26 Eylül 2009

Filmekimi 2009 Önerileri

Bu yıl İKSV tarafından 8.si düzenlenen Filmekimi, yedi günden dokuz güne çıkarılarak 17-25 Ekim 2009 tarihleri arasında Beyoğlu Emek Sineması'na sinemaseverleri dolduracak. Haftasonu seanslarından bazıları ise Maçka G-mall Sineması'nda izlenebilecek.
Festival programında Toronto ve Venedik film festivallerinde de gösterilen filmlerin aralarında olduğu 24 film bulunuyor. Bunlardan 6sı "Galalar" olarak adlandırılmış ve biletleri pahalı olan, gösterimi de tek olan filmler. Haftaiçi gündüz seansları (11.00, 13.30 ve 16.00) her zaman olduğu gibi oldukça ucuz, 3.5 TL. Diğer biletler (haftaiçi 19.00 ve 21.30 ve haftasonu) tam 12 TL, öğrenci 8 TL; galalar ise 15 TL.

İşte festival programının göze çarpan, merak uyandıran, ağız sulandıran ve kaçırılmaması gereken 10 filmi:

1) "A Serious Man" (ABD / Yön: Ethan & Joel Coen): Coen kardeşlerin Toronto Film Festivali'nde oldukça beğeni toplayan son filmi, yönetmenler için otobiyografik detaylar da içermekteymiş. 60'lı yıllarda geçen filmde, bir öğretim görevlisinin hayatla başa çıkmaya çalıştığı zor günleri anlatılıyor. Richard Kind'ın filmdeki performansının da başarılı olduğu söyleniyor.

2) "The Informant!" (ABD / Yön: Steven Soderbergh): Hem Toronto, hem de Venedik'te gösterilen Soderbergh'in son filmi, Matt Damon'ın başrolde olduğu bir casus komedisi.

3) "Bright Star" (Avustralya / Yön: Jane Campion): 19. yüzyıl başlarında 23 yaşındaki İngiliz şair Keats'in Fanny Brawne ile olan aşkını anlatan film, 90lı yıllarda "Piano" filmi ile ünlenen Avustralyalı bayan yönetmen Campion imzalı. Başrollerde iki genç isim Ben Whishaw ve Abbie Cornish var.

4) "Das Weiße Band" (Almanya / Yön: Michael Haneke): Cannes'dan Altın Palmiye ile dönen Haneke imzalı film, Birinci Dünya Savaşı Almanyası'nda geçiyor. Film aynı zamanda, Almanya'nın bu yılki Oscar adayı seçildi.
5) "Capitalism: A Love Story" (ABD / Yön: Michael Moore): ABD'nin en muhalif yönetmeni, usta belgeselci Michael Moore, son belgeseli olduğunu söylediği filmde bu kez kapitalizmi ve bankacılık sektörünü mercek altına alıyor ve onlarla dalga geçiyor.

6) "Whatever Works" (ABD / Yön: Woody Allen): Woody Allen, uzun bir Avrupa arasından sonra New York City'e geri dönüyor. Başrolünde "Seinfeld" ve "Curb Your Enthusiasm" dizilerinin yaratıcısı Larry David'in olduğu ve sorunlu bir bohem profesörü canlandırdığı filmin kadrosunda Evan Rachel Wood ve Patricia Clarkson gibi isimler de var.

7) "Amintiri din Epoca de Aur" (Romanya / Yön: Hanno Höffer, Marculescu, Cristian Mungiu, Popescu, Ioana Uricaru): Romanya'da Çavuşesku döneminin ülkenin tarihindeki en karanlık dönem olduğu söyleniyor, fakat dönemin yönetimi "Altın Çağ" adını vermiş bu döneme. Türkçe adı "Altın Çağ'dan Öyküler" olan film, beş Romanyalı yönetmenin beş kısa filminden oluşuyor ve bu döneme ait beş ayrı hikayeyi anlatıyor.

8) "9" (ABD / Yön: Shane Acker): Yapımcılığını Tim Burton ve Timur Bekmambetov'un üstlendiği fantastik ve epik bir animasyon film olan "9", Shane Acker'ın 2006 yapımı kısa filminden uyarlanmış. Film dünyayı makinelerin hakimiyetinden kurtarmaya çalışan 9 bez bebeğin hikayesini anlatıyor.

9) "Chéri" (İngiltere / Yön: Stephen Frears): Fransız yazar Colette'in romanından "Atonement"ın senaristi Christopher Hampton'ın uyarladığı film 20. yüzyılın başında Paris'te geçiyor. 49 yaşındaki bir kadın ve 19 yaşında bir erkeğin ilişkisini anlatan filmde Michelle Pfeiffer ve Rupert Friend rol alıyor.

10) "London River" (Cezayir / Yön: Rachid Bouchareb): Londra'daki terörün buluşturduğu bir Cezayirli ve bir İngiliz'in yardımlaşmasını anlatan film, Berlin Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Gümüş Ayı'sı ile döndü. Brenda Blethyn'in de performansının çok konuşulduğu filmin yönetmeni, 2006'da Cezayir'e Oscar adaylığı getiren "Indigénes"in yönetmeni Bouchareb.

Festival filmlerinin arasında, Steven Soderbergh'in saatlerce Che'yi anlattığı ve Benicio del Toro'nun Che rolünde olduğu iki bölüm halindeki destanı "Che Part One: The Argentine" ve "Che: Part Two: Guerilla"; eşcinsel komedisi "Humpday" ve Sam Rockwell'li "Moon" gibi yapımlar da bulunuyor.

1 yorum:

farawaysoclose dedi ki...

filmekimi ile ilgisi yok (orada gösteriliyor mu bilmiyorum), DVD'den "Sunshine Cleaning" filmini izledim, harika bir film , eğer izlemediysen mutlaka izlemeni tavsiye ederim.
http://www.imdb.com/title/tt0862846/