11 Eylül 2009

Emmy 2009: Sanatsal ve Teknik Dallar, Bölüm I

Primetime Emmy Ödülleri, 100'den fazla dalda verilen ödüller olduğu için; hepsini tek tek irdelemek pek akıl kârı değil ve zaten her aday hakkında fikir sahibi olmak da pek mümkün olmayan bir durum. Bu imkansızlık sadece irdeleme değil, ödülleri sahiplerine vermek söz konusu olduğunda da geçerli ki, Akademi zaten Primetime ve Gündüz yayınları olarak tamamen ayrılan ödülleri de iki parça halinde, iki ayrı günde dağıtıyor. "Creative Arts Emmy Awards", büyük ödüllerden bir hafta önce sahiplerini buluyor. Konuk oyuncu ve animasyon diziler de ödüllerini bu yaratıcı dallarla aynı günde alıyor. Bu yıl 12 Eylül Cumartesi gecesi sahiplerini bulacak olan yaratıcı (ben sanatsal ve teknik demeyi tercih ettim) ödüllere topluca bir göz atmak gerekirse durum şöyle:

"Mad Men", 16 adaylıkla genel anlamda en çok adaylık sahibi dizi olduğu gibi, sanatsal ve teknik dallarda da 7 adaylıkla birinci sırada. Sanat yönetimi, kasting, görüntü yönetmenliği, kostüm tasarımı, saç stilistliği, makyaj ve kurgu dallarında adaylığı olan diziyi, 5'er sanatsal ve teknik adaylıkla "24", "The Office" ve "Tudors" takip ediyor.

"Tudors", iki yıldır olduğu gibi yine sanat yönetimi ve kostüm başta olmak üzere iddialı bir dönem dizisi olarak karşımıza çıkıyor. 60'lı yıllarda geçtiği düşünülürse "Mad Men" de bir dönem dizisi haliyle ve iki dizi de hemen hemen aynı sanatsal dallarda aday. 2007 ve 2008'de kostüm dalında ödüllendirilen "Tudors" bu dalda yine ödüllendirilecekmiş gibi duruyor. Diğer ödüllerde ise "Mad Men" - "Tudors" rekabeti var sanki. Bu rekabetin arasına sızabilecek tek dizi ise ikinci sezonu ile sona eren "Pushing Daisies" bana göre.

"The Office" ise söz konusu dallarda en fazla aday gösterilen komedi dizisi. 5 adaylığından 3ü kurgu dalında olan dizi, ayrıca kasting ve ses dallarında Emmy adayı.

Teknik dallardaki başarı ise "24" dizisine ait. Kurgu, müzik, ses, ses kurgusu ve dublör koordinasyonu dallarında aday olan dizi, bir aksiyon dizisinden beklenen başarıyı 7. sezonuyla da sürdürmüş kısacası. Onu; kurgu ses kurgusu, ses ve görsel efektler dallarında aday olan "Battlestar Galactica" izliyor.

En İyi Kasting - Komedi
30 Rock
Californication
The Office
United States of Tara
Weeds

En İyi Kasting - Drama
Damages
Friday Night Lights
Mad Men
True Blood
Tudors

Önemli olduğunu düşündüğüm bir dal kasting... Kasting -ki ne sanatsal ne de teknik bir dal olmasına rağmen araya kaynıyor- konusunda ödüllendirilen diziler genellikle ilk sezonu ile yarışta bulunan diziler ve sıkça konuk oyuncu kullanan ve bunu çok başarılı bir şekilde yapan diziler oluyor. Bu durumda komedi dalında 2 yıldır olduğu gibi "30 Rock"ın ödülünün garanti olduğunu söyleyebiliriz. Fakat düşük bir ihtimalle dizinin 3. kez ödüllendirilmemesi durumunda en güçlü aday yeni bir dizi olan ve bağımsız sinemanın sevilenlerinden Toni Collette ve Rosemarie DeWitt gibi isimleri televizyon ekranına taşıyan dizi "United States of Tara". Drama dalında ise çekişme geçtiğimiz yıl bu ödül dışında neredeyse her şeyi alan "Mad Men" ve yeni vampir dizisi "True Blood" arasında olacak gibi gözüküyor.

Yeni dizilerin yarıştığı "Main Title Design" ve "Main Title Theme Music" dallarında en iddialı gözüken yapım ise "United States of Tara". Çok kişilikli bir evkadını/annenin farklı kişiliklerini konu alan dizinin açılış sekansı, Toni Collette'in oyunculuğu gibi bir hayli eğlenceli. Tim DeLaughter'ın bestelediği müzik ve diziyi adeta özetleyen katlanan-ev şeklindeki açılış sekansı bu yıl ödüllendirilebilir. Dizinin yaratıcısının "Juno"nun Oscarlı senaristi Diablo Cody, yapımcısının ise Steven Spielberg olduğunu da belirtmek istedim.

Daha fazlası, sevdiğim/izlediğim dizilerle ilgili detaylı notların yer aldığı ikinci bölümde...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

The forum skin layout & design is impressive!Wish to share, contribute and learn.

p.s. If anyone of you is also interested in [url=http://newmoviereleasesdvd.info/]Watch Movies Online for Free[/url] pleases check out my Sig.

Adsız dedi ki...

:)