23 Şubat 2010

Oscarlar 2009: En İyi Ses ve Görsel Efekt Adayları

Geleneksel Oscar Töreni öncesi "Oscar Özel Haftası"nın ilk incelemesi ses ve görsel efekt teknolojileri üzerine... Hemen hemen her yıl tek bir film bu üç dalın hepsinde aday olarak öne çıkıyor olsa da, bu yıl hem "Avatar", hem de "Star Trek" bunu başardı. Fakat sanırım hepimiz, teknik dallarda ödülü hakeden ve ödülü kazanacak olan filmin bu ikisinden hangisi olduğunu gayet iyi biliyoruz. "Avatar" ve "Star Trek"i, bu dallarda 2'şer adaylığa sahip olan "Hurt Locker" ve "Inglourious Basterds" izliyor.

En İyi Görsel Efektler:
Avatar (Joe Letteri (3/4), Stephen Rosenbaum (1/1), Richard Banehom (0/0), Andrew R. Jones (0/1))
District 9 (Dan Kaufman (0/0), Peter Muyzers (0/0), Robert Habros (0/0), Matt Aitken (0/0))
Star Trek (Roger Guyett (0/1), Russell Earl (0/1), Paul Kavangh (0/0), Burt Dalton (1/1))

James Cameron ve ekibinin "Avatar"ın çekim sürecinde sinema sanatı ve teknolojilerine kattığı onlarca teknik yenilik düşünüldüğünde, filmin bir görsel efekt harikası ve bu açıdan bir sinema devrimi olduğu kabul edildiğinde ve Peter Jackson'ın vazgeçilmez görsel efektçisi 3 Oscarlı Joe Letteri'nin adının gücü işin içine girince, tartışmasız bu daldaki kazananın "Avatar" olduğunu söyleyebiliriz. Bu yılki VES (Visual Effects Society), BAFTA ve teknik dallarda ilk kez ödül veren BFCA adaylarının da aynı olduğu ve tüm ödülleri "Avatar"ın kazandığı da bu tezi desteklemekte üstelik. Adayların açıklanmasından aylar önce 7 filmden oluşan kısa listede yer alıp büyük yarışa dahil olamayan 4 film ise "2012", "Harry Potter and the Half-Blood Prince", "Terminator: Salvation" ve "Transformers: Revenge of the Fallen".

En İyi Ses Miksi:
Avatar (Christopher Boyes (4/11), Gary Summers (4/7), Andy Nelson (1/13), Tony Johnson (0/1))
Hurt Locker (Paul N.J. Ottoson (0/1), Ray Beckett (0/0))
Inglourious Basterds (Michael Minkler (3/10), Tony Lamberti (0/0), Mark Ulano (1/1))
Star Trek (Anna Behlmer (0/9), Andy Nelson (1/13), Peter J. Devlin (0/2))
Transformers: Revenge of the Fallen (Greg P. Russell (0/12), Gary Summers (4/7), Geoffrey Petterson (0/1))

En İyi Ses Kurgusu:
Avatar (Christopher Boyes (4/11), Gwendolyn Yates Whittle (0/0))
Hurt Locker (Paul N.J. Ottoson (0/1))
Inglourious Basterds (Wylie Stateman (0/4))
Star Trek (Mark Stoeckinger (0/1), Alan Rankin (0/0))
Up (Michael Silvers (1/4), Tom Myers (0/1))

En İyi Ses Kurgusundan farklı olarak ses efektlerinden çok, filmdeki müzik-diyalog-efekt dengesinin sağlanmasıyla ilgilenen En İyi Ses Miksi kategorisinde bugüne kadar; müzik kullanımını çok iyi yapan (bkz. Slumdog Millionaire, 2008; Ray, 2004), ses efektlerini filme çok iyi yedirmeyi başaran (bkz. Bourne Ultimatum, 2007) veya müzikal filmlerin (bkz. Dreamgirls, 2006; Chicago, 2002) filmlerin ödül aldığını görüyoruz. Bu yılki adaylar arasında da efektleri ile öne çıkan "Avatar", "Star Trek" ve "Transformers: Revenge of the Fallen" dışında iki film görüyoruz. "Inglourious Basterds"ın burada bulunmasının nedeni, sadece bir Tarantino klasiği olarak müzik kullanımının etkileyiciliği. "Hurt Locker"ın en büyük avantajı ise tek gördüğümüz onca patlamanın çoğunun sessiz bir şekilde perdeye yansıtılmış olması gibi seyirci psikolojisini ve gerilimini artırmaya yönelik tercihler. (Bunun iki ses kategorisinden hangisinden daha fazla avantaj sağladığı konusunda yeterli teknik bilgiye sahip değilim.) En İyi Ses Kurgusu Ödülü'nün tarihine bakıldığında ise anahtar sözcüğün ses efekti olduğunu görüyoruz. Büyük gişe, aksiyon, savaş, fantastik filmleri ve animasyon filmlerin şanslı olduğunu söylemek mümkün.

BAFTA ve ödülü bu yıl vermeye başlayan BFCA; iki kategoriyi birleşmeyi tercih ediyorlar. Ve her ikisinin de "Inglourious Basterds" ve "Transformers: Revenge of the Fallen" yerine "District 9"ı aday olduğunu görüyoruz. Ayrıca BFCA "Nine"a, BAFTA ise "Up"a daha fazla şans tanımış. Ödülü kazananlar ise "Avatar" (BFCA) ve "Hurt Locker" (BAFTA). CAS (Cinema Audio Society) ve MPSE (Motion Picture Sound Editors Society) ise tabii ki birden fazla dağıttıkları ödüllerde genellikle "Avatar" ve "Inglourious Basterds"ı ödüllendirmiş durumda. Benim görüşüm ise iki ödülün "Hurt Locker" ve "Avatar" arasında paylaşılacağı, yada "Hurt Locker"ın sürpriz bir şekilde her ikisini de kazanacağı yönünde.

Sırada: En İyi Makyaj

Hiç yorum yok: