27 Şubat 2011

Oscarlar 2010: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Adayları

Geçtiğimiz yıl Mo'nique'in bu kategoride Oscar alacağı ne kadar belliyse, bu yıl ödülün sahibinin kim olacağı o kadar belirsiz sanırım.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu:

Amy Adams - Fighter (0/2)
Helena Bonham Carter
- King's Speech (0/1)
Melissa Leo - Fighter (0/1)
Hailee Steinfeld
- True Grit (0/0)
Jacki Weaver - Animal Kingdom (0/0)


En yaşlı ve şansı en az olan aday, Avustralya Film Ödülleri'ni silip süpüren suç ve aile draması "Animal Kingdom"daki zalim ama anaç Janine "Smurf" Cody rolü ile 63 yaşındaki Jackie Weaver. Weaver, Altın Küre ve BFCA Ödülleri'ne de aday gösterilmiş fakat kazanamamıştı.


En genç aday ise "True Grit"teki performansı ile gayet olumlu eleştiriler alan, yere göğe sığdırılamayan ve yalnızca 14 yaşında olan Hailee Steinfeld. Steinfeld, babasının katilini aratmak için bir adamla anlaşan Mattie Ross rolünde gerçekten iddialı. Eli silah tutan 14 yaşında kaç kız var ki? Steinfeld SAG, BAFTA ve BFCA adaylıkları elde etmiş, fakat kazanamamıştı.


"Fighter" kadınlarından ilki Amy Adams, 3. adaylığını filmografisindeki saflıktan çok uzak bir rolle elde etti. Charlene Fleming rolü ile kavga eden, erkeğini savunan bir profil çizerek Disney prensesi imajından uzaklaşan 36 yaşındaki Adams; SAG, Altın Küre, BAFTA ve BFCA'da olduğu gibi rol arkadaşı Melissa Leo'nun yanında fazla şansa sahip değil.


"King's Speech" rüzgarına kapılarak ödüllendirilebilecek isim, beyazperdede uzun yıllar boyunca cadı rollerinde ya da cadıyı andıran rollerde izlemeye alışmamıza rağmen bizi karşımıza Queen Elizabeth olarak çıkarak şaşırtan Helena Bonham Carter. Üzerine yapışmış olan imajı, apırbaşlı bir oyunculukla silkeleyip atan 44 yaşındaki oyuncu, geçtiğimiz haftalarda BAFTA Ödülü sahibi olmuştu. SAG, BFCA ve Altın Küre'yi Melissa Leo'ya kaptırsa da; Helena Bonham Carter, "King's Speech"in alacağı ödül sayısına bağlı olarak zarftan çıkan isim olabilir.


Benim favorimse "Fighter" kızlarından ikincisi olan, Altın Küre, BFCA ve SAG ödüllü Melissa Leo. 50 yaşındaki Leo, 2008 yılında "Frozen River"daki başrolü ile onlarca ödüle aday gösterilmiş; kariyerinin gecikmiş bir noktasında dikkatleri üzerine toplamıştı. 2 yıl sonra bu kez zalim bir anne rolünde, Alice Ward karakterini üzerine giyen oyuncu, Oscar'a çok yakın duruyor. Umarız Akademi, yalnızca En İyi Film ödülünü "Fighter" almıyor diye Leo'nun oyunculuğunu görmezden gelmez.

Sırada: En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Hiç yorum yok: