19 Eylül 2009

Emmy 2009: En İyi Kadın Oyuncu Adayları

Sonunda geldik en önemli dallara. Bu yıl önemli dallarda altışar aday gösteren Akademi sayesinde geçtiğimiz yıl aday olan tüm bayanlar yine En İyi Kadın Oyuncu ödülü için yarışmakta. (Komedi kategorisinde bu yıl bulunmayan America Ferrera dışında.)

En İyi Kadın Oyuncu - Komedi:
Christina Applegate - Samantha Who? (1/3)
Toni Collette - United States of Tara (0/1)
Tina Fey - 30 Rock (1/3)
Julia Louis-Dreyfus - New Adventures of Old Christine (2/10)
Mary-Louise Parker - Weeds (1/5)
Sarah Silverman - Sarah Silverman Program (0/1)

Bu yıl bu listede ilk kez yer alan (geçtiğimiz yılın En İyi Şarkı kazananı) Sarah Silverman'ın tersine, listeye yeni giren bir başka ismin oldukça şanslı olduğunu düşünüyorum. "United States of Tara"da Toni Collette, çok kişilikli bir Amerikan banliyö annesini canlandırmakta. Hem bildiğimiz sıradan bir Amerikan ev hanımını, hem "Desperate Housewives"taki Bree'nin dindar ve ultra-karikatürize bir versiyonu, hem 40'lı yaşlarda küfürbaz bir adamı, hem de daracık kıyafetleri ve söz dinlemeyişi ile 16 yaşında bir ergeni oynayan Collette, her bölümde bu 4 karakterden en az ikisine bürünerek harikalar yaratıyor. Fakat dizinin ilk sezonu olması ve diğer dallarda fazla dikkat çekmemiş olması, kendisinin bu çok hakettiği ödülü almasına engel olabilecekmiş gibi duruyor.


Collette'e alternatif olarak düşündüğüm isim ise pek yabancı değil: Geçtiğimiz yıl "30 Rock" ile hem yapımcı, hem yazar, hem de oyuncu olarak ödüllendirilen Tina Fey. Fey, bu yıl "Satuday Night Live"daki oyunculuğu ile aldığı En İyi Konuk Oyuncu Ödülü'ne rağmen yine bu dalda da ödüllendirilebilir. Ne de olsa Emmy'ler, tekrarı seven bir yapıya sahip. (bkz. Jeremy Piven'ın üç yıl üstüste aynı ödülü alması) Diğer yandan ikisi de Emmy'li olmasına rağmen bu ödülü farklı dizi ve rollerle almış olan (ekrana veda eden dizi) "Samantha Who?"nun Christina Applegate'i ve "Weeds"in Mary-Louise Parker'ı da adaylar arasında. Bir de "Seinfeld" ile sayısız kez aday gösterilmiş ve ödülü "New Adventures of Old Christine" ile almış olan Julia Louis-Dreyfus var.

En İyi Kadın Oyuncu - Drama:
Glenn Close - Damages (2/9)
Sally Field - Brothers & Sisters (3/7)
Mariska Hargitay - Law & Order: Special Victims Unit (1/5)
Holly Hunter - Saving Grace (2/6)
Elisabeth Moss - Mad Men (0/0)
Kyra Sedgwick - Closer (0/3)

Geçtiğimiz yıldan beri değişen tek şey, adayların arasına (pek de işi olmadığını düşünsem de buralarda) eklenen Elisabeth Moss. Kendisi ilk sezonda gayet yardımcı oyuncu gibi duruyor, fakat ikinci sezonu bilemiyorum tabii. Diğer dizileri de bilmiyorum aslında. Fakat söyleyebileceğim şey, son üç yıldır ödülü sırayla alan Glenn Close, Sally Field ve Mariska Hargitay'dansa; Akademi'nin bu yıl "Closer" ile dördüncü kez aday olan Kyra Sedgwick'i ödüllendirebileceği.

En İyi Kadın Oyuncu - Minidizi/TV Filmi:
Drew Barrymore - Grey Gardens (0/0)
Jessica Lange - Grey Gardens (0/2)
Shirley MacLaine - Coco Chanel (0/0)
Sigourney Weaver - Prayers for Bobby (0/1)
Chandra Wilson - Accidental Friendship (0/3)

Aslında hiç fikrim olmayan bir konuda yorum yapıyorum yine. Ama "Grey Gardens" filminin iki başrol oyuncusundan birinin bu ödülü alması çok mümkün gözüküyor. Bu durumda yarış Drew Barrymore ve 2 Oscarlı Jessica Lange arasında gibi.

Hiç yorum yok: