan "Bornova Bornova" ile paylaşmıştı. Film, Yarışma Dışı olarak gösteriliyor.
3) Beş Şehir (Yön: Onur Ünlü): Son yılların en yaratıcı, Tarantinesk tarzı ile dikkat çeken yönetmenlerinden Onur Ünlü, Antalya'dan En İyi Senaryo ödülü ile dönen son filmi ile Altın Lale için yarışıyor.
4) Pus (Tayfun Pirselimoğlu): Yarışma dışı gösterilen bir başka film, Berlinale'de Forum bölümüne seçilmiş olan, "Hiçbiryerde" ve "Rıza" filmleri ile tanınan Pirselimoğlu'nun son filmi.
5) Vavien (Yağmur & Durul Taylan): 2009'un en iyi yerli yapımlarından olan, SİYAD Ödülleri'ni silip süpüren ve muhtemelen 23 Mart gecesi birçok dalda Yeşilçam Ödülü kazanacak olan "Vavien", kaçırdıysanız Festival'de izlemeniz gereken 2009 filmlerinden biri.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Festivalde kendi seçkimi yaptıktan sonra acaba insanlar ne izliyormuş diye google'a sordum. Listeniz çok faydalı oldu. Çok teşkkürler.
Saliha