27 Şubat 2011

Oscarlar 2010: En İyi Orijinal Senaryo Adayları

Bu yıl En İyi Orijinal Senaryo kategorisinde büyük prodüksiyonların bağımsız yapımlarla olan savaşına tanık olacağız yine.

En İyi Orijinal Senaryo:
Another Year (Mike Leigh (0/4))

Fighter
(Scott Silver (0/0), Paul Tamasy (0/0), Eric Johnson (0/0), Keith Dorrington (0/0))

Inception
(Christopher Nolan (0/1))

Kids Are All Right
(Lisa Cholodenko (0/0), Stuart Blumberg (0/0))

King's Speech
(David Seidler (0/0))


Daha önce 4 senaryosu ile bu dalda aday olan, 2 de En İyi Yönetmen adaylığı bulunan, fakat eli hep boş dönen İngiliz Mike Leigh, bu yıl da ülkemizde henüz izleme şansı bulamadığımız "Another Year" filmi ile aday. Leigh gibi, "Fighter"ın 4 senaristi de bu yıl eli kesinlikle boş döneceklerden...

Savaş "Inception" ve "King's Speech" arasında geçerken, bundan pay çıkaran bağımsız bir yapım olabilir. Yönetmeni Lisa Cholodenko ve Stuart Blumberg'ün imzasını taşıyan Altın Küre Ödülleri'nden En İyi Film - Komedi/Müzikal Ödülü ile dönen "Kids Are All Right", bağımsız yapımların en iddialı olduğu senaryo kategorisinde ödüllendirilerek şaşırtabilir. Konusu ile de yeterli orijinalliği ve ilginçliği sağlayan film (lezbiyen bir çiftin çocuklarını gerçek babaları ile tanıştırmasını konu alıyor) yılın sürprizi olabilir.

Ödülü en çok hak eden film ise "Inception". Son yılların hem atmosfer yaratmak, hem de hayalgücünün sınırlarını zorlamak söz konusu olduğunda akla ilk gelen yönetmenlerinden Christopher Nolan'ın "Inception" ile yarattığı dünya gönül ister ki yalnızca teknik dallarda değil, senaryo ve yönetmenliği ile de ödüllendirilsin. Fakat ne yazık ki Akademi'nin Nolan-sevmezliği bu kategoride filmin şansını bir hayli düşürüyor.

"King's Speech", yılın muhtemel kazananı. 12 dalda Oscar adayı olan filmin, eğlenceli senaryosu, şirin diyalogları ve kraliyet dünyasından uzak bir kraliyet filmi oluşu en büyük artıları. Altın Küre Ödülleri'nde tek dal olduğu için ödülü "Social Network"e kaybeden, yazarları derneğe üye olmadığından WGA adayı olamayan "King's Speech", BAFTA ve BFCA ödüllerinin sahibi olmuştu. Yazar David Seidler, büyük ihtimalle Oscar'ın da sahibi olacak.

Sırada: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Hiç yorum yok: