24 Şubat 2011

Oscarlar 2010: En İyi Orijinal Müzik Adayları

Uzun yıllardır ilk kez belirsizliğini koruyor En İyi Orijinal Müzik kategorisinin kazananının kim olacağı. Son yılların iki usta bestecisi Hans Zimmer ve Alexandre Desplat'nın rekabetine yeni isimler ortak oluyor.

En İyi Orijinal Müzik:

127 Hours
(A.R.Rahman (2/3))

How to Train Your Dragon
(John Powell (0/0))

Inception (Hans Zimmer (1/8))
King's Speech
(Alexandre Desplat (0/3))

Social Network
(Trent Reznor (0/0), Atticus Ross (0/0))


Ödülü hak eden, istatistiklerin işaret ettiği ve ödülü kazanması muhtemel isimlerin üçü de birbirinden farklı. 8 kez Oscar'a aday gösterilmiş ve bir kez ödülü kazanmış olan Hans Zimmer, James Newton Howard ile birlikte çalıştığı "Batman Begins" ve "Dark Knight" sonrası "Inception" ile yine bir Christopher Nolan filminde karşımıza çıkıyor. Bestecinin rahatsız edicilik ve etkileyicilik arasındaki çizginin tam üzerinde duran harika müziklerinin esin kaynağı ise Edith Piaf'tan dinlediğimiz "Non, je ne regrette rien" şarkısı. Davul ve korno sesleriyle yarattığı gerilimi, bu şarkının ağır çekimdeki haline benzeten Zimmer, bence yılın ödülü en çok hak eden ismi. Fakat kendisi bugüne dek dağıtılan ödüllerde, ne yazık ki adaylıktan ileriye gidebilmiş değil.

Altın Küre, BAFTA ve BFCA'nın tamamına "Inception" ve "King's Speech" filmlerinin müzikleri aday olurken; BAFTA adaylığı bulunmayan "Social Network" diğer iki ödülün sahibi olmuştu. IFMCA (International Film Music Critics Association) ise adaylardan "Inception", "King's Speech" ve "How to Train Your Dragon"ı 5 dalda aday gösterirken, diğer iki adaya hiç yer vermedi. Trent Reznor ve Atticus Ross imzalı "Social Network" müzikleri, Altın Küre ve BFCA'nın sahibi olarak şanslı gözükse de, ortak bir çalışma olması nedeniyle ödülü kazanması pek muhtemel değil.

Oscar'ın sahibi, daha önce "Queen", "Curious Case of Benjamin Button" ve "Fantastic Mr. Fox" ile aday olan; "Girl with a Pearl Earring", "Painted Veil" ve "Syriana" gibi harika müziklere imza atmış olan Alexandre Desplat olacak büyük ihtimalle. "King's Speech" ile hem "Queen"den edindiği İngiliz kraliyet tecrübesini konuşturan, iyi müziklere imza atan; hem de Oscar almanın önemli bir önkoşulu haline gelmiş "sıras gelen" kavramına uyan Desplat, bu yılki tahminim.


Sırada: En İyi Görüntü Yönetmenliği

Hiç yorum yok: