Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da En İyi Kostüm Tasarımı dalındaki adaylar arasında iki yeni ve üç deneyimli isim var Oscar yarışı konusunda. Adaylardan 2si 19. yüzyıl, 2si 20. yüzyıl üzerine çalışırken, biri de fantastik kostümlere imza atmış durumda. Bu dalda ödüle giden yol ise "dönem filmi" ve "saray kıyafetleri"nden geçiyor bilindiği gibi. ("Duchess", 2008; "Elizabeth: The Golden Age", 2007; "Marie Antoinette", 2006...)
En İyi Kostüm Tasarımı:
Bright Star (Janet Patterson (0/3))
Coco avant Chanel (Catherine Letterrier (0/0))
Imaginarium of Doctor Parnassus (Monique Prudhomme (0/0))
Nine (Colleen Atwood (2/7))
Young Victoria (Sandy Powell (2/7))
Jane Campion ile çalıştığı 3 filmi ile ödüle aday olan Janet Patterson, bu yıl "Bright Star" ile listede yer alıyor. 19. yüzyılda İngiltere'de geçen filmde, şair John Keats ve 18 yaşındaki genç kız Fanny Brawne'ın şairin genç yaştaki hastalığı nedeniyle kısa süren aşkı konu alınıyor. Henüz izleyememiş olduğum birkaç filmden biri olan "Bright Star" fazla dikkat çekmedi, buradakinden başka adaylık elde edemedi ve 90'lı yılların başındaki "Piano"dan beri sanatsal dallar dışında fazla ilgi toplamayan Jane Campion filmlerinden biri oldu.
Fransız filmlerini ve Fransa'da geçen Hollywood filmlerini giydiren Letterrier, ilk adaylığını ünlü modacı Chanel'in gençlik yıllarını ve modaya atılmasını konu alan bir Fransız filmi ile elde etti. "Coco avant Chanel"in 20. yüzyılın ilk yarısındaki Fransız kadınlarının kalıplaşmış giyim-kuşamına aykırılık yaratan tarzı ile Coco Chanel'i çok başarılı bir şekilde yansıttığını düşünüyorum. Fakat makyaj kategorisindekinin aksine, yabancı dildeki filmlerin bu dalda ödüllendirilmesi pek alışıldık bir durum olmadığından, Letterier'in Oscar için Hollywood'a ya da en azından İngiltere'ye transfer olmasını öneriyorum.
Yarışa oldukça yabancı bir başka isim, "Imaginarium of Doctor Parnassus" ile ilk adaylığını elde eden Prudhomme. Fantastik bir filmde, birçok tanınmış erkek oyuncuyu giydiren ve Terry Gilliam'ın yarattığı dünyayı kostümlere taşıyan tasarımcı da, bu yıl adaylıkla yetinecek olanlardan bence.
2000li yıllarda efsaneleşmiş tasarımcılardan Colleen Atwood, 8. adaylığını, onu 2 kez Oscar heykelciği ile buluşturan Rob Marshall'ın yeni filmiyle aldı. "Nine"da İtalyan yönetmen Guio'yu ve etrafındaki birbirinden farklı kadınları giydiren; müzikal filmlerin büyüleyici atmosferine katkıda bulunan kostüm setlerinden bir başkasına imza atan Atwood'un da şansının düşük olduğunu düşünüyorum. Çalışması oldukça takdire değer ve göz kamaştırıcı olsa da; çok benzer bir filmle aynı ödülü almış olması (bkz. Chicago) büyük bir dezavantaj.
Yılın muhtemel kazananı ise Atwood gibi 8. adaylığını elde eden ve 2 Oscar sahibi olan Sandy Powell. "Shakespeare in Love" ve "Aviator" gibi iki dönem filmi ile ödüle kavuşmuş Powell, yine bir dönem filmi ile, bu kez 19. yüzyıl saray modası ile, "Young Victoria" ile listede. Kendisi, ödülü alması durumunda 4. kez üstüste saray ahalisini giydirerek kazanılmış bir Oscar'ın sahibi olacak.
CDG (Costume Designers Guild) adayları da ADG gibi fantastik/çağdaş/dönem filmi olmak üzere 3 kategoride verildiğinden 15 aday söz konusuydu. Oscar adayı filmlerden yalnızca "Bright Star" bu 15 film arasında yerini alamadı. "Imaginarium of Doctor Parnassus" fantastik film dalında CDG ödülünü kazanmış olsa da, BAFTA ve BFCA adayları arasında yer almıyor olması, ödül için adının elenebileceği anlamına gelmekte. Daha önce de söylediğim gibi, en iddialı film, BAFTA, BFCA ve CDG (dönem filmi) ödülünün sahibi olan "Young Victoria". Bir sürpriz olacaksa; "Bright Star" ile sırası gelen bir ismi, ya da bir modacının hikayesi olduğundan "Coco avant Chanel"i seçebilir Akademi.
Sırada: En İyi Kurgu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder