25 Şubat 2011

Oscarlar 2010: En İyi Görüntü Yönetmenliği Adayları

Bu yıl karanlık filmlerin ağırlığının hissedildiği En İyi Görüntü Yönetmenliği kategorisinde bir western ve bir dönem filmi de bulunuyor. Yıllardır Oscar'ı hak eden, fakat bir türlü kazanamayan Roger Deakins ve karanlık denilince akla gelen ilk isim Wally Pfister yarışıyor.

En İyi Görüntü Yönetmenliği:
Black Swan (Matthew Libatique (0/0))
Inception (Wally Pfister (0/3))
King's Speech (Danny Cohen (0/0))
Social Network (Jeff Cronenweth (0/0))
True Grit (Roger Deakins (0/8))


Darren Aronofsky ile önceki filmlerinde de çalışan Matthew Libatique, aynaların hem sembolik hem de sanatsal olarak yoğun ve başarılı bir kullanımı ile dikkat çeken çalışması ile "Black Swan"da gerçekten kendini aşmış durumda. Tanımadığım isimlerden Jeff Cronenweth ise "Fight Club"da David Fincher ile çalışmış daha önce. "Social Network"te farklı dönemleri, dostluğun ve ortaklığın farklı boyutlar kazandığındaki hallerini farklı renkler ve ışık kullanımı ile bize yansıtan tekniği ile dikkat çekiyor.


ASC (American Society of Cinematographers), BFCA ve BAFTA; "Social Network" dışındaki filmlerin tümünü aday göstermişti. 5. tercihleri ise adaylar arasında bulunmayan "127 Hours" idi. "King's Speech"te görüntü yönetmenliğinin kesinlikle ön planda olmadığını düşünsem de, her dalda olduğu gibi bu dalda sonuç aslında biraz "King's Speech"in silip süpürücü gücüne bağlı olarak değişebilir.


ASC ve BFCA Ödülleri'nin sahibi olan Wally Pfister, "Inception" ile kariyerinin zirvesinde. Daha önce Christopher Nolan'ın "Batman Begins", "Prestige" ve "Dark Knight" filmleri ile aday olan Pfister; karanlık filmlerin gerçek ustası diyebiliriz. Pfister'in şansı bir hayli yüksek olsa da; tahminimi sırası oldukça gelen bir isimden yana kullanmak istiyorum. Western filmlerinin görüntü yönetimi için çok elverişli olduğu bir gerçek. Adaylar arasında henüz izleyemediğim tek film "True Grit" olsa da, daha önce "No Country for Old Men" ve "Assassination of Jesse James" gibi referansları bulunan, son yıllarda özellikle Coen filmleri ile mükemmel işler çıkaran bir usta Roger Deakins artık ödüllendirilmeli diye düşünmekteyim. İngilizler bile BAFTA'yı bir Amerikan Western'ine veriyorlarsa, Deakins'in gerçekten sırası gelmiş, Deakins gerçekten ödülü hak etmiş demektir. Yani tahminim, "True Grit".

Sırada: En İyi Yabancı Film

1 yorum:

Medical Jesus dedi ki...

The King's Speech'in, kral yürürken kameranın önde süzülmesi bile görüntü yönetimi konusunda ne kadar başarılı olduğunu gösterir; haksızlık ediyorsun. Ki sinematografi oldukça başarılı bulunmuştu zaten -öyle ki filmin izlenebilir olması konusunda en büyük etkenlerden biri bu.