Söz konusu sinema değil televizyon dizileri olunca, oyunculuk kategorileri 4'ten 6'ya çıkıyor. E tabi bunu drama ve komedi diye ayırdığınızda da 12 kategoride ödüllendirmiş oluyorsunuz oyuncuları. Dizinin tüm bölümlerinde sürekli karşımıza çıkmayan, asıl oyuncu kadrosunda adı geçmeyen, fakat ortaya çıktıkları bölümde ya da bölümlerde sürekli oyunculardan rol çalarak akıllarda kalan oyuncular, yani konuk oyuncular bu kategorisel şenlikten nasibini alanlardan.
En İyi Konuk Erkek Oyuncu - Komedi:
Will Arnett - 30 Rock (0/2)
Jon Hamm - 30 Rock (0/3)
Neil Patrick Harris - Glee (0/3)
Mike O'Malley - Glee (0/0)
Eli Wallach - Nurse Jackie (1/4)
Will Arnett - 30 Rock (0/2)
Jon Hamm - 30 Rock (0/3)
Neil Patrick Harris - Glee (0/3)
Mike O'Malley - Glee (0/0)
Eli Wallach - Nurse Jackie (1/4)
Fred Willard - Modern Family (0/3)
Konuk oyuncu kategorilerinde hem komedi dizilerinde, hem de genel olarak yine geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi "30 Rock" üstünlüğüne rastlıyoruz, fakat bu kez onunla eşit adaylığa sahip bir rakibi var: "Glee". Her iki dizi de 3'er adaylık ile yer alıyor bu kategorilerde. "Saturday Night Live", "Two and a Half Men" ve "Nurse Jackie" dışındaki tüm adayları izlemiş bulunuyorum ve adaylar o kadar güçlü ki, favori göstermekte zorlanıyorum. (Yine de sanki "Glee" adayları öne çıkacakmış gibi.)
Yeni müzikal dizimiz "Glee"nin en güçlü olduğu dallardan biri En İyi Konuk Erkek Oyuncu dalı. Bu yıl da olduğu gibi geçtiğimiz 3 yıl boyunca "How I Met Your Mother"daki Barney rolü ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülüne aday gösterilen, geçtiğimiz yıl Tony ve Emmy Ödül Törenlerini sunan ve bu yıl 3 dalda birden (Konuk Oyuncu, Yardımcı Erkek Oyuncu, Sunucu) aday olan Neil Patrick Harris; "Glee"nin ödül konusunda en iddialı oyuncularından. Dizinin "Dream On" bölümünde Bryan Ryan adlı hırslı bir karakteri canlandıran Harris'in yanısıra dizinin 5 bölümünde Kurt adlı karakterin babasını canlandıran Mike O'Malley de adaylar arasında.
Bir başka iddialı isim (Neil Patrick Harris'in yanında az bir iddia olsa da) ise yine yeni dizilerden "Modern Family"de Phil'in babası Frank Dunphy olarak iki bölümde karşılaştığımız Fred Willard. Eşi ile olan problemlerini oğlundan/torunlarından saklamaya çalışan bir baba/dede olarak izlediğimiz Willard, Akademi'nin fazla abartılı ve heyecan verici performanslardan uzak durmak istemesi nedeniyle klasik bir tercih olarak el altında durmakta.
Komedi-Erkekler cephesinde "30 Rock"tan daha önce de aynı rol ile aday olmuş fakat ödül kazanamamış iki isim de bulunyor: Devon Banks rolü ile 3 sezondur karşımıza çıkan Will Arnett ve Dr.Drew Bird rolü ile 3. sezonda tanıştığımız Jon Hamm. Jon Hamm'in "Mad Men" ile de 3. kez aday olduğu bir En İyi Erkek Oyuncu adaylığı bulunmakta. İkilinin ödül şansını düşük buluyorum.
En İyi Konuk Kadın Oyuncu - Komedi:
Christine Baranski - Big Bang Theory (1/6)
Kristin Chenoweth - Glee (1/2)
Tina Fey - Saturday Night Live (2/5)
Tina Fey - Saturday Night Live (2/5)
Kathryn Joosten - Desperate Housewives (2/2)
Jane Lynch - Two and a Half Men (0/0)
Elaine Stritch - 30 Rock (3/6)
Elaine Stritch - 30 Rock (3/6)
Betty White - Saturday Night Live (4/16)
Kadınlara bakıldığında ise 4'ü aynı dizilerle daha önce aday gösterilmiş 7 aday ile karşılaşıyoruz. Bunlardan Baranski, Fey, Stritch ve White'ın isimleri geçtiğimiz yılki listede de mevcuttu. Diğer yandan Tina Fey (bu yıl da aday olduğu) SNL ile, Kristin Chenoweth ise yardımcı rolü ile aday olduğu "Pushing Daisies" ile geçtiğimiz yıl Emmy Ödülü'ne kavuşan isimler arasındaydı.
Tüm bu Emmy geçmişi kabarık isimlere bakıldığında, favori belirlemek de zorlaşıyor aslında. Erkek oyuncularda olduğu gibi, kadın oyuncularda da "Glee" benim favorim. "Pushing Daisies"de iki sezon yer yer müzikal performansları ile de kendine hayran bırakan küçük ama çok sevimli Kristin Chenoweth, "The Rhodes Not Taken" ve "Home" bölümlerinde canlandırdığı femme fatale'imsi alkolik karakter April Rhodes ile büyülemişti. Birçok şarkıda, Broadway geçmişini konuşturan Chenoweth çok güçlü bir aday olmasına rağmen, henüz bir yıl önce daha büyüğünü aldığı ödülü önemli bir eksi olma özelliği taşıyor.
Geçtiğimiz yıl "The Big Bang Theory"de Leonard'ın annesi Beverly rolünde izlediğimiz ve hayran olduğumuz, gülmekten yerlere yattığımız Christine Baranski, iyi bir tercihle dizinin 3. sezonunda da karşımıza çıkmıştı. Geçtiğimiz yıl Tina Fey'e kaptırdığı ödülü almasını çok istesem de, hem bu sezon 2. sezondaki rolü kadar beni güldürememiş olması, hem de Chenoweth faktörü bu isteğimi dizginlemekte.
Dizinin 6 sezonu boyunca 60'a yakın bölüme konuk olan ve bu yıl Karen McCluskey karakteri ile 3. kez aday gösterilen "Desperate Housewives" oyuncusu Kathryn Joosten bu adaylıkların ikisini de birer Emmy'e dönüştürmeyi başarmıştı geçmişinde. Bu yıl 3. Emmy'sini alır mı, bilemiyoruz.
Elaine Stritch, kariyerindeki 3 Emmy'nin 1'ini ve 6 adaylıktan 3'ünü borçlu olduğu "30 Rock"taki Jack Donaghy'nin annesi Colleen Donaghy rolü ile bir kez daha aday. Bir başka yıllara meydan okuyan kadın oyuncu, Altın Kız Betty White ise bu yıl SNL'a konuk olduğu bölüm ile adaylar arasında. Geçtiğimiz yılın ödül sahibi Tina Fey de SNL ile aday olanlardan. "Glee" ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında bir hayli iddialı olan Jane Lynch'in ise "Two and a Half Men"deki konuk oyunculuğu ile olan şansı konusunda, diziyi izlemediğim için yorum yapamıyorum.
En İyi Konuk Erkek Oyuncu - Drama:
Dylan Baker - Good Wife (0/0)
Beau Bridges - Closer (3/12)
Alan Cumming - Good Wife (0/0)
Ted Danson - Damages (2/14)
Gregory Itzin - 24 (0/1)
John Lithgow - Dexter (4/10)
Robert Morse - Mad Men (1/2)
En İyi Konuk Kadın Oyuncu - Drama:
Ann-Margret - Law & Order: Special Victims Unit (0/5)
Shirley Jones - Cleaner (0/2)
Elizabeth Mitchell - Lost (0/0)
Mary Kay Place - Big Love (1/1)
Sissy Spacek - Big Love (0/2)
Lily Tomlin -Damages (0/4)
Yukarıda adı geçen dizilerden yalnızca "Lost"u izlediğimden (Elizabeth Mitchell ödülü alırsa bunun tek nedeni biten bir diziye abartılmış bir saygı duruşu olacaktır), bir tahminde bulunmayı çok doğru bulmuyorum. Söyleyebileceğim tek şey, erkeklerde John Lithgow'un, birkaç ay önce bu rolü ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında bir Altın Küre kazanmış olduğundan en iddialı isim olduğu. Lithgow, "3rd Rock from the Sun" dizisindeki rolü ile geçmişte 5 Emmy adaylığından 2'sini ödüle dönüştürmüş; toplamda ise 10 adaylığın 4'ünden ödül ile ayrılmış önemli bir televizyon oyuncusu. 5. Emmy'sini "Dexter" ile alması kuvvetle muhtemel.
Kısacası tahminlerim (favorilerim olmak zorunda değil), Neil Patrick Harris, Christine Baranski, John Lithgow ve kim-olabileceği-konusunda-en-ufak-bir-fikrim-yoktan yana. Creative Arts Emmy Awards bu gece sahiplerini bulacak.
2 yorum:
Kathryn Joosten'ın neden "konuk oyuncu" kategorisinde olduğunu anlamış değilim. Neredeyse her bölümde(!) karşıma çıktı, sen de belirtmişsin zaten 60'a yakın bölüm diye. Yardımcı bir kadın oyuncuydu o bence, her ne kadar gösterilme süresi çok kısa olsa da.
Ayrıca Dexter'ı izlemiş biri olarak John Lithgow'un sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum Emmy'yi. Ve Altın Küre'de olduğu gibi neden Yardımcı Erkek Oyuncu statüsünde değerlendirilmediğini anlamış değilim. Tek bir sezonda rol alması ile alakalı olduğunu düşünmüyorum pek ama yine de bir açıklama getir Emre şu konukluk olayına. :)
Çok haklısın. Benim de bazen anlam veremediğim bir durum.
Belki en ince detayına kadar planlanmış aday gösterilme koşulları bıdıbıdısında dizinin tamamının %x süresinde y kadar rolü olmalıdır gibi bir ibare vardır ve ona göre hareket ediyorlardır; belki de Oscar'da başrol mü yardımcı rol mü olduğuna başvuru sırasında yapımcı şirketin karar vermesi gibi bir stratejik karar mekanizması söz konusudur.
Ama hangisi olursa olsun, bana da bir bölümde ortaya çıkmış ve süper bir performans sergilemiş oyuncu ile dizinin yarısında azar azar gözüken normal bir performansı sürekli olarak sergileyen oyuncuların aynı muameleyi görmesi saçma geliyor. Ya da baya yardımcı oyuncu olması gereken iyi oyuncuların Creative Arts Emmy Awards'da harcanması.
Yorum Gönder