27 Şubat 2011

Oscarlar 2010: En İyi Uyarlama Senaryo Adayları

Senaryo dalları bu yıl da çoğu zaman olduğu gibi kesinliğe yakın gözüküyor gözlere. Fakat geçtiğimiz yıl tüm öncül ödülleri toplayan "Up in the Air"in uyarlama senaryo dalında ödüllendirilmemesi ve ödülü "Precious"a kaptırması, Akademi'nin her dalda olduğu gibi bu dalda da sürprizlere açık olduğunun kanıtı.

En İyi Uyarlama Senaryo:

127 Hours
(Danny Boyle (0/0), Simon Beaufoy (1/2))

Social Network
(Aaron Sorkin (0/0))

Toy Story 3
(Michael Arndt (1/1), John Lasseter (0/1), Andrew Stanton (0/3), Lee Unkrich (0/0))

True Grit
(Ethan & Joel Coen (2/4))

Winter's Bone
(Debra Granik (0/0), Anne Rosellini (0/0))


"127 Hours", Aron Ralston'ın bir kayada sıkışık kaldığı o kabus dolu saatlerini anlattığı otobiyografik eseri "Between a Rock and a Hard Place"ten uyarlanmış. Filmin tek mekan ve tek insan üzerinden ilerlemesine rağmen aşırı sürükleyici oluşunda kurgu kadar senaryonun da payı var, Boyle ve Beaufoy ikilisi de tüm ödüllere aday gösterilme başarısına sahip. Fakat "127 Hours"ın En İyi Film kategorisindeki iddiasızlığı ve ihtimalsizliğinin bu kategoride de etkisini göstereceğine inanıyorum.

Bugüne kadarki ödüllerde yanına hiç yaklaşılmayan "True Grit", Charles Portis'in aynı adlı eserinden Coen Kardeşler tarafından uyarlanmış. Şansı hiç olmayan ikinci film ise "Toy Story 3". Filmin bu kategoride yer almasının tek nedeni, 1995 tarihli "Toy Story"deki karakterler ve ana hikayeye dayandırılmış olması. Yoksa "Little Miss Sunshine" ile Oscarlanan Michael Arndt ve filmin yaratıcı kadrosunun oldukça orijinal senaryo kriterlerine uygun bir hikaye yarattığını söyleyebiliriz.

Bağımsız filmlerin hakimiyetinin hissedildiği yer genellikle Orijinal Senaryo kategorisi olsa da, bu yılın en beğenilen bağımsız yapımlarından "Winter's Bone", Daniel Woodrell'in aynı adlı eserinden uyarlanmış bir film. Bu dalda "Social Network"ü yenebilecek bir senaryo varsa, onun "Winter's Bone"a ait olduğunu düşünüyorum ve tahtaya vuruyorum.

Yılın en iddialı senaryosu ise Altın Küre, BAFTA, WGA (Writers Guild Awards) ve BFCA ödüllerini kazanan Aaron Sorkin imzalı "Social Network" senaryosu. Facebook yaratıcısının kurmaca ile karışık bir biyografisine yer veren "The Accidental Billionaires" adlı Ben Mezrich eserine dayanan senaryo başarılı diyalog yaratımı, katmanlı kurgusu ve sürükleyiciliği ile büyülüyor. Ödül, umarım, "Social Network" ile Aaron Sorkin'in olacak.

Sırada: En İyi Orijinal Senaryo

Hiç yorum yok: