9 Eylül 2009

Emmy 2009: En İyi Konuk Oyuncu Adayları

Söz konusu sinema değil televizyon dizileri olunca, oyunculuk kategorileri 4'ten 6'ya çıkıyor. E tabi bunu drama ve komedi diye ayırdığınızda da 12 kategoride ödüllendirmiş oluyorsunuz oyuncuları. Dizinin tüm bölümlerinde sürekli karşımıza çıkmayan, asıl oyuncu kadrosunda adı geçmeyen, fakat ortaya çıktıkları bölümde ya da bölümlerde sürekli oyunculardan rol çalarak akıllarda kalan oyuncular, yani konuk oyuncular bu kategorisel şenlikten nasibini alanlardan.
En İyi Konuk Erkek Oyuncu - Komedi:
Alan Alda - 30 Rock (3/18)
Beau Bridges - Desperate Housewives (3/10)
Jon Hamm - 30 Rock (0/1)
Steve Martin - 30 Rock (0/0)
Justin Timberlake - Saturday Night Live (0/0)

En İyi Konuk Kadın Oyuncu - Komedi:
Jennifer Aniston - 30 Rock (1/5)
Christine Baranski - Big Bang Theory (1/5)
Tina Fey - Saturday Night Live (1/3)
Gena Rowlands - Monk (3/7)
Elaine Stritch - 30 Rock (3/5)
Betty White - My Name Is Earl (4/15)

İki yıl üstüste En İyi Komedi Dizisi seçildikten sonra en ünlü oyuncuları bile çekmeyi başarabilen bir dizi haline geldi "30 Rock". Bu nedenledir ki, Konuk Oyuncu kategorilerinde 5 adaylıkla en çok göze çarpan komedi dizisi oldu. Dizinin yaratıcısı, yazarı ve başrol oyuncusu Tina Fey ise, "Saturday Night Live"daki konuk performansı ile bu dalda aday gösterildi. "Saturday Night Live", "Monk" ve "My Name Is Earl" hakkında pek bilgi sahibi değilim. Fakat diğer performanslar üzerine yorum yapmakta özgür hissediyorum kendimi.
"30 Rock"ın 2. sezonunun son iki bölümünde Alec Baldwin'in ustalıkla hayat verdiği karakter Jack Donaghy'nin babası Milton Green rolünde izlediğimiz Alan Alda; özellikle "Mamma Mia" adlı bölümde Alec Baldwin ile karşılıklı diyalog sahnelerinde döktürmüştü. Huysuz, ukala ve Jack-Donaghy'nin-yaşlı-versiyonu bir karakteri hakkını vererek canlandırmıştı.
Yıllardır severek izlediğim komedyen Steve Martin ise yine "30 Rock"ta canlandırdığı karakterin adını taşıyan ve tamamen kendisinin omuzladığı "Gavin Volure" bölümünde ilginç, dengesiz ve psikolojik-sorunları-olduğu-belli bir smokinli zengin olarak karşımıza çıktı. Bu rolü ile daha önce sunucu ve yazar olarak aday olduğu Emmy Ödülü'ne ilk kez oyuncu olarak aday gösterildi.
"Mad Men" ile yıldızı parlayan Jon Hamm ise, yine "30 Rock"ta Tina Fey'in canlandırdığı Liz Lemmon karakterinin komşusu ve erkek arkadaşı Dr. Drew Baird rolünde 3 bölüm boyunca ekranlardaydı. Kendisinin "En İyi Erkek Oyuncu - Drama" kategorisinde "Mad Men" ile de bir adaylığı varken, bu dalda iddialı olduğunu düşünmüyorum. Hatta adaylar arasında gördüğümde bile şaşırmıştım.
"Desperate Housewives" ile aday olan Beau Bridges ise tamamen kendisine odaklanan "The Best Thing That Ever Could Have Happened" adlı bölümde Eli Scruggs adlı handyman'i canlandırdı geçtiğimiz sezon. 5 umutsuz evkadınının sadece evsel sorunlarına değil, hayatlarıyla ilgili sorunlarına da çare olduğu flash-backler üzerine kurulu bu bölümde gayet sıcak ve tonton bir halk adamı portresi çizmişti.

Kadın oyuncular cephesinde (ki 5 değil 6 aday var), adaylardan en önemlisi "30 Rock"ın birinci sezonundaki aynı rolü ile Emmy kazanmış, ikinci sezonundaki ikinci adaylığından sonra üçüncü kez listede gördüğümüz Elaine Stritch. Acımasız ve kıl Jack Donaghy'nin kendisinden daha acımasız ve kıl olan annesi Colleen Donaghy rolünde 3 sezon boyunca 5 kez karşımıza çıkmış olsa da her seferinde takdir edilmeyi başarıyor 84 yaşındaki oyuncu.
"30 Rock"ın ikinci aday ise "Friends"den beri Emmy adayları arasında göremediğimiz Jennifer Aniston. Eski dizisine gönderme yapılmış olarak "The One with the Cast of 'Night Court'" adındaki bölümde Liz Lemmon'ın lise arkadaşı 'femme fatale' Claire Harper olarak Jack Donaghy'i baştan çıkarırken izlediğimiz Aniston gerçekten "Friends" günlerine geri dönmüş gibiydi ekranda, bir bölümle de olsa. Aniston'ın tek dezavantajı bölümün tek odak noktası olmayışı. Zira aynı bölümde "Night Court" ile ilgili olan kısımlar kendisini geri planda bırakacak kadar çoktu.
2. sezonu ile çıkış yapan "The Big Bang Theory" ile aday olan Christine Baranski ise kadın oyuncular arasındaki en iddialı aday sanırım. "The Maternal Capacitance" bölümünde Leonard'ın annesi Beverly Hofstadter olarak izlediğimiz Baranski, sosyopat bilim kadını rolü ile Sheldon'ın dişi verisyonu olarak gönüllerde taht kurmuş, Sheldon ile yakınlaşması ise dizinin fanları arasında olay olmuştu.

Baylardan bu ödülü alacağını düşündüğüm isim "30 Rock" ile Steve Martin. Fakat Beau Bridges'ın da kendisinin en büyük rakibi olduğunu düşünüyorum. Her iki sezonunda da birer konuk oyuncu ödülünü kapmış olan "30 Rock", 5 adayıyla bu kategoride eli boş dönmeyecektir. Steve Martin'e alternatif olarak diziden bu ödülü alacak isim bir kadın da olabilir tabii. "Desperate Housewives" dizisindeki konuk oyunculuğu ile 2005 ve 2008'de iki kez bu ödülü alan Kathryn Joosten gibi bir örnek varken elimizde, Elaine Stritch'in ikinci kez ödülü almayacağını garanti edemiyorum. Bu bir yana, "Monk" ve "My Name Is Earl" adaylarının performansları hakkında da bir bilgim yok. Fakat kadın oyunculardaki tahminim, Christine Baranski.

En İyi Konuk Erkek Oyuncu - Drama:
Edward Asner - CSI:NY (7/16)
Ernest Borgnine - ER (0/2)
Ted Danson - Damages (2/13)
Michael J. Fox - Rescue Me (4/10)
Jimmy Smits - Dexter (1/11)


En İyi Konuk Kadın Oyuncu - Drama:

Brenda Blethyn - Law & Order: Special Victims Unit (0/1)
Carol Burnett - Law & Order: Special Victims Unit (1/5)
Ellen Burstyn - Law & Order: Special Victims Unit (0/4)
Sharon Lawrence - Grey's Anatomy (0/3)
CCH Pounder - No.1 Ladies' Detective Agency (0/3)

Lost dışında drama dizisi seyretmeyen bir insan olarak, drama dalında ise kesinlikle bir yorum yapamıyorum. Söyleyebileceğim tek şey, bu kategoride 13 kez aday olmuş olan (bu yıl da 3 ayrı kadın oyuncu ile aday olan) ve 2005, 2007 ve 2008'de olmak üzere 3 kez kazanmış olan "Law & Order: Special Victims Unit"in 3 kadınından birinin bu ödülü kazanmasının kuvvetle muhtemel olduğu.

1 yorum:

Serhan dedi ki...

Beau Bridges benim favorim. 30 rock o ödülü alamayacak malesef :) saturday night live'ı izlemiyorum ama justin'e o ödülü vermezler diye düşünüyorum (komitedekiler arkadaşım ya:) )
en iyi yard. kadın oyuncu adaylarından 3 diziyi izlemedim, o yüzden pek sağlıklı bir tahmin yapamam. Yine de Christine Baranski ve Jennifer Aniston arasında gidip geliyorum.
Dramalar hakkında hiç bir fikrim yok, bir tek grey's anatomy izliyorum ama o kazanamaz bence.