2 Şubat 2010

82. Oscar Adayları

Dünyanın en önemli sinema ödülü olarak tanınan Amerikan Akademisi Ödülleri, Oscarlar, 7 Mart'ta 82. kez sahiplerini bulacak. Töreni Alec Baldwin ve Steve Martin ikilisi sunacak. Ödüle aday gösterilen isimleri açıklamak üzere erkenden kalkan isim bu yıl Anne Hathaway oldu ve 2009'un Oscar için yarışacak filmleri biraz önce duyuruldu.

Yılın en çok adaylık alan filmi tahmin edildiği gibi sadece "Avatar" olmadı. "Hurt Locker" ve "Avatar" 9'ar adaylıkla bu yılın en öne çıkan iki filmi. Onları, 8 adaylıkla "Inglourious Basterds" ve 6'şar adaylıkla "Precious" ve "Up in the Air" izledi. En büyük sürpriz En İyi Film dalında "Blind Side"ın aday olması oldu. Diğer sürprizler olarak ise En İyi Orijinal Müzik dalında aday olan "Hurt Locker"ın bestecileri Marco Beltrami ve Buck Sanders (Müzik mi vardı o filmde?), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında aday olan Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart) ve En İyi Animasyon kategorisinde adını bile duymadığım "Secret of Kells" sayılabilir. En İyi Orijinal Senaryo dalında "(500) Days of Summer"ın bulunmaması, hatta En İyi Kurgu dalında da filmin görmezden gelinmesi ise beni üzdü ve şaşırttı.Tahmin edildiği gibi En İyi Orijinal Şarkı kategorisinin 2 ya da 3 şarkıdan oluşması ya da hiç olmaması gibi bir durum söz konusu olmaması güzel. Fakat Akademi'nin sinir bozucu Disney hayranlığı halen devam etmekte.

Bu yıl uzun yıllar sonra ilk kez 10 adayın bulunduğu En İyi Film dalında, bu yeniliğe rağmen yarışın "Avatar" ve "Hurt Locker" arasında geçeceği belli. Benzer şekilde En İyi Yönetmen dalında da James Cameron ve Kathryn Bigelow arasındaki eski-eş-kavgası şimdiden kesin gibi. Geçtiğimiz yılların aksine hemen hemen tüm oyuncu kategorilerinin kazananları da tahmin edilebilir durumda. Tüm ödülleri silip süpüren Jeff Bridges, Christoph Waltz ve Mo'nique bir yana; belli olmayan tek şey En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü Meryl Streep'in mi, Sandra Bullock'un mu alacağı. Teknik dallarda öne çıkan film ise tabii ki yılın sinema endüstrisi devrimi "Avatar".

22 Şubat haftasında, gelenekselleşme yolunda ilerleyen "Oscar Özel Haftası" konseptimle, tüm kategorilerin detaylı incelemesiyle karşınızdayım. Adayların tam listesi şöyle:

En İyi Film: A Serious Man, An Education, Avatar, Blind Side, District 9, Hurt Locker, Inglourious Basterds, Precious, Up, Up in the Air.

En İyi Yönetmen: Kathryn Bigelow (Hurt Locker), James Cameron (Avatar), Lee Daniels (Precious), Jason Reitman (Up in the Air), Quentin Tarantino (Inglourious Basterds).

En İyi Erkek Oyuncu: Jeff Bridges (Crazy Heart), George Clooney (Up in the Air), Colin Firth (A Single Man), Morgan Freeman (Invictus), Jeremy Renner (Hurt Locker).

En İyi Kadın Oyuncu: Sandra Bullock (Blind Side), Helen Mirren (Last Station), Carey Mulligan (An Education), Gabourey Sidibe (Precious), Meryl Streep (Julie & Julia).

En İyi Yrd.Erkek Oyuncu: Matt Damon (Invictus), Woody Harrelson (Messenger), Christopher Plummer (Last Station), Stanley Tucci (Lovely Bones), Christoph Waltz (Inglourious Basterds).

En İyi Yrd.Kadın Oyuncu: Penelope Cruz (Nine), Vera Farmiga (Up in the Air), Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart), Anna Kendrick (Up in the Air), Mo'nique (Precious).

En İyi Orj.Senaryo: A Serious Man, Hurt Locker, Inglourious Basterds, Messenger, Up.

En İyi Uyr.Senaryo: An Education, District 9, In the Loop, Precious, Up in the Air.

En İyi Yabancı Film: Ajami (İsrail), Das Weisse Band (Almanya), El secreto de sus ojos (Arjantin), La Teta Asustada (Peru), Un prophéte (Fransa).

En İyi Animasyon: Coraline, Fantastic Mr.Fox, Princess and the Frog, Secret of Kells, Up.

En İyi Orj. Müzik: Marco Beltrami & Buck Sanders (Hurt Locker), Alexandre Desplat (Fantastic Mr.Fox), James Horner (Avatar), Michael Giacchino (Up), Hans Zimmer (Sherlock Holmes).

En İyi Görüntü Yönetimi: Avatar, Das Weisse Band, Hurt Locker, Harry Potter and the Half-Blood Prince, Inglourious Basterds.

En İyi Kurgu: Avatar, District 9, Hurt Locker, Inglourious Basterds, Precious.

En İyi Sanat Yönetimi: Avatar, Imaginarium of Doctor Parnassus, Nine, Sherlock Holmes, Young Victoria.

En İyi Kostüm Tasarımı: Bright Star, Coco avant Chanel, Imaginarium of Doctor Parnassus, Nine, Young Victoria.

En İyi Orj. Şarkı: Almost There (Princess and the Frog), Down in New Orleans (Princess and the Frog), Loin de Paname (Paris 36), Take It All (Nine), Weary Kind (Crazy Heart).

En İyi Makyaj: Il Divo, Star Trek, Young Victoria.

En İyi Görsel Efektler: Avatar, District 9, Star Trek.

En İyi Ses: Avatar, Hurt Locker, Inglourious Basterds, Star Trek, Transformers: Revenge of the Fallen.

En İyi Ses Kurgusu: Avatar, Hurt Locker, Inglourious Basterds, Star Trek, Up.

3 yorum:

edip göktuğ dedi ki...

hepiciğini tarantino alsın

farawaysoclose dedi ki...

District9 filminin en iyi film adayları arasında olması süpriz geldi! ilginç matrak bir film, hiç de "en iyi film oscar adayı" heybetinde değil. sanki oscar jurisi kendi kendisi ile dalga geçmiş gibi :D

fenomen1976 dedi ki...

Alıntı :
District9 filminin en iyi film adayları arasında olması süpriz geldi! ilginç matrak bir film, hiç de "en iyi film oscar adayı" heybetinde değil. sanki oscar jurisi kendi kendisi ile dalga geçmiş gibi :D


Bence en iyi film ödulunu almaya yakın 3 fılmden biri...
a serious man , Inglourious Basterds diger ikisi. Ama bence oscarı Hurt Locker'a verecekler Irak savaşı dolayısıyla , jüriler bu konuda hassas yaklaşacaklardır... ona giderse ödüle yazık olur.