22 Şubat 2011

Oscarlar 2010: En İyi Kurgu Adayları

"Inception"ın bu dalda aday gösterilmemesinin şokunu halen atlatamamış olanlardansanız, acınızı paylaştığımı söyleyerek başlıyorum yeni kategorimize. En İyi Kurgu, bilindiği üzere Akademi tarafından En İyi Film seçilmek için gereken kilit ödüllerden birisi. Son 8 yılda yalnızca iki kez (2007 ve 2004) bu iki ödülün sahibi aynı değildi. Adayların hepsinin aynı zamanda En İyi Film kategorisinde aday oluşu da bunun önemli bir kanıtı.

En İyi Kurgu:

127 Hours (Jon Harris (0/0))
Black Swan (Andrew Weisblum (0/0))
Fighter (Pamela Martin (0/0))
King's Speech (Tariq Anwar (0/1))
Social Network (Angus Wall (0/1), Kirk Baster (0/1))


Yılın en iyi kurguları benim için (alfabetik sırayla) "127 Hours", "Inception" ve "Social Network" idi. "Inception" Oscar yarışından elendiğine göre savunacağım iki film kalıyor geriye ...Danny Boyle filmlerinin kurguları ile efsaneleştiği bir gerçek. "127 Hours"ı tek mekanda tek kişiyle geçmesine rağmen seyredilebilir kılan akıcılığında da Danny Boyle kadar Jon Harris'in de payı büyük. Özellikle açılış sahnelerinde ve talk-show'vari monolog sahnesinde film kurgusu ile alıp götürüyor izleyenleri. Fakat filmin En İyi Film Oscarı'na olan uzaklığı bu kategorideki şansını da düşürüyor.


12 dalda aday olan ve En İyi Film ödülüne en yakın duran "King's Speech"in bu kategorideki şansı da oldukça yüksek. Fakat BAFTA ve ACE kazananının "Social Network" olması, ödülün bu filme gitme ihtimalini de güçlendiriyor. "Social Network", bir senaryo ve kurgu harikası bana göre. Geridönüşler, ileri-gidişler ve diyaloglar boyunca sürekli değişen açılar filmin çok hareketli ve hızlı olmasını, sürükleyiciliğini sağlıyor. Hele o kürek yarışı sahnesi, filmin kurgunun zirveye ulaştığı an. Belki de 3 yıl aradan sonra bir kez daha En İyi Film ve En İyi Kurgu farklı filmlere gidecek, belki de tüm tahminlerin aksine her ikisi birden "Social Network"ün olacak. Her ne olursa olsun, benim tahminim En İyi Kurgu Oscarı'nın "Social Network"ün olacağı yönünde.


Sırada: En İyi Orijinal Şarkı

Hiç yorum yok: