20 Şubat 2011

Oscarlar 2010: En İyi Kostüm Tasarımı Adayları

Akademi'nin en geleneksel davrandığı, görkeme ve ihtişama, kabarık eteklere, parıltılı takılara, pahalı kumaşlara teslim olduğu kategoriye geldi sıra. Bu yıl iki fantastik film ve üç dönem filmi yarışıyor. Kazananın yine bir kraliyet filmi olmaması dileğiyle, adaylar şöyle:

En İyi Kostüm Tasarımı:

Alice in Wonderland (Colleen Atwood (2/8))
I Am Love (Antonella Cannarozzi (0/0))
King's Speech (Jenny Beavan (1/8))
Tempest (Sandy Powell (3/8))
True Grit (Mary Zophres (0/0))

Adaylar arasında 8'er Oscar adaylığına sahip 3 efsane isim bulunuyor: 2000'li yıllarda "Chicago" ve "Memoirs of a Geisha" ile kazandığı iki Oscar'ı bulunan ve en son geçtiğimiz yıl "Nine" ile aday olan Colleen Atwood, geçtiğimiz yılın kazananı (Young Victoria) ve yakın dönemde aldığı "Aviator" ve "Shakespeare in Love" ile aldığı iki Oscar'ı daha bulunan Sandy Powell ve parlak dönemlerini geride kalmış olan, en son "Gosford Park" ile 2001'de aday olup kaybeden Jenny Beavan. Powell'ın "Tempest"ta çıkardığı iş (yanda) bir Shakespeare uyarlamasına göre olsukça yaratıcı ve modern. "I Am Love"ın adaylar arasına nasıl sızdığını ise halen anlamış değilim.

"Alice in Wonderland", "King's Speech" ve "True Grit", BAFTA, BFCA ve CDG (Costume Designers Guild) ödüllerinin tamamına aday olurken; BAFTA ve BFCA'nın sahibi "Alice in Wonderland" ile Colleen Atwood oldu. Atwood'un hem Burtonesk dünyaya uyum sağlayan, hem de Alice'in o rengarenk dünyasına ayak uyduran kostümler tasarlayarak yılın en iyisi olduğunu söyleyebiliriz. Karakter özelliklerine göre değişen tasarımlar, çeşit çeşit şapkalar...

Diğer yandan geçtiğimiz dört yılda kazanan filmlerin adlarına bakıp sadece kraliyet mensubu insanların isimlerini görmek (Marie Antoinette, Elizabeth: The Golden Age, Duchess, Young Victoria) ve bu filmlerdeki görkemli saray kostümlerini hatırlamak akıllara "King's Speech"i getirecektir. Fakat Jenny Bevan'ın Atwood'un en büyük rakibi olması tasarımları ile değil, tamamen "King's Speech" ile alakalı. Akademi'nin sürekli "King's Speech" deme isteği dışavurursa, En İyi Sanat Yönetimi dalında olduğu gibi bu dalda da kazanan hak eden değil, "King's Speech" olacaktır.


Sırada: En İyi Kurgu

Hiç yorum yok: