1 Şubat 2010

42. SİYAD Ödülleri

42. SİYAD Ödülleri, Beşiktaş Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve Cem Yılmaz ile Şenay Gürler'in sunduğu törenle sahiplerini buldu. 11 dalda adaylığı bulunan "Vavien", kazandığı 5 ödülle gecenin en çok ödül alan filmi olsa da; 4 ödüle sahip "Hayat Var", 2009'un en iyi Türk filmi seçildi eleştirmenler tarafından. Gecenin ödüllendirilen diğer filmleri ise birer ödül ile "Uzak İhtimal", "Neşeli Hayat" ve "Süt" oldu. Önceden duyurulan Onur ve Emek Ödülleri ise Sezer Sezin, Süleyman Turan, Vedat Türkali ve Atilla Dorsay'a takdim edildi.

Yılın en iyi eleştiriler alan filmi "Hayat Var"ın ve yönetmeni Reha Erdem'in ödülü alacağını tahmin etmek pek zor değildi. Fakat "Pandora'nın Kutusu" ve "Süt"ün bu kadar boş elle döneceğini tahmin edememiştim. Yılın son haftalarında sessiz bir yükseliş yapan "Vavien", ne kadar başarılı bir film olduğunu, yönetmenleri Yağmur ve Durul Taylan'ın ne kadar sağlam adımlarla ilerlediğini bu ödüllerle bir kez daha göstermiş oldu.

Oyunculara gelince,... "Bornova Bornova" ile oldukça iddialı olduğunu düşündüğüm Öner Erkan, "Karanlıktakiler"de döktüren Erdem Akakçe, geceden En İyi Senaryo ödülü ile ayrılan Engin Günaydın gibi güçlü adayların arasından sıyrılıp ödülü alan "Uzak İhtimal"deki müezzin rolü ile Nadir Sarıbacak. Kadın oyuncularda ise favorim Binnur Kaya, "Vavien" ile ödüle layık görülerek beni yanıltmadı. Yine "Vavien"de, özellikle televizyonla karşılıklı saz çalıp rakı içtiği sahne ve kahkahaları ile aklıma kazınan Settar Tanrıöğen de eli boş dönmedi. Yılmaz Erdoğan'ın "Neşeli Hayat" ile sinemaya adım atan 'öğrencileri'nden Büşra Pekin ise, Derya Alabora gibi bir efsaneyi, aday oldukları rollerle Altın Portakal almış iki isim Damla Sönmez ve Övül Avkıran'ı ve "Vavien"deki kısa ama öz ve akılda kalıcı rolü ile bir başka dev isim Serra Yılmaz'ı sollamayı başardı. Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz yönetmen Ahmet Uluçay'ın anısına verilmeye başlanan Umut Ödülü'nün sahibi ise, Semih Kaplanoğlu'nun üçlemesinin ikinci filmi "Süt"te başrolü üstlenen Melih Selçuk oldu.

Gecenin tüm kazananları şöyle:

En İyi Film: Hayat Var
En İyi Yönetmen: Reha Erdem (Hayat Var)
En İyi Erkek Oyuncu: Nadir Sarıbacak (Uzak İhtimal)
En İyi Kadın Oyuncu: Binnnur Kaya (Vavien)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Settar Tanrıöğen (Vavien)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Büşra Pekin (Neşeli Hayat)
En İyi Senaryo: Engin Günaydın (Vavien)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Florent Herry (Hayat Var)
En İyi Kurgu: Reha Erdem (Hayat Var)
En İyi Müzik: Atilla Özdemiroğlu (Vavien)
En İyi Sanat Yönetimi: Elif Taşçıoğlu (Vavien)
Umut Ödülü: Melih Selçuk (Süt)
En İyi Belgesel: 5 No'lu Ceza Evi
En İyi Kısa Film: Cennette de Ölüm Var
En İyi Yabancı Film: Hunger (İrlanda)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Genial post and this enter helped me alot in my college assignement. Gratefulness you seeking your information.