27 Ocak 2010

!F 2010 Önerileri

AFM Sinemaları'nın öncülüğünde bu yıl 9. kez düzenlenen !F Bağımsız Filmler Festivali programı bugün açıklandı. 11-21 Şubat tarihleri arasında AFM'nin Fitaş, CKM ve İstinye Park salonlarında düzenlenecek festival, her yıl olduğu gibi İstanbul'dan sonra Ankaralı sinemaseverleri de dünyanın dört bir yanından bağımsız filmlerle buluşturacak. Haftaiçi gündüz seansları ve Türkçe filmler 5 TL, 21.30 ve 22.00 seansları 15 TL, diğer seanslar ise 10 (öğrenci) ve 12 (tam) TL'ye izlenebilecek.

Festivalin bölümleri arasında gelenekselleşmiş "Keş!F", "Hit Filmler", "Fantastik Filmler", "Nöbetçi Sinema" ve "Gökkuşağı" bölümlerinin yanısıra; belgesellerden oluşan "Dünyanın Çivisi", müzik filmlerinden oluşan "Sesli Yaşam", 3 Kürt filmine yer veren "Açılım" gibi bölümler de yer alıyor. Filmler dışında etkinlikleri ile de göz kamaştırıyor !F bu yıl da... Darüşşafaka ve Üsküdar Amerikan Liseleri'nde liseli gençlere de hitap etmek bir yana, birçok panel, atölye ve Yaşayan Kütüphane Projesi'nin bir ayağına da evsahipliği yapacak !F. Son olarak Ghetto ve The Hall'deki Açılış, Kapanış ve Gökkuşağı partilerini de unutmamak gerek.

Bir yenilik olarak !f² adlı bir deneye de ortam sunacak festivalde, 20 ve 21 Şubat'ta İstanbul'dan canlı yayınla, 5 film ve bir söyleşi Türkiye ve Ortadoğu'nun 16 noktasındaki seyircilerin karşısına çıkacak. Bu şansa sahip 16 nokta; İstanbul, Eskişehir, Antakya, Mersin, Van, Muğla, Diyarbakır, Batman, Çanakkale, Samsun, Alanya, Ayvalık, Lefkoşa (KKTC), Gümrü (Ermenistan), Ramallah (Filistin) ve Tanca (Fas).

!F Programı'nda bu yıl Avrupa, Amerika, Latin Amerika, Kanada, Avustralya, Ortadoğu ve Uzakdoğu sinemalarından onlarca film var. !F'in ilginç bölümlerinde; küçük kitlelere hitap eden, uç noktalarda seyreden, bağımsız ruhlu heyecan verici yapımlar olduğu ve benim de çoğunu heyecanla beklediğim doğru. Fakat genele hitap eden 10 öneride bulunmak gerekirse, listem şöyle:

1) An Education - İngiltere (Yön: Lone Scherfig): "Italiensk for begyndere" ile çıkışını yapan Danimarkalı yönetmenin İngiliz oyuncularla çektiği son filmi, yılın en ilgi çekici yapımlarından. Yılın en çok BAFTA adaylığı kazanan filmi 60'lı yıllarda Londra'da geçiyor. Genç bir kız ve orta yaşlı bir adamın aşkı üzerine... Filmde oyunculuğu ile çok iyi eleştiriler alan Carey Mulligan'ın yanısıra Peter Sarsgaard, Alfred Molina ve Emma Thompson yer alıyor.

2) Lovely Bones - ABD (Yön: Peter Jackson): LOTR ve King Kong sonrası, gerçek hayata biraz yakınlaşan Peter Jackson bir roman uyarlaması ile karşımıza çıkıyor. Alice Sebold'un Türkiye'de "Cennetimden Bakarken" adıyla yayınlanmış romanından uyarlanan film, öldürülen genç bir kızın katilinin bulunması için ailesine cennetten yardım edişini konu alıyor. Saoirse Ronan ve Stanley Tucci'nin oyunculukları dışında, sanat yönetimi ile de dikkat çeken filmin kadrosunda Susan Sarandon, mark Wahlberg ve Rachel Weisz gibi oyuncular da var.

3) Precious - ABD (Yön: Lee Daniels): ABD'nin bu yılki en başarılı bağımsız filmi denilebilecek "Precious"ın fazla iç karartıcı ve fazla siyahi bir hikayesi var. Harlem'de annesi tarafından dövülen, babası tarafından hamile bırakılan obez bir liseli genç kızın hikayesi. Geçtiğimiz yıl Sundance'de baştacı yapılan, yılın en prestijli birçok ödül töreninde adı geçen filmin Mo'nique'e bir Oscar heykeli kazandırmasına kesin gözüyle bakılıyor.

4) Un prophéte - Fransa (Yön: Jacques Audiard): Fransa'nın Cannes'da En İyi Yönetmen Ödülü'nü alan ve Oscar Yabancı Film kısalistesine kalan ve muhtemelen aday olacak filminin merkezinde hapishanedeki Arap bir göçmen var.

5) Crazy Heart - ABD (Yön: Scott Cooper): Hayata tutunmaya çalışan, yaşlanmakta olan bir country şarkıcısının hüzünlü hikayesi. Geç kalmış Oscar'ına doğru koşan Jeff Bridges'a Maggie Gyllenhaal eşlik ediyor. Film, müzikleri ve özellikle de "Weary Kind" adlı şarkısıyla da dikkat çekiyor.

6) Away We Go - ABD (Yön: Sam Mendes): Amerikan bağımsız sinemasının sevilen yönetmenlerinden Sam Mendes, 5. filminde tam bir bağımsız ile karşımızda. İlk çocuklarını büyütmek üzere ideal yeri arayan ve ABD'yi gezen bir çiftin yol hikayesi... Başrollerde "The Office" dizisinin yıldızlarından John Karsinski ve "SNL" şovunun yıldızlarından Maya Rudolph var. Yan rollerde ise bağımsız sinema deyince akla gelen isimler var: Jeff Daniels, Maggie Gyllenhaal, Allison Janney...

7) Fantastic Mr.Fox - ABD (Yön: Wes Anderson): Wes Anderson imzalı, yılın en beğeni toplayan animasyon filmlerinden "Fantastic Mr. Fox", kümeslere dadanan bir tilkinin maceraları üzerine. Seslendirenler arasında Meryl Streep, Bill Murray ve George Clooney gibi isimler dikkat çekiyor.

8) Samson & Delilah - Avustralya (Yön: Warwick Thornton): Avustralya'nın Oscar aday adayı, bir aborjin filmi.

9) Food Inc. - ABD (Yön: Robert Kenner): "The Cove" ile birlikte yılın en beğenilen uzun metraj belgesel yapımlarından olan "Food Inc.", kapitalizmin ticarileştirdiği gıda sektörüne parmak sokuyor.

10) Cold Souls - ABD (Yön: Sophie Barthes): Bağımsız sinemanın en beğenilen aktörlerinden Paul Giamatti başrolünde oynadığı "Cold Souls"da yine bir aktörü canlandırıyor. Ona Emily Watson ve David Strathairn gibi oyuncular eşlik etmekte.

Benim programıma ise buradan ulaşabilirsiniz...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

programı çok az inceleyebildim ama bu sene biraz daha uluslararası festivale yakın duruyor gibi geldi bana. ayrıca:

* an education ve cold souls a kesin gideceğim.

* lovely bones çok heyecanla beklediğim bir filmdi (kitabı, yıllar önce para biriktirip aldığım kıymetlilerimdendir) ama olumsuz şeyler duydum filmle ilgili. yine de niyetliyim.

* away we go yu daha yeni izledim, çok çok çok güzel.