20 Şubat 2011

Oscarlar 2010: En İyi Sanat Yönetimi Adayları

Geçtiğimiz yıl En İyi Sanat Yönetimi dalında bir ilk gerçekleşmiş, ağırlıklı olarak CGI efektleri ile, hemen hemen hiç fiziksel anlamda hayata geçirilmemiş bir set tasarımı ödüllendirilmişti "Avatar" ile. Bu yıl adaylar arasında yine bir CGI efekti harikası bulunuyor. Ona bir İngiliz dönem filmi, bir western, bir fantastik devam filmi ve mimarinin sınırlarını zorlayan setlere sahip bir film eşlik ediyor:

En İyi Sanat Yönetimi:
Alice in Wonderland
(Yapım Tasarımcısı: Robert Stromberg (1/2); Set Dekoratörü: Karen O'Hara (0/1))
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1
(Yapım Tasarımcısı: Stuart Craig (3/8); Set Dekoratörü: Stephanie McMillan (1/3))
Inception (Yapım Tasarımcısı: Guy Hendrix Dyas (0/0); Set Dekoratörleri: Larry Dias (0/0), Doug Mowat (0/0))
King's Speech
(Yapım Tasarımcısı: Eve Stewart (0/1); Set Dekoratörü: Judy Farr (0/0))
True Grit (Yapım Tasarımcısı: Jess Gonchor (0/0); Set Dekoratörü: Nancy Haigh (1/5))


"Alice in Wonderland", C.S.Lewis ve Tim Burton gibi iki dehanın dünyasını resmeden setleri ile çok başarılı setlere sahip olsa da, geçen yılki duruma rağmen bu setlerin bilgisayarda kalması ve fiziksel olarak hayata geçirilmemesi en büyük eksisi. Daha önce serinin ilk (2001) ve beşinci (2007) filmi ile aday olan Harry Potter ekibinin ve "True Grit"in de şansı olduğunu, fantastik ve dönem filmi olarak çok daha güçlü rakipleri var olduğu için düşünmüyorum.

"Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1" dışında tüm adayların hem BAFTA, hem BFCA hem de ADG (Art Directors Guild) adaylıkları bulunuyor. Çağdaş, dönem filmi ve fantastik kategorilerinde dağıtılan ADG Ödülü'nün sahipleri sırasıyla "Black Swan", "King's Speech" ve "Inception" olurken; BAFTA ve BFCA ödülleri de, benim de favorim olan "Inception"ın olmuştu.

Ödül, ya hak ettiği gibi "Inception"ın olacak, ya da çılgınca tüm ödülleri "King's Speech"in alması durumunda ona gidecek. Fakat, "Inception"ı bu dalda bu kadar iddialı yapan şeye ve ödülü neden alması gerektiğine de değinmek gerek. En İyi Görsel Efekt ödülünü "Inception"a verip, bu filme özel olarak onun tamamlayıcısı olan bir dalda ödüllendirmemek gerçekten haksızlık olur. Mimarinin ve hayalgücünün sınırlarını zorlamak, bunu bilgisayar efekti kullanmadan yapmak, hareketli setler yaratmak, rüyanın içindeki mekanları gerçekmiş gibi göstermek büyük bir başarı. Üstelik hem dış mekan tasarımı, hem de iç mekan tasarımı olarak bunları yapabilmesi söz konusu. "King's Speech"in yaptığı şey ise sadece gerçekte varolan iç ve dış mekanları iyi bir şekilde yeniden yaratmak. Bence doğru olan "Inception"ı ödüllendirmek olsa da, bakalım Nolan düşmanı Akademi seçimini hangisinden yana yapacak...


Sırada: En İyi Kostüm Tasarımı

Hiç yorum yok: