13 Eylül 2009

Emmy 2009: En İyi Yönetmen Adayları

Söz konusu filmler değil diziler olduğunda, En İyi Yönetmen kategorisinde işler biraz karışabiliyor. Çünkü bildiğiniz gibi dizilerin hemen hemen her bölümü başka bir ismin elinden çıkıyor. Dizi yönetmenlerinin de bu durumda, hem kendi tarzlarını ve kendilerini dizinin genel havasına uyacak şekilde bölümde belli etmeleri, hem de bunu dizinin genel havasını değiştirmeden ve sınırlarını aşmadan becerebilmeleri gerekiyor. Minidizi/tv filmi kategorisinde verilen En İyi Yönetmen ödülü söz konusu olduğunda ise daha çok Oscar yarışından alışık olduğumuz tarzda, tahmin edilebilir şekilde gelişiyor olaylar. Bu yılın adayları şöyle:

En İyi Yönetmen – Komedi:

Jeff Blitz – The Office – “Stress Relief” (0/0)

James Bobin – Flight of the Conchords – “Tough Brets” (0/3)

Julian Farino – Entourage – “Tree Trippers” (0/2)

Todd Holland – 30 Rock – “Generalissimo” (3/7)

Beth McCarthy – 30 Rock – “Reunion” (0/5)

Millicent Shelton – 30 Rock – “Apollo, Apollo” (0/0)

Komedi dizisi kategorisinde "30 Rock" 3 ayrı yönetmenin elinden çıkma 3 ayrı bölümüyle öne çıkıyor. Geçtiğimiz yıl bu dizilerin yanı sıra "Pushing Daisies"in aday olduğu ve ödülü kazandığı bir yıldı. Listedeki 4 dizinin hepsi daha önce 1'den fazla aday olmuş olmasına rağmen, hiçbiri ödülü henüz kazanamamış. Diğer yandan, son 5 yıldır bu ödülü yeni dizilerin 'pilot' bölümlerini yöneten yönetmenler almış. Bu yılsa, adaylar arasında yeni bir dizi bulunmuyor. Dolayısıyla gözler ister istemez 2 yıldır En İyi Komedi Dizisi seçilen "30 Rock"a kayıyor.

"30 Rock"ın geçtiğimiz yıl tüm ana kategorilerde ödülleri silip süpürmesine rağmen bu ödülü alamamış olması büyük bir avantaj. Fakat 3 ayrı bölüm ile listede yer alması, oyların bölünmesine neden olabilir. Dizi ile aday olan 3 yönetmenden ikisi kategorideki diğer 4 rakibine göre öne çıkıyor. "Reunion" bölümünün yönetmeni Beth McCarthy, dizinin toplam 6 bölümünü yönetmiş. Daha önce "Satuday Night Live" ile gelen 5 Emmy adaylığı mevcut. İkinci ve en önemli aday ise "Genaralissimo" bölümünü yöneten Todd Holland. "Malcolm in the Middle" dizisinin yaratıcılarından olan Holland, o dizideki yönetmenlik başarıları ile 2 Emmy sahibi olmuş. Toplamda 7 adaylığı ve 3 ödülü olan yönetmenin "30 Rock" ile ilk biraraya gelişi olan "Genaralissimo" bölümü, gerçekten dizinin genel havasıyla uyumlu olduğu kadar 'farklı' olduğunu belli eden bir bölümüydü.

Bugüne dek bu kategoride 5 kez aday olmuş "Entourage" eli hep boş dönmüş. Bir başka not olaraksa "Flight of the Conchords" ile aday olan James Bobin'in bu yıl aynı zamanda En İyi Senaryo ve En İyi Şarkı kategorilerinde de aday olduğunu belirtmek gerek.


En İyi Yönetmen – Drama:

Phil AbrahamMad Men – “The Jet Set” (0/1)

Bill D’EliaBoston Legal – “Made in China/Last Call” (0/3)

Rod HolcombER – “An in the End” (0/3)

Todd A. KesslerDamages – “Trust Me” (0/0)

Michael RymerBattlestar Galactica – “Daybreak Part 2” (0/0)

Komedi dizilerinde olduğu gibi, drama dizilerinde de yeni bir dizi yok adaylar arasında. Hepsi 15 yıllık yayın hayatında 13. kez bu ödüle aday olan ve bir kez kazanan "ER" kadar çok olmasa da tüm diziler daha önce aday gösterilmiş ve kazanamamış. Kazanan konusunda tahminlerim ise iki diziyi işaret ediyor. Bu yıl yayın hayatına veda eden "Battlestar Galactica"nın final bölümlerinden "Daybreak Part 2" ile aday olan Michael Rymer ve geçtiğimiz yıl gibi bu yıl da "Mad Men" ile ("The Jet Set" bölümü ile) aday olan Phil Abraham. Sanatsal dallarda "Pushing Daisies"e 3 ödülle veda eden Akademi, "Battlestar Galactica"ya vedası için de dizinin toplam 23 bölümünü yönetmiş olan Rymer'ı seçebilir. Diğer yandan geçen yılki başarısına rağmen bu ödülü alamayan "Mad Men" de iyi bir seçenek olabilir.


En İyi Yönetmen – Miniseri/TV Filmi:

Ross KatzTaking Chance (0/0)

Philip MartinWallander: One Step Behind (1/1)

Thaddeus O’SullivanInto the Storm (0/0)

Michael SucsyGrey Gardens (0/0)

Dearbhla WalshLittle Dorrit (0/0)

Susanna WhiteGeneration Kill (0/1)

Sanatsal ve teknik dallarda minidizilerden "Little Dorrit"in, televizyon filmlerinden ise "Grey Gardens"ın öne çıktığı malum. En İyi Yönetmen Ödülü, büyük ihtimalle kendi dallarında da 'En İyi' seçilecek olan bu iki yapımdan birine gidecek muhtemelen. Biraz Amerikan milliyetçiliği yapacak olursak, "Grey Gardens"ın yönetmeni Michael Sucsy'nin İngiliz yapımı "Little Dorrit"in yönetmeni Dearbhla Walsh'a göre biraz daha şanslı olduğunu söyleyebiliriz.

Hiç yorum yok: