26 Şubat 2010

Oscarlar 2009: En İyi Sanat Yönetimi Adayları

En İyi Sanat Yönetimi dalında, bilindiği gibi set sekoratörleri ve sanat yönetmenleri birarada ödüllendiriliyor Akademi tarafından. Son yıllara bakıldığında karanlık/gotik dönem filmleri ve fantastik filmlerin göz kamaştırıcı setlerinin bu dalda öne çıktığını görüyoruz. Son üç yılda ödülü alan "Curious Case of Benjamin Button", "Sweeney Todd" ve "El Lanerinto del Fauno" da bunu açıkça gözler önüne seriyor. Ödül almış olan bu tasarımların ortak noktası ise dış mekan setlerinin iç mekan setlerine göre daha göz boyayıcı ve etkileyici olması. Fakat bu yıl, iç mekan / dış mekan tartışasından çok daha öte bir tartışma söz konusu bu kategoride: Önemli olan tasarlanan setlerin somut bir şekilde (marangozlukla, işçilikle vs.) hayata geçirilmesi mi, yoksa sadece yaratım aşamasındaki yetenek mi?

En İyi Sanat Yönetimi:
Avatar (Sanat Yönetmenleri: Rick Carter (0/1), Robert Stromberg (0/0); Set Dekoratörü: Kim Sinclair (0/0))
Imaginarium of Doctor Parnassus (Sanat Yönetmenleri: Dave Warren (0/0), Anastasia Masaro (0/0); Set Dekoratörü: Caroline Smith (0/0))
Nine (Sanat Yönetmeni: John Myhre (2/4), Set Dekoratörü: Gordon Sim (1/1))
Sherlock Holmes (Sanat Yönetmeni: Sarah Greenwood (0/2), Set Dekoratörü: Katie Spencer (0/2))
Young Victoria (Sanat Yönetmeni: Patrice Vernette (0/0), Set Dekoratörü: Maggie Gray)

Yazının girişinde sözünü ettiğim tartışmanın kaynağı, "Avatar"da mükemmel bir yaratıcılıkla sıfırdan yaratılan bir gezegenin, en ince detayına kadar büyülü bir görsellikle sunulması durumu. Bitkisinden, hayvanına, dağlarından, 'ağaç'ına, silahlarına kadar filmde her şeyin bir tasarım harikası olduğu malum. Askeri üs sözkonusu olduğundaki iç mekan tasarımlarını da unutmamak gerek. Fakat kağıt üstünde konuşturulan bu yeteneğin elle tutulur bir set inşaatı ile hayata geçmemiş olması, çoğunun sadece görsel efektlerle bilgisayar ortamında yaratılması Cameron'ın ekibini Oscar'a uzaklaştırır mı göreceğiz.
Yine bir görsellik harikası olan "Imaginarium of Doctor Parnassus"da, bu kez Terry Gilliam'ın hayal dünyasını sete döken tasarımların ise filme beklenenden az olan ilginin kurbanı olması kuvvetle muhtemel. Henüz ben de filmi izlemediğim için yorum yapmak istemiyorum.

Beklenen ilgiyi ve beğeniyi kazanamayan "Nine" müzikalinin ise sanat dallarında görmezden gelinmediğini görmek sevindirici. "Chicago" ile olan görsel ve atmosferik benzerlikleri, 2002'de bu filmle ödülü alan ekibin şansını bir hayli azaltacak olsa da, setlerinin ve kostümlerinin "Nine"ın şarkılarından bile öne çıktığını söylemek doğru olur.
"Sherlock Holmes", 19. yüzyıl Londrası'nı hayata geçiren göz kamaştırıcı setlere sahip. Özellikle (yine bir kısmı görsel efektlerle desteklenen) köprü ve tersane sahnelerinin geçtiği mekanların tasarımları ve iç mekan tasarımları ile oldukça başarılı bir iş söz konusu. Sanat yönetmeni ve set dekoratörünün isimlerini Joe Wright filmleri "Pride & Prejudice" ve "Atonement"tan hatırlıyoruz. Kendileri bu iki filmde olduğu gibi "Sherlock Holmes"ta da mükemmel bir işe imza atmışlar. Benim favorim kendileri, fakat 3. adaylıklarından da elleri boş döneceklermiş gibi geliyor ne yazık ki.

"Young Victoria" ise yine 19. yüzyıla, kraliçenin tahta çıktığı döneme götürüyor izleyenleri. Dış mekan çekimlerinin büyük bir kısmı gerçek mekanlarda çekilmiş olan filmin bu kategoride adının geçiyor olmasının nedeni iç mekan tasarımları ve sanat yönetimi daha çok. Geçtiğimiz yıl "Duchess"ın bu dalda değil, kostüm tasarımı dalında ödüllendirilmesinde olduğu gibi, "Young Victoria"nın sevineceği kategorinin bu olmadığını düşünüyorum.

ADG (Art Directors Guild), ödüllerini Çağdaş/Fantastik/Dönem Filmi olmak üzere üç kategoride dağıttığından 15 aday söz konusuydu. Fakat listelerinde bu 5 Oscar adayından yalnızca "Avatar" ve "Sherlock Holmes"e yer vermiş olmaları yarışın hangi iki film arasında geçtiğinin en büyük kanıtı. BAFTA ve BFCA da yalnızca adaylardan farklı ikişer tanesine yer vermiş listelerinde, fakat tüm listelerde görünen ve BAFTA ile BFCA ödüllerinin sahibi olan "Avatar", tasarımların somut materyallerle ya da teknoloji ile hayata geçiriliyor olmasının fazla da farketmediğini kanıtlıyor sanki. "Avatar", En İyi Sanat Yönetimi dalındaki ödülün sahibi muhtemelen. En büyük rakibi ise benim de favorim olan "Sherlock Holmes".

Sırada: En İyi Kostüm Tasarımı

Hiç yorum yok: