27 Şubat 2010

Oscarlar 2009: En İyi Orijinal Şarkı Adayları

Kuralların en çok değiştiği kategorilerden biri olan En İyi Orijinal Şarkı, bu yıl da kural düzenlemeleriyle birçoklarını çileden çıkardı. Yeni düzenlemeye göre oylama sisteminin verdiği sonuçlara göre 5, 3 ya da 2 aday, hatta hiç aday bile olmayabilirdi bu kategoride. Ayrıca her yıl olduğu gibi, neyin "orijinal" olup neyin olmadığıyla ilgili tartışmalar ve diskalifiye durumlarının da ardı arkası kesilmedi. "Precious" için bestelenmiş Mary J. Bilge şarkısı "I Can See in Color", filmde 20 saniyeden az çalındığı için aday adayları arasında yer alamadı örneğin. Brad Smith şarkısı "Help Yourself", "Up in the Air" için bestelenmediği gerekçesiyle, daha önce hiçbir kaydı olmasa da reddedildi.

Kısalistede (uzunliste?) yer alma şansı yakalayan 63 aday adayı şarkıdan da ilk 5'e kalamayarak şaşırtan birçok şarkı oldu. "Avatar"ın Leona Lewis'in yorumladığı "I See You" şarkısı, U2'nun "Brothers" için bestelediği "Winter", "Everybody's Fine"ın Paul McCarthy imzalı "I Want to Go Home"u, "Young Victoria" için bestelenen Sinead O'Connor imzalı "Only You", Karen O. imzalı birçok "Where the Wild Things Are" şarkısı, Andrea Bocelli'den "A Chirstmas Carol" için bir Noel aryası, "An Education"ın dönemi çok güzel yansıtan şarkıları ve hatta "Hangover"dan Oscar kampanyası çok iyi yapılan kısacık şarkı "Stu's Song"... Akademi, Disney hayranlığını devam ettirerek "Princess and the Frog"dan aday gösterebileceği maksimum sayıda (2) şarkıya yer verdi aday listesinde. "Nine"dan ise beklenin aksine "Cinema Italiano" yerine "Take It All"u aday gösterdi.

En İyi Orijinal Şarkı:
"Almost There" / Princess and the Frog (Söz-müzik: Randy Newman (1/17))
"Down in New Orleans" / Princess and the Frog (Söz-müzik: Randy Newman (1/17))
"Loin de Paname" / Paris 36 (Söz: Frank Thomas (0/0), Müzik: Reinhardt Wagner (0/0))
"Take It All" / Nine (Söz-müzik: Maury Yeston (0/0))
"Weary Kind" / Crazy Heart (Söz-müzik: Ryan Bingham (0/0), T-Bone Burnett (0/1))

18. ve 19. Oscar adaylıklarını, birçok kez olduğu gibi yine bir animasyon, "Princess and the Frog" için bestelediği şarkılarla alan Randy Newman imzalı "Almost There"i Anika Noni Rose; "Down in New Orleans"ı ise Dr.John seslendiriyor. 2001 yılında "Monsters, Inc." ile bu kategoride Oscar'ı alan Newman, bu yıl iki şarkı ile aday olsa da ödülü almasının tek nedeni Akademi'nin Disney sevgisi olacaktır, ama bence o kadar da değil.

Listenin en şaşırtıcı adayı, "Loin de Paname"... Orijinal adı "Faubourg 36" olan, "Les Choristes"in yönetmeni Christophe Barratier'in yönettiği "Paris 36"nın şarkısı, 63 şarkı arasından bu aşamaya kadar gelerek yabancı dilde şarkıların nadiren başardığı bir şeyi başardı. Bestecisinin soyadı Wagner, bizi heyecanlandırmadan önce biraz araştırma yapmak gerekiyor. Ama birçokların Oscar adayları açıklanmadan önce haberi bile olmadığı bu şarkının ödül için şansı olduğunu düşünmüyorum.

Maury Yeston imzalı "Nine" şarkılarından yarışa katılabilen; Broadway müzikalinde yer almayıp, film için orijinal olarak bestelenen iki şarkıdan "Cinema Italiano" yerine "Take It All" oldu. Filmde, ünlü-yönetmenin-aldatılan-eşi rolündeki Marion Cotillard tarafından seslendirilen şarkı, bence filmdeki en iyi orijinal şarkı olmasa da iddialı adaylardan.

Son olarak "Crazy Heart"tan "Weary Kind", kategorinin en iddialı şarkısı. 2003'te "Cold Mountain" için bestelediği şarkı ile Oscar adayı olan T-Bone Burnett ve Ryan Bingham imzalı şarkı, eski bir country şarkıcısının hayata tutunuşunu anlatan filmin duygusal şarkılarından. Geçtiğimiz yılki "Wrestler"-Mickey Rourke-Bruce Springsteen üçlüsünün "Crazy Heart"-Jeff Bridges-TBone Burnett & Ryan Bingham versiyonu gibi adeta.


BFCA, şarkılardan yalnızca "Almost There" ve "Weary Kind"a yer vermiş, Altın Küre'de ise yalnızca "Weary Kind"ı görebiliyoruz. Her iki ödülü kazanan şarkı da "Weary Kind". Son 5 yılda Altın Küre kazanan hiçbir şarkının Oscar adayı bile olamadığ düşünülürse pek güvenilir bir dayanak olmasa da, uzun yıllar sonra bunu başaran şarkının ödülü alabileceğini söylemek de gayet mümkün. Bunun dışında bir sürpriz ise "Take It All" tarafından yapılabilir. Eğer Dinsey-mania sürerse de "Almost There", "Down in New Orleans"a tercih edilecektir.

Sırada: En İyi Orijinal Müzik

Hiç yorum yok: