7 Eylül 2009

Haftanın Şarkısı #9: "Handlebars"

Denver, Colorado'lu bir alternative-rock ve hip-hop grubu olan "Flobots"un temelleri; grubun iki emcee'sinden biri olan Jonny5'in 2000 yılında Yak ile birlikte kaydettiği ilk albümü "Onomatopoeia" ile atılmış. Jonny5, 2005'te yanına bir başka emcee'yi Brer Rabbit'i alarak "Flobots" ismi ile yoluna devam etmeye karar vermiş. Grubun en önemli kozu violist Mackenzie Roberts. Viyola ve rap'i birleştirmek gibi riskli bir işe kalkışmış olan grubun, çoğunluğu politik eleştiri kıvamındaki tüm şarkılarında başarılı olduğu söylenebilir. Grubun diğer elemanları ise basçı Jesse Walker, gitarist Andy Guerrero, davulcu Kenny O ve trompetçi Joe Ferrone.

2007 yılında yerel bir radyo kanalının müzik yarışmasını kazanarak üne kavuşan grup, ilk albümü "Fight with Tools"u da aynı yıl içinde çıkarmış. Albümün en başarılı şarkısı olduğunu düşündüğüm -ve benim grupla tanışmama neden olan parça olan- "Handlebars", 2008'de Billboard listelerinde 3 numaraya kadar yükselmiş. Albümün öne çıkan diğer şarkıları ise "Rise" ve "Anne Braden". Albümde "Iraq" adlı bir bonus parça da bulunuyor.

"Handlbars", gelişen teknolojiyi ve politik gücü elinde bulunduran devletin ve kurumların insanları nasıl kukla gibi oynattığını anlatıyor. Güzel politik parçalardan. Jonny5 MTV'ye insanoğlunun yıkıcılık ve yapıcılık arasında seçim yapma potansiyeli olduğunu ve "Handlebars"ın bu seçim üzerine olduğunu söylemiş. "I can ride my bike with no handlebars" diye başlayan parça gittikçe insanların, özellikle de güçlü insanların nasıl canavarlaşabileceğini anlatan bir şeye dönüşüyor.

Look at me
Look at me
Driving and I won't stop
And it feels so good to be
Alive and on top
My reach is global
My tower secure
My cause is noble
My power is pure
I can hand out a million vaccinations
Or let'em all die in exasperation
Have'em all healed of their lacerations
Have'em all killed by assassination
I can make anybody go to prison
Just because I don't like'em and
I can do anything with no permission

Hiç yorum yok: