15 Eylül 2009

Emmy 2009: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Adayları

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında olduğu gibi bu dalda da 17 oyuncu yarışıyor 3 ödül için. "30 Rock", "Boston Legal" ve "Little Dorrit", 2'şer adaylıkla öne çıksa da bu tabii ki ödülü alacakları anlamına gelmiyor.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - Komedi:
Jon Cryer - Two and a Half Men (0/3)
Kevin Dillon - Entourage (0/2)
Neil Patrick Harris - How I Met Your Mother (0/2)
Jack McBrayer - 30 Rock (0/0)
Tracy Morgan - 30 Rock (0/0)
Rainn Wilson - The Office (0/2)

En az ikişer yıldır bu dalda aday olup eli boş dönen 4 oyuncu ve "30 Rock"la ilk adaylıklarını alan iki isim. Ödülü alacak ismin ilk türdeki insanlardan biri olduğunu düşünüyorum. İsim vermek gerekirse, Neil Patrick Harris. "How I Met Your Mother"daki Barney Stinson karakteri ile ölümsüz dizi karakterleri arasına girme yolunda hızla ilerleyen NPH, bildiğiniz gibi kazananların belli olacağı 61. Emmy Ödül Töreni'nin de sunucusu. Dizinin 4. sezonunda ilk bölümden başlayarak harikalar yaratan Barney Stinson ve NPH, özellikle sezonun ilk bölümü "Do I Know You"daki aptal aşık tripleri, 'Curious Case of Benjamin Button' göndermesi olduğunu düşündüğüm yaşlı Barney-genç Barney'li kız kaldırma taktiği, "The Possimpible" bölümündeki video CV'si, "The Three Days Rule", "Not a Father's Day" gibi kavramlar ve daha birçoğu ile bu ödülü sonuna kadar hak etti. -ki bu hakedişinin 4. yıldönümü.

Diğer adaylara bakacak olursak, 3 yıldır bu ödülü "Entourage" ile (şaşırtıcı bir şekilde bu yıl adaylar arasında olmayan) Jeremy Piven alıyorken, Kevin Dillon'ın bir şansı olduğunu düşünmüyorum. Cryer ve Wilson için bir yorum yapamasam da, "30 Rock" adayları hakkında söyleyeceklerim var. Henüz ilk adaylıklarıyla ne Morgan'ın ne de McBrayer'ın ödülü alacağını sanmıyorum; fakat 30RockMania ağır basarsa, ödülü alacak isim Jack McBrayer olmalı. NBC ve televizyon şovları hayranı pageboy Kenneth Parcell rolündeki McBrayer, ya çok güzel salak rolü yapan mükemmel bir oyuncu, ya da gerçekten salak. O kadar başarılı yani.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - Drama:
Christian Clemenson - Boston Legal (1/2)
Michael Emerson - Lost (1/3)
William Hurt - Damages (0/0)
Aaron Paul - Breaking Bad (0/0)
William Shatner - Boston Legal (2/7)
John Slattery - Mad Men (0/1)

Oyunculuk dallarında çok iddialı bir dizi olan "Boston Legal"ın bu yıl bu dalda iki adaylığı var. İkisi de Emmy'li isimler, hatta Shatner bu dizi ile almış Emmy'sini. Sonra, Oscar'lı William Hurt var adayların arasında. Bol Emmy'li dizi "Mad Men" ve yükselen dizi "Breaking Bad"in oyuncuları var. Fakat ben, her ne kadar hala "Lost"un 5. sezonunun gayet karışık ve vasat bir sezon olduğunu düşünsem de; ödülü alması gereken kişi bence ürkütücü Benjamin Linus karakteri ile Michael Emerson. Emerson, dizide ortaya çıktığı ilk sezondan beri bu rolü ile Emmy adayı oluyor ve eli boş dönüyor. İki yıl önce bu dalda aynı diziden Terry O'Quinn'i ödüllendiren Akademi, dizi bitmeden Emerson'a da ödülü vermek isteyecektir.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - Minidizi/TV Filmi:
Len Cariou - Into the Storm (0/0)
Tom Courtenay - Little Dorrit (0/0)
Ken Howard - Grey Gardens (0/0)
Bob Newhart - Librerian: Curse of the Judas Chalice (0/5)
Andy Serkis - Little Dorrit (0/0)

Fikrimin çok olmadığı bir kategori, bilindiği üzere. Fakat iki şey dikkatimi çekti. Birincisi, sanatsal ve teknik dal ödüllerinde görüldüğü kadarıyla takdir gören BBC yapımı "Little Dorrit"in tek oyuncu adaylığı (aslında 2 adet) Yardımcı Erkek Oyunu dalında. İkincisi, dönem filmlerindeki Yardımcı Erkek Oyuncu performansları dikkat çekmiş son zamanlarda (John Adams, Elizabeth I...). Dolayısıyla ödülün "Little Dorrit"e, iki aday arasından da Sir Tom Courtenay'a gideceği yönünde bir tahmin yapıyorum.

Hiç yorum yok: