Gelelim benim sevdiğim ve izlediğim dizilerin desteklediğim/desteklemediğim adaylıklarına:
İkinci sezonuyla ne yazık ki erken bir veda eden "Pushing Daisies", en sevdiğim yanı olan görselliği ile aday olduğu 4 sanatsal daldan en az birinde ödülü almalı diye düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl aday olduğu 8 sanatsal/teknik ödülden yalnızca kurgu ve müzik dalında ödüllendirilen şirinlik abidesi dizi; bu yıl da geçtiğimiz yıl aday olduğu dallardan bazılarında aday: İkinci sezonun ilk bölümü "Bzzzzz!" ile En İyi Kostüm Tasarımı dalında; beşinci bölüm "Dim Sum Lose Sum" ile de En İyi Sanat Yönetimi, En İyi Makyaj ve En İyi Saç dallarında aday "Pushing Daisies".
"Bzzzzz!"da kullanılan kostümler bölümün odak noktasındaki davanın geçtiği bal şirketinde kullanılanlar ve Olive'in gittiği manastırdaki rahibelere giydirilenler. Adaylığın ilkiyle değil, ikincisiyle geldiğini düşünüyorum. Sezonun sonraki bölümlerinde de kullanılan bu kostümlerin tasarımcısı 90lı yıllarda "Star Trek" serileri ile ünlenen Robert Blackman. Dizinin bu ödülü alma ihtimali "Tudors" ve "Mad Men" ile yarıştığı düşünülürse bir hayli düşük, fakat bana göre gerekli. Keşke tüm dallarda yapılan drama/komedi ayrımı burada da söz konusu olsaydı.
“Dim Sum Lose Some” ise Çin Mahallesi’nde bir Çin lokantasında geçen bir bölümüydü dizinin. Lokantanın çalışanlarının kostüm, makyaj ve saç stilleriyle dikkat çeken bu bölümde, restoranın yaratılmasını sağlayan sanat yönetimi de oldukça başarılıydı. Bu durum bölümün sanat yönetimi, saç ve makyaj dallarında ödüle aday gösterilmesini sağladı. Burada belirtmek gerekiyor ki, makyaj dalında dağıtılan Emmy’ler iki ayrı kategoriye ayrılmış durumda: “Prostehetic” ve “Non-prosthetic”. Protez makyaj anlamına gelen ilki; maskeler, büyük yaralar ve benzeri durumlar için geçerli. “Pushing Daisies” ise, büyük ihtimalle özellikle ana karakterlerin kılık değiştirdiği sahneler nedeniyle, bildiğimiz normal sahne makyajı anlamına gelen ikincisi ile aday ödüle.
Favori komedi dizilerimden “30 Rock”, 4 teknik ve sanatsal dalda aday ödüle. (Aynı zamanda kendisi 22 dalda elde ettiği adaylık ile bu yıl en çok dalda aday olan dizi unvanını taşıyor.) Bunlardan ilki, bir önceki yazımda belirttiğim ve ödülü kazanması gerektiğini düşünmemin nedenlerini açıkladığım kasting dalı. Diğerleri ise sezon finali “Kidney Now!” ile gelen En İyi Ses ve “Apollo, Apollo” bölümü ile gelen En İyi Görüntü Yönetmenliği ve En İyi Kurgu adaylıkları. Birçok ünlü şarkıcının bir arada söylediği bir şarkıyla şenlikli bir ortam yaratarak biten 2. Sezonu düşünürsek, bu final bölümüyle gelen En İyi Ses adaylığı gayet anlaşılır ve yerinde. –ki zaten dizi bu dalda her iki sezonunda da aday olmuş ve geçtiğimiz yıl ödülü kazanmış. Flashbacklerle bezeli, onlar bir yana karakterlerin hayatı nasıl gördüklerine de odaklandığı komik bölümleri ile dikkat çeken “Apollo, Apollo” bölümü ise bu geçişlerle almış olduğu kurgu dalındaki adaylığı bence hak etmiyor. Diğer yandan dizinin 24 bölümünde görüntü yönetmenliği yapmış olan Matthew Clark’a gelen adaylık yerinde olmuş. Geçtiğimiz yıl Vanja Cernjul’un alamadığı ödülü alır mı bilmiyorum.
En sevdiğim komedi dizisi olma yolunda hızla ilerleyen “How I Met Your Mother”, konumuz olan dallarda 2 adaylığa sahip. “Shelter Island” ve “Not a Father’s Day” bölümleri ile gelen bir En İyi Sanat Yönetimi adaylığı ve “Naked Man” bölümü ile gelen bir En İyi Kurgu adaylığı…
Yapım tasarımcısı Steve Olson ve set dekoratörü Susan Eschelbach’ın dizinin önceki üç sezonundaki çalışmaları ile 3 kez aday olup, 3 kez kazandıkları bir dal En İyi Sanat Yönetimi. “Not a Father’s Day” değil belki ama, “Shelter Island” bölümündeki düğün sahnelerinin geçtiği Shelter Island’daki otelin dekorları ile bu ödülü dördüncü kez almaları kuvvetle muhtemel.
“Naked Man” ile gelen kurgu dalındaki adaylık da diziye başka bir ödül kazandırabilir. Bu daldaki diğer 4 adaydan 3’ü “The Office” dizisinin bölümleri, diğeri ise pek şansı olmadığını düşündüğüm “30 Rock”. Özellikle Barney ve Ted’in “Naked Man” pozları arasındaki geçişlerdeki ve dizinin sonuna doğru 3 karakterin “Naked Man” denemelerinin ekranı bölme tekniği ile gösterildiği kısımlar, geçtiğimiz yılda bu dizi ile Emmy’e aday gösterilmiş olan editör Sue Federman’ın oldukça kastığının göstergesi -ki başarılı bir çalışma çıkardığını söyleyebilirim. Bu konuda başarılı olan, ve bir Emmy’si olan “The Office”in 3 adayını da sollayabilirse ödülün sahibi olabilir kısacası.
“Big Bang Theory” En İyi Sanat Yönetimi dalında “Hofstadter Isotope”, “Vegas Renormalization” ve “Lizard- Spock Expansion” bölümleri ile aday. Dizinin özellikle “Hofstadter Isotope” bölümündeki çizgi roman dükkanı ve “Vegas Renormalization”daki otel ve bar dekorları ile adaylığa ulaştığını söylemek mümkün, fakat ödülü alması pek değil. Sanatsal dallarda adı geçen bir başka dizim, “Desperate Housewives”. Eskiden özellikle kostüm konusunda da adı buralarda sıkça adı geçen dizi bu yıl tek adaylıkta kalmış, “The Best Thing That Ever Could Happen” bölümü ile gelen En İyi Saç adaylığı. Tüm karakterlerin geçmişine dönen bölümler genelde bu dizi için bu konuda adaylık getiren garanti hareketler olmuştu bugüne kadar zaten. Fakat rakipler arasında “Mad Men”, “Pushing Daisies” ve “Tudors” gibi dizilerin bulunması, umutsuz ev kadınları için pek hayra alamet değil.
Teknik dallardaki adaylar arasında ise takip ettiğim üç başka dizinin daha isimlerine rastlamak mümkün. Aralarında ödüle en yakın duran, yeni dizi “Fringe”. Tek dalda aday olmasını hala hazmedemediğim, çok başarılı bulduğum dizinin adını andıran dal En İyi Görsel Efektler. “Pilot” bölümü ile, özellikle CGI kullanılarak yapılmış eriyen yüz sahnelerinde “Fringe” ekibi iyi iş çıkarmış. “Battlestar Galactica” ve “Heroes”un bulunduğu bir listeden galip çıkar mı bilinmez, ama benim gönlümü kazanmayı başardı. “Lost”, şok edici sezon finali “The Incident” ile her zaman olduğu gibi En İyi Kurgu ve En İyi Ses dallarında Emmy adayı. Fakat artık bu dallarda bile olsa “Lost”un zamanı geçmiş gibi geliyor bana. Son olarak ise “Scrubs”, son sezonunun ilk bölümü “My Jerks” ile En İyi Ses dalında aday. Bunda bayanların saçlarının uçuştuğu J.D.-hayal-sahnelerinin payı olduğunu düşünüyor ve adaylığı yersiz buluyorum.
Dizilerden bu kadar bahsetmişken, aynı ödüllerin minidizi ve televizyon filmleri için de verildiğini unutmayıp, birkaç şey söylemek lazım. Miniseriler arasında 17 adaylıkla başı çeken “Grey Gardens”, sanatsal ve teknik dallarda da 10 adaylığa sahip. Onu, 8'er adaylık ile “Generation Kill” ve “Into the Storm” izliyor.
“Creative Arts Emmy Awards”, konuk oyuncu ve animasyon dizi ödülleri, bu gece sahiplerini bulacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder