26 Şubat 2010

Oscarlar 2009: En İyi Makyaj Adayları

Sanatsal dallardan ilki ve çoğu tarafından en az önemseneni olan En İyi Makyaj kategorisinde, hemen hemen her yıl olduğu gibi bu yıl da 3 aday var. 2 ay önce açıklanan kısalistede bulunan 7 filmden "District 9", "Imaginarium of Doctor Parnassus", "Night at the Museum: Battle of Smithsonian" ve "Road" aday olamayan filmler. Özellikle "District 9"ın final yarışına kalamaması üzücü. Fakat geçtiğimiz yıllardaki "Norbit", "Click" gibi tercihleriyle şaşırtan bir kategori olduğundan, her şeye olur demek olası söz konusu makyaj olduğunda.

En İyi Makyaj:
Il Divo (Aldo Signoretti (0/2), Vittorio Sodano (0/1))
Star Trek (Barney Burman (0/0), Mindy Hall (0/0), Joel Harlow (0/0))
Young Victoria (Jon Henry Gordon (0/0), Jenny Shircore (1/1))

Adaylardan "Il Divo", eski İtalyan başbakanlarından Giulio Andreotti'nin hikayesini anlatan, 2008 yapımı bir İtalyan filmi. Başrol oyuncusu Toni Servillo'ya birçok ödül kazandırmış filmde, tabii ki biyografik filmlerin çoğunda olduğu gibi makyaj da önemli bir yere sahip. Bir Avrupa filminin bu dalda aday oluşu nadir karşılaşılan bir durum değil; 2007'de ödülü alan "La Môme" ve 2004 adaylarından "Mar Adentro" gibi örnekler mevcut. "Il Divo"nun makyajının ardındaki aday isimler ise 2006'da "Apocalypto" ile birer adaylığı olan sanatçılar.

"Star Trek" oyuncularının makyajının ardında Oscar yarışına alışık olmayan isimler var. Sonuçta bir uzay filmi ve uzaylıların insana benzememesi için gereken emeğin çoğunun ardında makyaj sanatçıları var. (Her ne kadar son yıllarda bilgisayar teknolojileri ile rekabet etmek zorunda kalsalar da...)


"Young Victoria"nın aday olması ise BAFTA'nın aksine ödülün adında geçmese de saç tasarımının da bu dalda etkili olduğunu hatırlatıyor bize. Aday olan isimlerden Shircore, 1998'de "Elizabeth" ile bu dalda bir Oscar sahibi ve yine İngiliz Kraliyet Ailesi sayesinde yarıştaki yerini almış durumda.

"Star Trek" yılın en beğenilen gişe filmlerinden ve bilimkurgularından olduğundan ve teknik dallarda "Avatar" ile rekabet etmediği tek dal En İyi Makyaj olduğundan, ödülü "Star Trek"in alacağını düşünüyorum. "Il Divo"nun Akademi üyelerinin çoğu tarafından seyredilmediğini varsayarsak ve "Elizabeth" kanıtını da unutmazsak; en güçlü rakibin ise "Young Victoria" olduğunu söylemek mümkün. BAFTA'yı "Young Victoria"nın almış olması ve diğer iki adayın bu ödüle aday bile gösterilmemiş olması da büyük bir artı. BFCA ise "Star Trek" dışındaki adayları görmezden gelmiş ve ödülü aday olamayan "District 9"a vermiş durumda.

Sırada: En İyi Sanat Yönetimi

Hiç yorum yok: